SUNT: Spis feit frokost, som bacon. Det er sunt for diabetikere hevder israelske forskere. FOTO: SCANPIX

Anbefaler fet frokost

...for diabetikere

Det er sunt å spise en fet frokost for diabetikere, ifølge israelske forskere.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De hevder at en frokost med mye protein og fett fører til forbedret blodsukkerkontroll, og dermed mindre behov for medisiner, enn lavkalorifrokost.

Studien er ikke publisert, men ble lagt fram på diabeteskongressen i Barcelona, melder Dagens Medisin.

- Dette synes jeg høres pussig ut. For det viktigste for en diabetespasient er å holde vekten. 70-80 prosent av diabetikere er overvektig, sier professor i ernæringsvitenskap Christian A. Drevon til VG.

- Hva mener du er best frokost for diabetikere?

PUSSIG: Professor i ernæring Christian A. Drevon, synes studien høres pussig ut. FOTO: KRISTER SØRBØ

- For de, og alle andre, er det best å spise passelig lite, og holde vekten. Generelt skal man spise lite mettet fett, og mye frukt og grønt og fisk. Man bør også være fysisk aktiv én time hver dag. Men jeg kan ikke uttale meg i detaljer om undersøkelsen, siden jeg ikke kjenner studien, sier Drevon.

I studien ble deltakerne ble delt inn i grupper der den ene spiste frokost som utgjorde 31 prosent av det daglige kaloriinntaket (mye fett og protein), og den andre en frokost som dekket 12,5 prosent (lavkalori) av dagsbehovet.

Hva norske eksperter mener er sunne frokoster, se her:

Alle deltakerne hadde diabetes og ble fulgt opp i 13 uker.

Av de 59 pasientene med type 2-diabetes som ble inkludert, fullførte 47. Ved oppfølging etter 13 uker var både HbA1c ( verdi som gjenspeiler det gjennomsnittlige blodsukkeret ) og blodtrykk redusert i gruppen som spiste kaloririk frokost, sammenlignet med lavkalorifrokost.

Drøyt 30 prosent i førstnevnte gruppe hadde redusert behovet for medisinering, mens 17 prosent av de på lavkalorifrokost hadde økt bruken av medisiner.

En frokost med mye fett og protein økte også metthetsfølelsen.

Men dette er langt fra første forskning som tyder på at det er sunt med en næringsrik, frokost.

Ved Universitetet i Alabama fant man for noen år siden ut at høyt fettinnhold tidlig på dagen gir redusert risiko for å utvikle metabolsk syndrom.

Metabolsk syndrom karakteriseres ved økt magefett og høyt fettinnhold i blodet.

Forskerne uenige

Men canadiske forskere mener å ha funnet beviset for det motsatte. De hevder at et måltid som inneholder mye fett kan redusere blodstrømmen i blodårene betraktelig - bare to timer etter at du har spist. Dette gjelder også frokost, og kan være med å gi blant annet åreforkalkning.

- Bare én dag med en fettrik frokost - som et smørbrød med bearbeidet ost og kjøtt på et lyst brød - og blodårene dine vil bli «ulykkelige», sier er Todd Anderson, forsker på hjerteavdelingen ved University of Calgary.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder