SISTE GANG: Jens Stoltenberg på vei opp på scenen i Folkets hus lørdag. For siste gang talte han som partileder til Arbeiderpartiets landsmøte. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Arbeiderpartiet har sagt «morna Jens»: Så var det slutt: - Denne dagen måtte komme

FOLKETS HUS (VG) Jens Stoltenberg har holdt sin siste tale i norsk politikk.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ble svært følelsesladd både for publikum og hovedpersonen selv, da Jens Stoltenberg (55) like før klokken halv ett lørdag entret landsmøtescenen i Folkets hus for å holde sin siste tale som leder i Arbeiderpartiet.

- Det er ikke lett å bli valgt til leder i Arbeiderpartiet. Men det er jammen meg ikke så lett å gå av heller. Jeg har følt på et intenst vemod de siste ukene, men nå begynner jeg å venne meg til tanken på ikke å skulle være partileder lenger, åpnet Stoltenberg.

VGTV: FØLG AP-LANDSMØTET DIREKTE HER

Norges ubestridt mest markante politiker på 2000-tallet har bekledt ulike tillitsverv i Arbeiderpartiet og AUF i 41 sammenhengende år, siden 1973.

Etter i alt ni år som statsminister ble han i vinter tilbudt jobben som generalsekretær i NATO, hvor han tiltrer 1. oktober.

- Partiet kommer til å greie seg utmerket uten meg. Det er ingen som eier et parti, og vi som er tillitsvalgte har bare partiet til låns. Jeg er utrolig takknemlig for all tillit, muligheter, lærdom og møter med mennesker har partiet har gitt meg, sa Stoltenberg.

- Måtte komme

- Vi har hatt fantastiske år sammen, men denne dagen måtte komme. Jeg har vært med lenge. Jeg var på mitt første landsmøte som 14-åring i 1973, og siden har det knapt gått en eneste dag uten at jeg har brukt tid på og tenkt på Arbeiderpartiet og AUF. Det er derfor en unektelig stor overgang når jeg om få timer ikke har ett eneste tillitsverv igjen, sa en rørt Stoltenberg.

I forkant av sin egen avskjedstale ble landsmøtet vist en lengre video, hvor blant andre Bill Clinton, Bill Gates, Gordon Brown, Helle Thorning-Schmidt og Mona Sahlin hyllet Stoltenberg som politiker og menneske.

Også nordmenn som Åge Aleksandersen, Bjørn Eidsvåg og forfatter Roy Jacobsen tok del i hyllesten.

- Jens. Du klarte å motstå fristelsen til å gå bannas da landet var som rikest, ikke et enenste øyeblkk var du inne poå tanken å kjøpe deg til å bli populist. Det takker jeg deg for, sa Jacobsen i sin hilsen til den tidligere statsministeren.

22. juli sentralt i hyllesten

Mange av filmklippene og bildene i hyllestvideoen var fra perioden rundt og i etterkant av terrorangrepene 22. juli 2011. Noe som også stod sentralt i takketalen fra nestleder Helga Pedersen.

– Du sto oppreist da det virkelig gjaldt. Du sto fremst i krisehåndteringen, og ledet en hel nasjon gjennom den bunnløse sorgen vi opplevde 22. juli. Reiulf (Steen journ.anm.) sa det egentlig best: Du sto som en fakkel i mørket, sa Pedersen.

– Du hjalp oss å sette ord på det vi følte. Du trøstet de som var rammet, og et helt folk i sjokk og fortvilelse. Vi er deg evig takknemlig, Jens, for at du var der da vi trengte deg som mest, fortsatte hun.

Helga Pedersen kom også inn på de politiske resultatene Jens Stoltenberg har oppnådd gjennom et langt liv i politikken, men avsluttet talen med å beskrive den mangeårige Ap-lederen som person.

– Verdig, trygg, kunnskapsrik, varm, omsorgsfull og ikke minst kjekk og stilig, sa Pedersen.

Krevende siste oppgave

Stoltenbergs siste plikt som partileder var å holde minnetale over tidligere partileder Reiulf Steen, som døde i forrige uke.

Minnetalen ble holdt som første punkt på programmet under lørdagens ekstraordinære landsmøte, etter at Bjørn Eidsvåg hadde stått for den kulturelle åpningen.

En tydelig preget Stoltenberg hyllet Steen, som ledet Arbeiderpartiet fra 1975 til 1981, som en av arbeiderbevegelsens største tenkere og talere gjennom alle tider.

Etterfølgeren sliter med sommerfugler

Jonas Gahr Støre blir senere i dag klappet inn som Arbeiderpartiets neste leder. Han medga at nervene var på plass da han tok plass blant delegatene under det ekstraordinære landsmøtet i Folkets Hus i Oslo.

– Jeg har sommerfugler i magen, men det er en god følelse, sa Støre da han var på vei inn landsmøtesalen.

Talen han skal holde senere i dag har han jobbet med i et par uker, men innholdet ville han ikke røpe noe fra. Uansett blir den blant de viktigste han har holdt i sin politiske karriere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder