PST: En trussel mot nasjonale interesser

Forsvarer: Nekter straffskyld

PÅGREPET: Den polske statsborgeren (23) ble avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da han landet på Gardermoen 17. april i år etter å ha kommet med fly fra Tyrkia. Foto: NTB/SCANPIX ,

Polsk mann (23) pågrepet i Norge:
Siktet for terror i Syria

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet en polsk statsborger (23) for å ha kriget for en eller flere væpnede grupperinger i Syria.

 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over fire år gammel

Den 23 år gamle polske statsborgeren ble pågrepet av PST på Gardermoen 17. april i år etter å ha gått av flyet fra Tyrkia.

De hemmelige tjenestene mener 23-åringen har deltatt i terror i Syria i perioden mars 2014 til april 2015. Den polske mannen ble løslatt etter avhør, men siktelsen mot ham ble opprettholdt.

– Han nekter straffskyld, sier 23-åringens forsvarer Nasir Malik Iqbal til VG.

Sist onsdag ble 23-åringen pågrepet på nytt i medhold av utlendingsloven og fremstilt for varetektsfengsling.

PST: Vil ikke kommentere detaljer

Bakgrunnen for pågripelsen var et den polske mannen hadde en fornybar oppholdstillatelse i Norge frem til 7. januar 2014 – uten at han skal ha forsøkt å benytte seg av denne muligheten.

BEKREFTER: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: NILS BJÅLAND ,

23-åringen ble dermed utmeldt av Datasystemet for flyktning- og utlendingssaker 22. juli i fjor.

Under rettsforhandlingene i Nedre Romerike tingrett ble PSTs siktelse mot 23-åringen kjent.

– Jeg kan bekrefte at han er siktet for straffelovens § 147 d., og jeg kan bekrefte at PST har bidratt i saken, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på bakgrunnen for vår siktelse, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG.

I midten av juli i år skal Justis- og beredskapsdepartementet ha forhåndsvarslet den polske statsborgeren om et utvisningsvedtak mot ham – noe han ga innsigelser mot.

Plassert på Trandum

PST mener 23-åringen representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, noe som veier tungt i utvisningsvedtaket som er ventet i løpet av et par måneder – et vedtak som ikke kan påklages.

I mellomtiden er den polske statsborgeren plassert på Trandum transittmottak.

23-åringen – som tidligere er dømt for brudd på utlendingsloven – skal ha bodd i Norge siden han var 16 år, og har gitt uttrykk for at en retur til Polen vil være fare for ham både fysisk og psykisk – blant annet fordi han ikke kjenner det polske systemet.

Nedre Romerike tingrett mener imidlertid at 23-åringen ikke vil respektere et utvisningsvedtak og støtter politiets begjæring om fire ukers fengsling på Trandum.

Den polske statsborgeren har anket avgjørelsen.

Straffelovens § 147 d: Ble innført i juni 2013 og gjelder deltagelse, støtte eller rekruttering til en terrororganisasjon. Paragrafen rammer også personer som danner en terrororganisasjon. Kan straffes med inntil seks års fengsel.

Mer om

 1. Krim
 2. PST
 3. Syria

Flere artikler

 1. Polakk (23) terrorsiktet i Norge:
  Polske myndigheter vil ha
  PST-info

 2. Polsk mann (23) terrorsiktet i Norge:
  – Dro til Syria for å tilegne meg muslimsk lære

 3. PST fryktet terror - person utvist fra Norge

 4. PST: To menn terrorpågrepet

 5. PST: Uigur siktet for terror i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder