POLITI TIL PUS: Tre personer skal i løpet av tre år fungere som dyrepoliti i Sør-Trøndelag politidistrikt, i forbindelse med regjeringens prøveprosjekt. Foto: Illustrasjonsfoto:Janne Møller-Hansen,VG

Dyrepolitiet klart fra i høst

Regjeringen setter av 3 millioner kroner til forsøksprosjektet med dyrepoliti i Sør-Trøndelag. Det vil sikre oppstart i høst.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Frp har i flere år vært pådriver for at flere skal straffes for kriminalitet mot dyr og at straffene skal bli strengere. Regjeringen starter opp prøveprosjektet med dyrepoliti allerede nå i høst, sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Bevilgningen på 3 millioner kroner inngår i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som legges fram tirsdag.

– Kampen mot dyrekriminalitet kan også forebygge vold og overgrep mot mennesker fordi flere av dem som utøver vold og overgrep mot mennesker har gjort det samme mot dyr. Oppmerksomhet om dyrekriminalitet kan derfor føre til at flere saker om vold og overgrep i nære relasjoner som for eksempel mot barn og partner avdekkes, mener Listhaug.

BAKGRUNN: Norge får dyrepoliti

Regjeringen varslet tidligere i år at den ønsker å sette ned et prøveprosjekt med dyrepoliti i Sør-Trøndelag politidistrikt, til tross for at politiet selv mener det ikke finnes et behov for det.

Eget dyrekrimteam

Prosjektet skal gå over tre år. Tre personer skal arbeide i denne enheten, blant dem en påtalejurist.

I april omtalte VG katten Missy som ble skutt i ryggen i Trondheim. Skadene var så omfattende at den måtte avlives neste dag. Eieren Kristina Løvik Fjeldberg sa til VG at hun var glad for at det snart kommer et eget dyrepoliti:

– Mennesker som gjør sånne ting mot dyr må bli straffet og ikke slippe unna.

Mattilsynet skal fremdeles ha ansvaret for å føre tilsyn med dyr som i dag. Mattilsynet region Midt skal opprette et krimteam som har ansvar for samarbeid med dyrekrimgruppa i Sør-Trøndelag i de mest alvorlige sakene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder