Siktet politileder har nektet avhør siden oktober

AVHØRT: Her blir Eirik Jensen kjørt ut av Oslo-lokalene til Spesialenheten for politisaker etter et avhør i fjor vår. Totalt har 57-åringen sittet 25 timer i avhør. Foto:Frode Hansen,

Ber om nye avhør av Eirik Jensen

Spesialenheten for politisaker har nylig bedt om at Eirik Jensen (57) stiller i nye avhør.

Artikkelen er over fem år gammel

Den korrupsjons- og narkosiktede politilederen har ikke vært villig til å stille i avhør siden i fjor høst.

– Spesialenheten har sendt anmodning om nye avhør med politimannen som vi foreløpig ikke har fått svar på, sier etterforskningsleder Liv Øyen til VG.

Eirik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden:

– Hvis de har sendt en fersk forespørsel, venter jeg til den kommer.

Elden, som deler forsvareroppgaven med advokat Arild Holden, har tidligere uttalt at det kan hende de vil råde 57-åringen til å stille i nye avhør.

Nektet nye avhør

Politilederen er ikke blitt avhørt siden han satt varetektsfengslet i tre måneder våren 2014. Spesialenheten utvidet i fjor høst siktelsen mot 57-åringen til også å gjelde medvirkning til grov narkoforbrytelse.

Eirik Jensen ble da anmodet til å stille i nye avhør, blant annet om SMS-kontakten med hasjbaronen Gjermund Cappelen (48), men nektet.

Politilederen har tidligere oppgitt Kripos-skepsis, det at han ikke fikk innsyn i saksdokumenter og frykt for lekkasjer som grunner til ikke å stille i avhør. I januar opplyste Spesialenheten at Eirik Jensen hadde fått innsyn i dokumentene.

BOKAKTUELL: Eirik Jensen avbildet i lokalene til Kagge forlag i forbindelse med bokutgivelsen i begynnelsen av mars. Foto:Helge Mikalsen,VG

Spesialenheten har varslet at hovedtyngden av etterforskningen i saken vil være avsluttet i løpet av våren. Tidligere har de operert med april, men det kan hende at det vil ta noe lengre tid.

VG kjenner til at det blant annet fortsatt gjenstår flere vitneavhør.

Saken vil deretter bli sendt over til sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, for en foreløpig intern påtalemessig vurdering.

NÆRMER SEG SLUTTEN: Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker har opplyst at hovedtyngden av etterforskningen mot Eirik Jensen snart er ferdigstilt. Foto:Helge Mikalsen,

Asker og Bærum politidistrikt etterforsker fortsatt hasjbaronen Gjermund Cappelen (48) sin storsmugling av hasj. VG har tidligere skrevet at han knyttes til innførsel av minst 1,2 tonn hasj.

Narko-etteforskning avgjørende

Eirik Jensen er siktet for medvirkning til deler av hasjsmuglingen ved at han skal ha delt taushetsbelagt og sensitiv informasjon til Gjermund Cappelen. Det etterforskerne i Asker og Bærum finner ut av vil være avgjørende for straffesaken mot politilederen.

– Siktelsene om medvirkning gjelder narkotikasaken som etterforskes av Asker og Bærum politidistrikt. Resultatene derfra vil følgelig inngå i grunnlaget for vår innstilling i påtalespørsmålet, sier Øyen.

Når etterforskningen i både Spesialenheten og Asker og Bærum politidistrikt er ferdigstilt blir det opp til Riksadvokaten å avgjøre om det skal tas ut tiltale eller ikke.

VG har tidligere fått opplyst at dersom det skulle ende opp med en tiltale, vil en rettssak mot Eirik Jensen trolig ikke finne sted før første halvdel av 2016.

I midten september står Gjermund Cappelen og syv andre menn tiltalt for oppbevaring og omsetning av flere hundre kilo hasj. Det er satt av seks uker til den rettssaken i Asker og Bærum tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder