HØYRE-PAR: Nyutnevnt forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) er gift med Oslo-byråd Øystein Eriksen Søreide (H). Foto: NTB SCANPIX/OSLO HØYRE

Forsvarsministerens mann nektet militærtjeneste

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreides mann, Øystein Eriksen Søreide, avsto fra å avtjene militær verneplikt av religiøse årsaker.

Onsdag ble Ine Marie Eriksen Søreide (H) presentert som Norges nye forsvarsminister. Som nyansatt statsråd vil hun få ansvaret for utforming og iverksetting av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Hun er gift med Øystein Eriksen Søreide (H), som tirsdag ble utnevnt til byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo. Søreide (44) har ikke utført militær verneplikt.

- Han valgte en 16 måneder lang siviltjeneste i CARE Norge av religiøs overbevisning, sier forsvarsministerens rådgiver, Audun Halvorsen, til VG.

Tilhører kirkesamfunn

Halvorsen bekrefter at Søreide er adventist. Ifølge Store Norske Leksikon er trossamfunnet pasifister.

Hverken Øystein eller Ine Marie Eriksen Søreide ønsker å kommentere valget overfor VG.

- Jeg synes ikke det er et paradoks at han utførte en 16 måneder lang siviltjeneste, sier den nyutnevnte forsvarsministeren til VG.

- Står fritt

Adventistsamfunnet etablerte seg i Norge i slutten av 1800-tallet. Ifølge Store Norske Leksikon har de fått navnet sitt på grunn av vektleggingen av Kristi nære gjenkomst.

- Det kan være slik at vi oppmuntrer til siviltjeneste, men vi har ingen klar doktrine på det. Hver og en står fri til å følge sin samvittighet, sier pastor Arne Kristian Andersen.

Siviltjeneste er en ikke-militær form for vernepliktstjeneste som ble avviklet i 2012.

Glad forsvarsminister

Ine Marie Eriksen Søreide la onsdag ikke skjul på gleden over å være en del av Erna Solbergs regjering.

- Jeg er så glad for å være forsvarsminister. Jeg har jobbet tett med Forsvarsdepartementet og Forsvaret, og andre etater nå i fire år som leder av forsvars- og utenriksminister, og ble veldig glad da Erna spurte meg, sa hun til VG da hun kom ut fra Slottet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder