Ekstremisten Hussain: -Ingen sivile eller barn blir drept

Støtter IS' halshugging

Ubaydullah Hussain (28) i den norske ekstreme islamistiske gruppen Profetens Ummah er tilhenger av fremgangsmåten til den islamske stat (IS) i Syria og Irak.

 • Brynjar Skjærli
 • Silje Ensrud
 • Nikolai Kleivan
 • Jonas Tjersland
 • Morten S. Hopperstad
 • Harald Henden

Artikkelen er over fem år gammel

I et TV-intervju med VG sier talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra den såkalte islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Den 28 år gamle norskfødte mannen er en profilert islamist som har figurert på Politiets sikkerhetstjenestes (PST) liste over radikale ekstremister.

Han svarer «absolutt» på spørsmål om Profetens Ummah støtter organisasjonen som nå kaller seg Islamsk stat (IS), tidligere ISIS eller ISIL (Den islamske staten i Syria og Levanten).

IS var tidligere en del av al-Qaida, men al-Qaida distanserte seg fra dem, blant annet fordi de var for ekstreme.

Etter en svært brutal og effektiv militær intervensjon har IS nå kontroll over om lag en tredjedel av både Syria og Irak, og har etablert det de kaller den islamske staten der.

IS har blitt kjent for ekstrem voldsutøvelse. VG viste Hussain en video hvor soldater fra IS halshugger en navngitt person, som angivelig skal ha jobbet for irakiske myndigheter. Videoen er publisert av IS' egen PR-avdeling.

Godtar halshugging

– Visse lovbrudd i islam medfører dødsstraff. Når du kriger mot en part må du forvente å bli drept, sier Ubaydullah Hussain.

STØTTER IS: Talsperson for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain lot seg i går intervjue av VG. Foto:Harald Henden,VG

– Er halshugging greit?

– Halshugging er uten tortur, folk dør momentant, i motsetning til hvordan Vesten gjør med muslimske fanger.

– Du støtter denne fremgangsmåten som vi så her på videoen?

– Jeg støtter dødsstraff i slike tilfeller, ja.

– Tror du det er uten lidelse når man skjærer hodet av et menneske?

– Man dør momentant. Man dør i løpet av kort tid.

– Propaganda

Talsmannen for den islamistiske gruppen stiller opp i intervjuet med VG fordi han mener den såkalte islamske stat blir fremstilt galt i vestlige medier.

– Det er en stor propaganda som foregår. Vesten og vestlige styresmakter og vestlig media gir et helt galt inntrykk av hva den islamske staten står for og hva islam står for. Det vi ser i mediene er ikke i samsvar med våre opplysninger.

– Hva er dine opplysninger?

– Det er ingen sivile som blir drept. Det er ingen barn som blir drept. Jeg synes det er forkastelig at Vesten bruker barn som en del av sin propaganda, sier Hussain samme dag som det kommer meldinger om hundrevis av drepte yezidier nord i Irak.

– Hva da med yezidi-folket som har flyktet opp på et fjell hvor det er nesten 50 grader varmt, uten mat og drikke?

– De som har valgt å flykte fra staten har gjort det etter egen vilje, sier Hussain og legger til:

– Nå er det slik i islam, og det er også realiteten i disse områdene, de ikke-muslimske borgerne får to valg, eller de får tre valg fra den islamske staten. Valg én er enten å konvertere til islam, bli muslimer, eller så må de betale en form for skatt. Denne skatten er svært lav, etter opplysninger jeg fikk fra Raqqa i Syria i går, så er denne skatten på 0,5 prosent.

I et intervju med Vice News sier sharia-dommeren Abu Abdula i den syriske byen Raqqa at man ikke har noe annet valg enn å drepe de som ikke konverterer eller betaler denne skatten.

Avskrekking

En kilde VG gjentatte ganger har vært i kontakt med i Raqqa i Syria forteller at «innbyggerne i byen hater» krigerne fra IS.

Personen har dokumentert korsfestelser og henrettelser. En hendelse som har gått verden rundt i byen var da hodeløse kropper ble hengt på gjerder og kroppsløse hoder festet på staker.

– En del av denne offentlige straffen er å vise hvilke lovbrudd som kan føre til dødsstraff, slik at de kan holde seg unna disse lovbruddene, sier Ubaydullah Hussain.

BRUTAL FRAMFERD: Her er et bilde fra en millitant nettside hvor IS-soldater holder irakiske soldater fanget etter at de tok over en millitærbase i Tikrit. Bildet er distribuert i midten av Juni. Foto:,AP foto via militant webside.

Hussain sier han har kontakt med «flere personer» som befinner seg i Syria eller Irak og at «det finnes flere som har tilknytning eller har hatt tilknytning til Profetens Ummah i Syria eller Irak.»

Hussain mener det er en «global krigføring mot muslimer» og lister opp Kina, Tsjetsjenia, Burma, Palestina, Kashmir, Afghanistan, Irak, Somalia, Pakistan og Jemen som steder hvor muslimer angripes.

– Vi må beskytte oss selv, vi må ha et land hvor vi kan være trygge, hvor vi kan praktisere islam optimalt og hvor vår ære ikke blir krenket, slik det blir gjort i dag, sier han om årsaken til at det er nødvendig å innføre en islamsk stat.

– La oss reise

Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad har karakterisert Hussain som en «feig leketerrorist» i en artikkel i Nettavisen. Han oppfordret også Hussain til å forlate Norge. Det samme gjorde kollega Mazyar Keshvari, også han stortingsrepresentant for Frp, som sa til TV 2 for noen dager siden at «jeg oppfordrer dem til å se å komme seg ut av landet så fort som overhodet mulig».

Ubaydullah Hussain sier at han ikke har vært i Syria eller Irak de siste årene, men «hvis jeg får muligheten vil jeg også reise til den islamske staten». Han hevder derimot at det for ham er «vanskelig å reise» fordi PST kan komme til å arrestere ham hvis han prøver å dra dit.

Talsmannen ser det derfor som et paradoks at norske politikere oppfordrer ham til å dra fra Norge, mens han mener PST vil arrestere ham hvis han setter kursen mot Syria eller Irak.

– Dersom vi ønsker å reise, hvorfor blir vi da fengslet fordi vi ønsker å reise? Hvorfor blir vi da straffeforfulgt, hvorfor blir våre pass fratatt, hvorfor blir vi stoppet på Gardermoen? Vi har et godt eksempel i dag. To brødre som sitter fengslet i Norge, fordi PST mener at de ønsket å reise til Syria, sier Ubaydullah Hussain, som «krever at de blir løslatt umiddelbart i og med at regjeringen selv mener at vi skal reise».

- Dersom de ønsker at vi skal reise, hvis regjeringen ønsker at vi skal reise, må de la oss reise og ikke fengsle oss.

Ubaydullah Hussain svarer også Keshvari med samme myn.

– Mazyar Keshvari er en flyktning fra Iran og dersom han ikke liker mine norsk-muslimske verdier, så oppfordrer jeg ham så fort som mulig å komme seg ut av Norge eller finne seg et sted hvor han kan praktisere sin religion, tro og sine synspunkter, sier Hussain.

– Forkastelig menneskesyn

– Jeg har aldri bedt dem dra til utlandet for å drive med forbrytelser mot menneskeheten. Det er en grunn til at de stoppes på Gardermoen, det er fordi sikkerhetsmyndighetene mener de har planlagt terrorvirksomhet, sier Mazyar Keshvari etter å ha blitt gjort kjent med uttalelsene fra Hussain.

– Min oppfordring til dem er at de kan dra til et land som allerede har sharia, fremfor å endre Norge til å bli en sharia-stat.

Frp-politikeren mener det er interessant at Hussain påpeker at han er iransk flyktning.

– Jeg har rømt fra et samfunn som er tilnærmet det Profetens Ummah jobber for. Et samfunn hvor man praktiserer sharia, som blant annet innebærer at mennesker blir systematisk forfulgt og i verste fall henrettet for sin politiske overbevisning. Det er nettopp derfor jeg og mange av dem som har rømt fra den typen samfunn har tatt tilflukt i Vesten.

Keshvari sier at han har rømt fra nøyaktig de samme verdiene som Profetens Ummah ønsker i Norge, og at Ubaydullah Hussain «ikke kan ha forstått bæret av hva det betyr å rømme fra den type land».

- På alle områder viser Profetens Ummah at de har et forkastelig menneskesyn og verdisett, som ikke hører hjemme i det frie norske samfunn. Vi er nødt til å gjøre alt vi kan for å bekjempe dem og knuse den type grupperinger før de får fotfeste, sier Keshvari.

– Det er forskjell på å reise og å reise for å delta i terroraktiviteter. Det er klart at hvis norske statsborgere reiser for å delta i andre lands kriger og terrorvirksomhet, så må det slås knallhardt ned på, sier Sivert Bjørnstad.

Les også

 1. Kronikk: Jihadister utløser terroralarm

  I vårt arbeid med radikalisering opplever vi at livskriser ofte…
 2. Snakker ut i VG: Islamisten Ubaydullah Hussain: Slik ble han ekstrem

  Ubaydullah Hussain (28) spilte fotball og vokste opp som alle andre i Oslo - inntil han som 14-åring fikk et brev fra en…
 3. De norske Syria-farerne kjemper med ekstremistgruppe

  Rundt 50 norske statsborgere skal ha deltatt i borgerkrigen i…
 4. ISIL fortsetter massakre i landsbyer i Nord-Irak: Sky: Nye 312 yezidier drept i Nord-Irak

  Ifølge Sky News er hele 312 nye yezidier drept i Nord-Irak. Drapene skal ha skjedd i den samme landsbyen som millitante…
 5. PST frykter terrorgruppe med kamperfaring fra Syria: Slik rekrutteres Syria-krigerne

  Sårbare unge og eks-kriminelle statusjegere radikaliseres. Bakmenn med nettverk og penger rekrutterer dem til hellig…
 6. Barnet og barbariet i Midtøsten

  Bildet på Twitter av syvåringen som står med et avkuttet hode…
 7. Norsk islamist (24) i terrorvideo fra grensen mellom Syria og Irak

  Her opptrer norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien i en terrorvideo fra det som skal være…
 8. Norge vil gi transportbistand til Nord-Irak: Brende om Irak: - Ekstremt behov for humanitær assistanse

  Norge tar sikte på å bidra med transportbistand for å avlaste den prekære, humanitære situasjonen i Nord-Irak.
 9. – Amerikansk luftangrep nær demning i Mosul

  Amerikanske styrker har bombet mål like ved den store demningen i Mosul i Nord-Irak, som er under IS' kontroll, melder…

Mer om

 1. Islam i Norge
 2. Terrorisme
 3. Irak
 4. Syria

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Norske kvinner undertrykker seg selv ved å gå rundt halvnakne

 2. Norsk-irakere anmelder Ubaydullah Hussain

 3. Abid Raja: Muslimer som Hussain spiser samfunn innenfra

 4. Norske muslimer raser mot Hussain

 5. Islamisten Ubaydullah Hussain (29) terror-tiltalt: Vil spille av VG-intervju i retten

 6. Lars Gule om Hussain-intervjuet: Forsker: – Skjønnmaler en brutal bevegelse

Fra andre aviser

 1. «Det er grusomt at vi har personer i Norge som støtter IS og deres groteske metoder»

  Aftenposten
 2. Ubaydullah Hussain: Dødsstraff for Muhammed-karikaturer, ifølge sharia

  Aftenposten
 3. Ubaydullah Hussain siktet for rekruttering til terror

  Aftenposten
 4. Kraftfullt oppgjør med ekstremisme i Oslo

  Fædrelandsvennen
 5. Ubaydullah Hussain fotografert på graven til dansk terrormistenkt

  Fædrelandsvennen
 6. Dei farlege muslimane

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder