SLUTTER PÅ DAGEN: Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg slutter på dagen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Foto: Lars Joakim Skarvøy, VG

Ap-rådgiverne til VG: – Vi slutter på dagen

Aps to fremste finansrådgivere slutter på dagen, i protest mot at nestleder Trond Giske får jobben som finanspolitisk talsperson.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi er enige om en sluttavtale, og har siste arbeidsdag i Arbeiderpartiets stortingsgruppe 22. september. Vi slutter altså i dag, sier Harald Jacobsen til VG.

Han og kollega Maria Schumacher Walberg kom sammen ut fra møtet med Støres mektige rådgiver og høyre hånd Hans Kristian Amundsen, og klubbleder Ingunn Yssen.

– Vi har ikke planlagt å gi noen begrunnelse for hvorfor vi slutter, sier Walberg.

Les også: Støre bøyde av for Giskes krav: Trosset partitoppenes advarsler

Takker for innsatsen

Etter det VG kjenner til har de to rådgiverne sagt opp stillingene som en reaksjon på at nestleder Giske torsdag ble valgt til å lede partiets finansfraksjon.

Dermed blir dagens finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, vraket fra jobben.

– Det er to meget dyktige rådgivere som har sagt opp sine stillinger. De har gjort en stor innsats for oss. Det takker vi dem for. Og vi respekterer at de har kommet til det valget at de skal jobbe et annet sted, sier Hans Kristian Amundsen til VG.

– Hva tenker du om at de sier opp i protest mot Giskes nye jobb?

– Det har jeg ingen grunn til å mene noe om. De har sagt opp sine stillinger, og det tar vi til etterretning. Vi takker dem ordentlig og skikkelig for den jobben de har gjort, sier Amundsen.

Enda en maktkamp i Ap: Kniver om hvem som skal bli utenrikssjef

Hatt ansvaret for alternativt budsjett

At de to rådgiverne slutter, kan skje på verst tenkelige tidspunkt for Ap. 12. oktober legger Høyre/Frp-regjeringen frem statsbudsjettet for 2018, og da starter Ap arbeidet med å lage sitt alternative statsbudsjett.
Det er de to rådgiverne Jacobsen og Walberg som har hatt hovedansvaret for å gjennomføre dette store arbeidet de siste årene. De har begge tung økonomifaglig bakgrunn:
Jacobsen er siviløkonom med femårig master fra Norges Handelshøyskole. Han kom til Aps stortingsgruppe i 2010, og har siden da jobbet som finanspolitisk rådgiver for Torgeir Micaelsen, Støre og Marthinsen.
Schumacher Walberg er samfunnsøkonom med femårig master og studier i arbeidsrett. Har tidligere jobbet fem år for LO som økonom, før hun de siste tre årene har jobbet for Aps finansfraksjon. Walberg er også gift med Støres personlige rådgiver Jonas Bals.

Faktasjekket Støre: Ble kalt inn på teppet hos Ap

Se også: Før valget sa Amundsen dette om krisemålingene til Ap:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder