Eksklusiv premiere på VGTV: «Maria vs. Maria»: Maria (21) filmet sin egen angst

I denne nye filmen kan du se hvordan angsten plutsetlig rammet unge og friske Maria Jetteberg (21).

  • Eirik Linaker Berglund

I ett og et halvt år var Jetteberg psykisk syk. Hun hadde angst.

For å få ut tankene sine, begynte hun å lage en videodagbok. Nå har dagboken blitt til en film, som Jetteberg håper kan hjelpe andre i samme situasjon til å komme seg ut av mørket.

– Jeg håper at folk som har angst skjønner at de blir friske hvis de finner ut hva de trenger og gjør det de må, at de skjønner at de ikke kommer til å være syke resten av livet, de blir ikke gale og at hvem som helst kan få det. I tillegg håper jeg at andre kan få mer innblikk i hvordan det er å ha angst - at man kan snakke om det som en helt vanlig ting som ikke trenger å være tabu, sier hun til VG.

21-åringens usminkede og ærlige dokumentasjon på sykdommen er svært personlig. I den 30 minutter lange dokumentaren får man et innblikk i hvordan hun hadde det i den tøffe tiden og se hvordan hun klarte å kjempe seg tilbake.

– Da jeg begynte å filme, var jeg egentlig på vei til å bli frisk. Filmen får bare frem en liten del av hvor ille det er å ha angst. Da jeg lå og kastet opp og skalv og hadde det som verst det første halve året, var det å filme meg selv ikke i tankene mine en gang.

FRISK NÅ: Det er ett og et halvt år siden Maria Jetteberg følte seg frisk. Nå kommer historien om angsten hun ble rammet av. Foto:FELLES FILM,

Skjønte ikke hva det var

Det var i mai 2011 det skjedde. Hun var 18 år. Russetiden var unnagjort.

Jetteberg hadde vært sliten lenge, men ikke gjort noe med det, bare kjørt på med sin energiske væremåte. Presset seg.

Hun gikk på en smell. 18-åringen gikk fra å være en sprudlende, glad og utadvendt jente til å bli skikkelig syk. Angsten tok henne.

– Det kom helt ut av det blå. Jeg visste ikke hva det var som skjedde med meg. Den prosessen var helt forferdelig - det å ikke vite at det var angst. Da jeg ikke turte å være alene lenger, skjønte jeg at noe var veldig galt. Jeg leste en bok om angst og kjente meg veldig igjen. Da tok jeg kontakt med psykolog, sier Jetteberg.

I filmen forteller hun om det første angstanfallet: Kvalme, oppkast, skjelvinger i hele kroppen, svetting, frysing, at hun ikke klarte å spise, var svimmel.

«Nå blir jeg gal, tenkte jeg, klarte ikke å sove, krabbet rundt på gulvet» forteller 21-åringen foran kamera.

Satte seg mål for neste dag

Med god hjelp av familie og psykolog fikk hun staket ut en kurs ut av uføret.

– Jeg bodde hjemme, noe som var en stor fordel. Psykologen var også til stor hjelp, men man får bare hjelp til å finne retningene man skal gå. Gå må man selv gjøre, påpeker Oslo-kvinnen.

Jetteberg begynte å utfordre seg selv og sette seg mål for neste dag. Sakte men sikkert krabbet hun seg ut av sengen, begynte å ta telefonen, kom seg ut av huset, tok T-banen, tok heis, dro på fest og kjempet seg tilbake til livet.

UNIKT INNBLIKK: For Maria Jetteberg ble det å fortelle om sine tanker og følelser til kamera en del av terapien. Foto:FELLES FILM,

Nå er hun frisk.

– Det er veldig deilig, sier 21-åringen, som nå tar musikalutdannelse på Bårdar-akademiet i Oslo.

Hun er glad for å bidra til å sette fokus på psykisk helse og for å bidra til å fjerne tabuene rundt temaet.

– Hold ut!

Forrige uke vakte det stor oppmerksomhet da artisten Lene Marlin fortalte åpent om sine psykiske problemer og selvmordsforsøk, noe hun høstet ros for.

– Det er bra at det snakkes om det. Jeg har vært åpen om det helt fra starten og jeg skjønner ikke hvorfor det er så ille å snakke om dette, med tanke på hvor mange som får angst, også blant unge, sier Jetteberg.

– Hva er ditt beste råd til andre som får angst?

– Hold ut, prøv å holde motet oppe, søk hjelp og vit at det går over hvis man tør å være modig! Man blir frisk, selv om det ofte er det man er mest redd for at man ikke skal bli.

I ettertid ville hun faktisk ikke vært angsten foruten.

– Jeg har kommet i en helt annen type kontakt med meg selv, er mer trygg og kjenner grensene mine veldig godt. Jeg tenker at jeg er ferdig med det å gå på veggen og angst. Jeg tror ikke jeg kan få det igjen så sterkt fordi jeg har vært gjennom det og vet hvilke signaler jeg skal se etter. Jeg er veldig glad for det, og har fått et større perspektiv på livet.

Produsenten av filmen håper Maria kan bli et forbilde for andre unge med psykiske problemer.

– Hun er pen og vellykket, smart og flink, men har samtidig hatt sterke problemer. Vi vil vise at dettte er en av personene som får angst. Ofte er det en kjent, voksen person som forteller om sine problemer i ettertid. Denne filmen er en førstehåndsfortelling som gir et unikt innblikk i hvordan det er å ha angst akkurat mens det står på, fortalt av en ung jente, sier Bjørnar K. Grønhaug i Felles Film.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder