Gir 500.000 kroner til Åpen folkekirke ** Kirken avviser lukkethet

Stein Erik Hagen kjemper for de homofiles plass i kirken

Stein Erik Hagen går til knallhardt angrep på Den norske kirke. Han bruker Jesus i kampen for de homofile og lesbiske.

 • Bjørn Haugan
 • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fire år gammel

Den kjente norske investoren Stein Erik Hagen gir 500.000 kroner til Åpen folkekirke, som stiller alternativ liste under kirkevalget, som avholdes sammen med kommunevalget.

– Jeg har valgt å støtte Åpen folkekirkes arbeid for en inkluderende kirke og for at homofile og lesbiske par må ha de samme muligheter som andre til å gifte seg i kirken, sier Hagen.

– Trist

Han mener det er en skam hvordan listen til Åpen folkekirke blir motarbeidet av Kirken.

– Det er bevilget 81,5 millioner kroner til gjennomføring av kirkevalget. Kirkerådet har nektet å gi en eneste krone til Åpen folkekirke. Jeg trodde de visste at de som gir, skal få i mangfold tilbake. Det er så trist å se på hvordan en konservativ krets driver Kirken i dag. Jeg gir i protest mot Kirkens manglende åpenhet og raushet, sier Hagen.

Hans bidrag gjør at Åpen folkekirke får tre ganger så høye inntekter: De har foreløpig samlet inn 130.000 kroner for å drive valgkamp.

Åpen folkekirke søkte i fjor Kirkerådet om å få 1,1 millioner kroner til annonsering og valgkamparbeid før kirkevalget for å gjøre folk kjent med sine kandidatene til Åpen folkekirke, men fikk avslag.

Les mer om Åpen folkekirkes program her.

Jesus

Nå bruker Hagen Jesus mot Den norske kirke.

– Jeg ønsker en kirke som mottar folk slik Jesus gjorde. Han løftet frem undertrykte og utstøtte, og brukte strenge ord til de som stengte noen ute. Den norske kirke styres av konservative krefter som er i utakt med folket.

– Du mener Kirken ikke lytter til Jesus, men seg selv?

– Ja, jeg synes det er helt forferdelig at de ikke evner å fornye seg og ta inn over seg at det skjer en utvikling her ute i samfunnet som de må forholde seg til. Jeg opplever at Den norske kirke i denne saken dessverre er i utakt med store deler av befolkningen.

Het potet:Fjørtoft melder seg ut av statskirken

– De må få gifte seg i kirken

Han stiller seg derfor bak det viktigste kravet til Åpen folkekirke:

– Kirken må nå ta imot lesbiske og homofile på samme måte som de inkluderer andre; de må få gifte seg i kirken.

Artikkelen fortsetter under bildet!

MANER TIL KIRKEKAMP: Stein Erik Hagen tok tirsdag imot VG i sitt hjem i Holmenkollen. – Jeg håper folk engasjerer seg og benytter kommunevalget til også å stemme i kirkevalget, nå som det endelig er to lister å stemme på, sier han. Foto:Terje Bringedal,VG

– Er du selv troende?

– Ja, det er jeg. Jeg går ikke så mye i Kirken, men jeg gjør det innimellom, kanskje en gang i måneden, fordi jeg liker meg i kirken. Jeg kjemper ikke mot Kirken, jeg kjemper for den: Vi ønsker alle at Den norske kirke skal være en folkekirke. Derfor må det være rom for alle. Dette er en svært viktig sak for mange av oss som ønsker en åpen og inkluderende kirke, sier Hagen.

Les også:Slaget på Kirkemøtet

– Færre døpes og konfirmeres

Hagen sier at selv om 73 prosent av det norske folk er medlem av Den norske kirke, sliter Kirken.

BLAR OPP: Stein Erik Hagen sier det ikke er familieselskapet Canica, men han selv som betaler pengestøtten til Åpen folkekirke. Foto:Terje Bringedal,VG

– Jeg mener at deres konservative og lukkede holdning har sammenheng med at færre nå velger å døpe sine barn og færre velger å la seg konfirmere i kirken. Den kampen vi fører nå, gjøres for å sørge for at dette endres, og at folk kan strømme tilbake til en mer åpen og inkluderende kirke. Jeg oppfordrer derfor alle som ønsker en kirke for alle å stemme for Åpen folkekirkes liste i årets kirkevalg.

Utfordrer Støre

Hagen utfordrer også Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Kulturministeren har støttet listen. Støre har bekjent at han er troende: Jeg oppfordrer ham til å gå ut og anbefale Ap-velgerne å støtte listen til Åpen folkekirke. Dette er første gang folk har en alternativ liste under kirkevalget. Jeg håper de får nok støtte til å vippe flertallet på det årlige kirkemøtet, for at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken, sier Hagen.

Til det svarer Støre:

– Størst av alt er kjærligheten, og mennesker som velger troskap i kjærlighet bør møtes med åpne armer av kirken. Derfor støtter jeg kandidater som er for en åpen og inkluderende kirke og som jobber for likeverdighet for homofile og lesbiske.

– Svært takknemlige

Åpen folkekirke stiller liste i ni av 11 bispedømmene i Norge, og ledes av Sturla Stålsett.

– Vi er svært takknemlige for gaven fra Stein Erik Hagen. Midlene gir oss betydelig mer muskelkraft til å mobilisere frem til valget og til å gjøre folk kjent med kandidatene som jobber for en kirke uten diskriminering av homofile og lesbiske, sier Stålsett, som er tidligere generalsekretær i Kirkens Bymisjon og nåværende professor ved Det teologiske Menighetsfakultet.

Han sier at de ønsker å utvikle Kirken til å bli en demokratisk og åpen kirke for alle grupper som blir utestengt, eller som faller utenom.

Kirken avviser lukkethet

Kirkerådets kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig forklarer at ingen lister får støtte.

– De 81,5 millioner kronene som er satt av til kirkevalget skal gå til å lage valglister og organisere valget: Ingen lister får støtte. Men siden dette er første valget med flere lister, vil vi foreta en utredning om det skal opprettes en tilskuddsordning ved kommende valg, sier hun.

Kritikken om lukkethet er hun uenig i.

– Vi synes det er flott at Stein Erik Hagen engasjerer seg. Utviklingen med flere valglister er uttrykk for den demokratiske prosessen som går i kirken. At det er to syn i homofilidebatten er kjent og den debatten foregår åpent og med engasjement, sier hun.

Levende folkekirke: – Det berører selve grunnfjellet

Åpen folkekirke møter motstand hos nettverket Levende folkekirke. De arbeider for at kirken fortsatt skal si nei til å vie homofile og lesbiske.

– Dette er et skjebnevalg. Spørsmålet er om kirken skal definere ekteskapet som mellom mann og kvinne, slik Bibelen gjør det, eller om man skal følge en radikal kjønnsideologi. Det er ikke en liten sak, det berører selve grunnfjellet i kirkens teologi om ekteskap, barn og familie, sier talsperson Øivind Benestad.

Les mer om Levende folkekirkes program her.

– Hagen mener konservative kristne, som deg selv, ikke møter folk slik Jesus gjorde. Det er en alvorlig anklage?

– Jeg mener den er feil. Da Jesus møtte kvinnen som var grepet i ekteskapsbrudd, sa han til henne både: «Heller ikke jeg fordømmer deg» og: «Gå bort og synd ikke mer.» Jeg har Jesus som ideal, men det betyr ikke at jeg kan si: Det spiller ingen rolle hva du tror og hvordan du lever.

– Vil du jobbe for en kirke uten diskriminering av homofile og lesbiske?

– Ja. Jeg mener for øvrig at det ikke er diskriminerende å definere ekteskapet som et samliv mellom mann og kvinne. Det finnes ikke ett unntak i Bibelen på denne forståelsen, og heller ikke i internasjonale konvensjoner. Å hevde at vi diskriminerer homofile er svertende slagord-retorikk. Det er faktisk planlagt farløse og morløse som blir diskriminert, hvis kirken tilpasser seg den kjønnsnøytrale ideologien.

Les også

 1. Fjørtoft melder seg ut av statskirken

  Kristne Jan Åge Fjørtoft (48) vil ikke være medlem av en organisasjon han mener ikke støtter homofile.
 2. Påstandene om manglende betaling for båtparkering: Stein Erik Hagen slår hardt tilbake

  Stein Erik Hagen (59) slår knallhard mot påstandene om at han har stukket fra regningen for båtparkering.
 3. 1.500 viste solidaritet med jøder og Israel

  – Kampen mot jødehat er ikke over, sa Frp-leder Siv Jensen i sin appell til rundt 1500 mennesker som deltok i…
 4. Stein Erik Hagens døtre viderefører farens tradisjon: Hagen gir en million til Høyre

  Stein Erik Hagen sier at hans døtre viderefører hans støtte og…
 5. Et enstemmig Oslo bystyre: Vil ta gravferden fra kirken

  Oslo har som en av få kommuner ansvaret for begravelser. Nå vil bystyret at dette skal gjelde for hele landet.
 6. Prester truer staten med arbeidsrettssak

  Mange prester opplever arbeidstiden som grenseløs, sier leder Martin Enstad i Presteforeningen.
 7. Den norske blasfemiparagrafen er historie

  Blasfemi er fra nå av tillatt i Norge. Tirsdag ble blasfemiparagrafen hastefjernet fra den norske straffeloven, melder…
 8. Fritt frem for ikke-medlemmer å stemme ved kirkevalget

  Tekniske problemer i forbindelse med utsendingen av valgkort gjør at personer som ikke er medlem i Den norske kirke kan…

Mer om

 1. Religion
 2. Solberg-regjeringen
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Kristendom
 5. Stein Erik Hagen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kjemper for de homofiles plass i kirken

 2. Kirkevalg-opptelling: 61-31 for homofil vielse: Stein Erik Hagen om kirkevalget: - Et folkeopprør

 3. «Nå er det nok homomas!»

 4. Kirken sier ja til vigsel av homofile

 5. Et uærlig kirkevalg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder