Her er verdens høyeste trehus

Norsk byggeteknikk vekker oppsikt over hele verden

INNENRIKS

Snakk om boligblokk! Bygningseksperter fra hele verden
valfarter nå til Norge og Bergen for å se på verdens høyeste hus bygget i tre.

Publisert:

Ingen har før nå klart å reise et 51 meter høyt 14 etasjes bolighus med bærekonstruksjon av treverk.

– En utfordring med å bygge så høyt i tre, er å unngå at det svaier, medgir en av prosjektsjefene – Rune Abrahamsen i konsulentselskapet Sweco. Det er han som har designet de kraftige avstivnings-konstruksjonene.

Denne uken var bygningsfolk fra Canada inne i huset, men huset har hatt besøk av eksperter fra USA, Frankrike, Sverige, Østerrike, og Kina, og folk fra Japan, Tyrkia og Finland er på vei. Alle vil se nærmere på den norske trebyggeteknikken.

LES OGSÅ: Slik kuppet Martine sin bolig

Knirker nesten ikke

– Nå svaier det bare litt – og det knirker nesten ikke, smiler han.

Norge har en tusenårig tradisjon i å bygge hus i tre – men sjelden over 3–4 etasjer i høyden. I hundre år har armert betong vært byggematerialet over hele verden – så lenge hus skal rage høyere. Helt til nå.

– Nå står huset her – og det har 14 etasjer. Det viser at tre går an.

Men treverket gjør huset lett – litt for lett:

– I hver fjerde etasje har vi et etasjeskille i vanlig betong. Men det er rett og slett for å tynge bygget ned, forklarer Abrahamsen.

Det er BOB BBL – tidligere Bergen og omegn boligbyggelag – som står bak bygget – som består av små og middels store leiligheter. Her er deres

– Bruken av treverk har flere fordeler – blant annet det rent klimamessige – at treverket binder opp en betydelig mengde CO2. Men det åpner også for en helt annen byggemåte: Mens vi på et vanlig bygg reiser et betongskall og bygger leiligheter inne i det, så har vi alt laget på forhånd: De store limtredragerne er laget hos Moelven Limtre på Østlandet, skåret til med millimeterpresisjon. Trappehuset i 14 etasjer er også ferdig byggesett fra Tyskland – det kommer ferdig skåret og med huller til skruer – rene Lego-byggingen. Også heissjakten – 14 etasjer høy – kommer i ferdige deler, forklarer prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe.

LES OGSÅ: Kjøp aksjer – og billig bolig

Fiks ferdige leiligheter

Og tro det eller ei: Selve leilighetene kommer fiks ferdig innpakket og fraktet med båt fra Estland, der de er laget på fabrikk. De kommer med montert kjøkken, hvitevarer, det er spotter i taket, det er parkett på gulvene, og fliser og norsk porselenstoalett på badene.

– Det ligger en betydelig kostnadsbesparelse i dette. Men på grunn av størrelsen på leilighets-modulene blir det en utfordring å bygge på akkurat denne måten mer enn om lag hundre meter fra sjø, men her byr dette konseptet på store muligheter.

– Men hva med brannsikkerheten, tre brenner jo?

– Dette er trolig det mest brannsikre huset i hele Bergen. Både fordi det er gjennomsprinklet, og fordi slike store trekonstruksjonen ikke har så lett for å ta fyr, forsikrer Kleppe.

LES OGSÅ: Til kamp mot kupp av boligsalg

Kommer flere

Responsen i markedet har vært brukbar – bare noen få av de i alt 64 leilighetene er usolgt noen måneder før det skal stå ferdig. Den billigste en treroms til 3,6 millioner kroner.

– Blir det flere slike høyhus i tre?

– Det kommer garantert flere høyhus i tre, blant annet er det under planlegging et hus på 24 etasjer i Østerrike, men det bruker mer betong enn vi gjør, sier Swecos Rune Abrahamsen.

– Dette er et pilotprosjekt, som gir oss svært mye erfaring. Og noe av det vi har lært her, vil vi ta med videre til andre byggeprosjektet. Men vi kan ikke svare i dag på om det blir flere nettopp av denne typen, sier BOBs Ole Herbrand Kleppe.

Her kan du lese mer om