NYBAKT: Solveig Horne (Frp) på vei inn til Slottet i Oslo som nybakt barne- og likestillingsminister, tidlig onsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Horne om innvandring: Henter menn fra «middelalderkulturer»

Solveig Horne (Frp) er i hardt vær for uttalelser om «homoeventyr» og voldtekter. Den duggferske statsråden har også gått særdeles hardt ut mot innvandrermenn.

Den ferske Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren uttalte seg kontant i 2008, da en muslimsk innsatt i Trondheim anmeldte byens fengsel for å ha servert de innsatte svinekjøtt - uten at de fikk beskjed om hva det var.

For muslimer er forbudet mot å spise svinekjøtt et forbud fra Gud. Horne mente i 2008 at dette kunne sammenlignes med at man ikke likte smaken av visse typer mat.

- Det er allerede knapphet på ressurser i fengselsvesenet. Man bør ikke bruke tid, penger og krefter på å tilrettelegge for spesialdiett for noen innsatte basert på deres religiøse overbevisning, kultur eller smaksløker for den saks skyld, sa hun til Fremskrittspartiets egen hjemmeside.

- De burde kanskje ha fulgt Koranen i stedet for å begå den handlingen som førte til at de sitter i fengsel, fulgte hun opp i et intervju med Adresseavisen.

Bakgrunn: Horne om voldtekter i 2011: - Jentene har like mye ansvar

- Meningsløs bruk av ressurser

Horne understreket overfor Adresseavisen at hun hadde forståelse for at det tas hensyn til matallergi og at det lages mat tilpasset de innsattes behov, men mente ikke at det skal være grunn til å operere med spesialmenyer utover dette.

- Det er jo mange som ikke vil spise halalkjøtt heller, og skal alle få sin vilje, må vi ha to kjøkken i hvert fengsel, sa hun.
Anmeldelsen av fengselet ble behandlet at Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Det er meningsløs bruk av ressurser. Saken bør umiddelbart henlegges, sa Horne til Adresseavisen.

HOMOMINISTER: Solveig Horne (Frp) tok imot regnbueflagget da hun ble tilbudt det av lederen for Landsforeningen for lesbiske, homofile og transpersoner utenfor Slottet onsdag. Foto: Helge Mikalsen


- Middelalderkultur

Ett år senere mente den ferske familieministeren at Jens Stoltenbergs mannskap hadde skylden for flere brutale voldtekter i hjemfylket Rogaland.

I et intervju med Stavanger Aftenblad i november 2009 la Horne ikke inn noen forbehold:

- Voldtektene i Stavanger kommer som en følge av regjeringens innvandringspolitikk, sa hun.

Hun forklarte videre hvorfor hun mente det var Jens Stoltenberg og co sin skyld at flere kvinner ble utsatt for brutale voldtekter:

- Det er et paradoks at mens halve regjeringen jobber for likestilling, jobber den andre halvparten med å hente menn fra middelalderkulturer til Norge. Resultatet gagner definitivt ikke norske kvinner.

- Ikke verdig

Uttalelsene skapte oppstandelse, og den da ferske likestillingsministeren Audun Lysbakken (SV) reagerte sterkt i samme artikkel:

- Voldtekt er en uhyrlig forbrytelse. Som likestillingsminister vil jeg gjøre alt som er mulig for å få antall overgrep ned. Men å stemple en gruppe menn som generelt potensielle voldtektsforbrytere slik Frp gjør, det er ikke et slikt alvorlig tema verdig.

Horne dempet ikke kritikken som følge av reaksjonen, tvert imot:

- Er det dette som er Audun Lysbakkens inkluderingspolitikk, at norske kvinner må betale prisen for kvinnesynet til ikke-vestlige innvandrere? Lysbakken har vært opptatt av at vi skal forstå andres kulturer. Er det denne typen kultur Lysbakken mener vi skal godta? sa Horne til Aftenbladet.

Allerede før hun hadde satt seg i statsrådsstolen, stormet det rundt den nye barne- og likestillingsministeren. I 2010 twitret Horne følgende: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?»

Slik svarer Solveig Horne på kritikken .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder