Styreleder Geir Lippestad sammen med stifterne av anti-ekstremismeorganisasjonen Just Unity Yousef Bartho Assidiq (26) og Faten Mahdi Al-Hussaini (20) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Lippestad vil redde ungdommer fra ekstremisme

Med Geir Lippestad på laget vil Yousef Assidiq (26) og Faten Al-Hussaini (20) stoppe ungdommer fra å dra til Syria – og bistå familiene der de allerede har reist.

 • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over fem år gammel

Siden oppstarten av organisasjonen JustUnity i mars har de to unge muslimene reist rundt til flere titalls kommuner og skoler, fulgt opp fem familier der sønner har reist til Syria og hjulpet fire ungdommer til å bryte med ekstreme miljøer.

– Når vi reiser rundt og holder foredrag er vi opptatt av å få fram historiene til de som har reist, vi vil at skoleungdommene skal se mennesket bak «monsteret», forteller Yousef Assidiq, og fortsetter:

– Når vi viser bilder av en person vi har fulgt opp, synes alle han kan se ut som en god person. Når vi da forteller dem at dette er en person som døde som IS-kriger, får de sjokk. Poenget er at de som reiser til Syria en gang også satt på en skolebenk og slet med de samme tingene som dem.

Les også: Det norske jihadist-ekteskapet som endte i død og terror

Lippestad styreleder

På fredag lanserte sunnimuslimen Assidiq og sjiamuslimen Faten Mahdi Al-Hussaini JustUnity offisielt og presenterte styret, som skal bestå av advokat Geir Lippestad som styreleder, fylkesmann Erling Lae, ekstremismeforsker Lars Gle, biskop Tor B. Jørgensen og næringslivskvinnen Bente Lillian Holby Ruzicka.

– Akkurat nå jobber vi uten lønn, så finansiering offentlig og privat blir en viktig oppgave for styret, sier Assidiq.

– Jeg synes for øvrig det er viktig å merke seg at jeg er sunni og Faten sjia. Konflikten i Syria og Irak går gjerne langs dette skillet, sier han.

Trøndersk IS-kriger skrev hjem: «Kosa mæ te tider sjø»

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DEMONSTRERTE: Norsk-irakiske Faten Mehdi Al-Hussaini (20) ble landskjent da hun i fjor høst talte IS og deres norske sympatisører midt i mot foran Stortinget. Foto: Trond Solberg Foto:Trond Solberg,VG

Forsvarte al-Qaida

Han har selv en bakgrunn som radikal i årene 2009 og 2010. Miljøet han var en del av utviklet seg til det som etter hvert ble hetende Profetens Ummah.

– Jeg bruker kunnskapen om min egen radikaliseringsprosess i arbeidet vårt. For eksempel så rasjonaliserte jeg alt al-Qaida og Taliban gjorde som en forsvarskamp mot vesten. Selv følte jeg at det bare var tilfeldigheter som gjorde at jeg våknet, men slikt bør ikke være overlatt til tilfeldigheter, sier Assidiq.

Les også: Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

Hjulpet fem familier

Til nå har JustUnity bistått fem familier med ulike etnisitet hvor sønner har reist til Syria. I alle fem sakene har Syria-farerne blitt drept.

En av dem var en etnisk norsk 24-åring fra Halden som ble drept i mars i kamp for terrorgruppen Islamsk stat (IS), som VG fortalte historien om tidligere i vår. Helt siden 24-åringen forlot Norge i fjor høst har Assidiq bistått familien – men de opplever at stadig nye familier ønsker bistand.

– Hvordan går det med de fire ungdommene dere har hjulpet ut?

– Flere av dem har fått jobb og kanskje flyttet til andre kommuner. For disse sin del handlet det mest om sosiale utfordringer og ikke religion eller ideologi. Ved bygge litt struktur rundt dem kan man komme langt, svarer Assidiq.

Mer om

 1. Krim
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Den viktige avradikaliseringsjobben

 2. Abid Raja hardt ut mot radikaliserte muslimer: – Tapere!

 3. Én av åtte «norske» fremmedkrigere fra Nord-Kaukasus

 4. Lippestad: – Et troverdig portrett av Breivik

 5. Sønnen terrortiltalt – nå er faren siktet for støtte til IS

Fra andre aviser

 1. Lippestad blir styreleder i organisasjon mot ekstremisme

  Fædrelandsvennen
 2. - Tror ikke på krig mot ekstremisme

  Fædrelandsvennen
 3. - Dette har vært med på å ødelegge livet mitt

  Fædrelandsvennen
 4. Faten: - Jeg blir utstøtt av mine egne

  Aftenposten
 5. Det brenner i norske moskeer, skrev Iqra Mahboob. Men gjør det egentlig det?

  Aftenposten
 6. – En historie fra innsiden

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder