STENGT: Utestedet Baroque i Oslo mister skjenkebevillingen etter at flere kontroller i regi av Næringsetaten har avdekket tilfeller av rasisme overfor gjester.

STENGT: Utestedet Baroque i Oslo mister skjenkebevillingen etter at flere kontroller i regi av Næringsetaten har avdekket tilfeller av rasisme overfor gjester. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Likestillingsombudet etter at utested ble stengt etter rasisme-sjekk: – Utelivet er for alle

– At utesteder «ikke vil ha for mange sånne» på besøk, er diskriminerende og ulovlig, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik, etter at et utested i Oslo mistet bevillingen etter rasisme-sjekk.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere mandag omtalte VG at utestedet Baroque i Oslo mister skjenkebevillingen i én uke, på grunn av etnisk diskriminering.

To kontrollørgrupper fra kommunen, i samme aldersgruppe og med samme klesstil, men med forskjellig etnisitet, har de siste årene avdekket flere tilfeller av etnisk diskriminering.

Under den siste kontrollen i september i fjor, ble tre kontrollører med en annen etnisitet avvist i døren med begrunnelse om at stedet opererte med en gjesteliste, går det frem i avgjørelsen fra Oslo kommune.

De «norske» kontrollørene, som var innom stedet like i forveien, slapp rett inn.

Sett denne?: Derfor ble Oslo-restauranten stengt på dagen

LIKESTILLINGSOMBUD: Sunniva Ørstavik. Foto:Pressefoto,CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Utelivet er for alle. Det er uverdig og feil at mange utesteder siler folk på bakgrunn av usaklige kriterier. At utesteder «ikke vil ha for mange sånne» på besøk, er diskriminerende og ulovlig, sier Sunniva Ørstavik, Likestillings- og diskrimineringsombud (LDO), til VG.

– Viktig at det får konsekvenser

– Derfor er det viktig at det får konsekvenser for utestedene, når de blir tatt for gjentatte tilfeller av diskriminering. Når det blir kjent at utesteder kan miste skjenkebevillingen ved diskriminering, forventer jeg at alle utesteder gjennomgår rutinene sine, slik at folk ikke opplever å bli utestengt på usaklig grunnlag.

Tips oss: Har du opplevd diskriminering i utelivet? Ta kontakt med oss her!

VG har vært i kontakt med Baroque-eier Andreas Mortensen. Han er bortreist og svarer på e-post:

«Vi på Baroque er veldig lei oss for episoden som førte til midlertidig inndraging av vår skjenkebevilling. Gruppen som ble nektet inngang passet til beskrivelsen som politiet ga av en gruppe kriminelle som var på vei til området Solli plass den aktuelle kvelden.

Vi på Baroque setter sikkerheten til våre gjester og ansatte som høyeste prioritet, og valgte derfor å være på den sikre siden.
Vi tar saken veldig alvorlig, og vil understreke at Baroque har mange venner, gjester og ansatte med forskjellig etnisitet, og at vi på det sterkeste tar avstand til rasisme.»

– Utbredt problem

Ørstavik forteller at rasisme og andre former for diskriminering er utbredt i hovedstadens uteliv - og at det ikke nødvendigvis bare er de med en annen etnisitet som rammes.

– Det mest graverende eksempelet jeg har fått kjennskap til i år gjelder en kvinne som ønsket å bestille bord til seg selv og sitt følge på et utested i Oslo. Når det fremkom i samtalen med stedets daglige leder at følge hadde annen etnisk bakgrunn enn norsk, fikk de beskjed om at det var fullt. Kvinnen mistenkte at avslaget hadde sammenheng med følges etnisitet, og fikk bekreftet dette når hennes svenske venninne fikk bord like etterpå. Denne saken ble behandlet som klage hos oss, og vi kom til at utestedet hadde brutt loven.

– Vi har også eksempler på mennesker med nedsatt funksjonsevne som på grunn av sin diagnose har blitt stemplet som beruset, selv om de har vært helt edru.

Les også: Samekofte-kledd politiker avvist på nattklubb

– Historisk avgjørelse

BYRÅDSLEDER: Stian Berger Røsland. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

Det er trolig første gang at et utested i Oslo mister bevillingen utelukkende basert på diskriminering, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

– Det er et viktig signal til det aktuelle stedet, men også utestedene i hele byen, om at denne typen diskriminering ikke blir akseptert, sier han til VG.

Husker du?: Hotellkjøkken stengt - fant kjøtt som gikk ut på dato i 2012

Byrådslederen påpeker at straffen medfører et betydelig økonomisk tap for de som er rammet. Han håper avgjørelsen vil bidra til å gjøre noe med problemene i utelivsbransjen i Oslo.

– Oslo skal være en åpen og inkluderende by. Det gjelder også byens uteliv.

Les også: Endret navn - og fikk svar på boligsøknadene

Flere tilfeller av diskriminering

Tall fra Næringsetaten i Oslo viser at det har blitt gjennomført totalt 259 slike kontroller på utesteder i hovedstaden i perioden mellom 2010 og 2014. For at et utested kan straffes, må de ha blitt tatt for diskriminering to eller flere ganger.

– Næringsetaten har avdekket etnisk diskriminering ved elleve utesteder de siste fem årene, men på grunn av nedleggelser og nye eiere er det kun overtredelser på to steder som fortsatt kan få betydning, sier Siv L. Seljevold i Næringsetaten til VG.

Sett denne?Mørkhudet kalte mann neger - frikjent

Seljevold understreker samtidig at etatens kontrollører også er bevisste på problemet med etnisk diskriminering i de resterende 3300 skjenkekontrollene som blir utført årlig i kommunen.

Hun oppfordrer alle med informasjon om diskriminering eller andre regelbrudd på Oslos utesteder, om å tipse dem på kommunens hjemmeside.

Eller denne?Kalte naboen neger - fikk bot

– Ikke akseptert

I sitt svar til kommunen sier Baroque at de avviste personene fordi Oslo-politiet samme kveld hadde varslet flere utesteder på vestkanten om at flere kjente kriminelle personer var på vei til området. Kommunen mener den forklaringen ikke holder vann.

«At bevillingshaver frykter at de slipper inn kriminelle aktører når de gir adgang til personer med annen etnisk opprinnelse enn norsk, medfører imidlertid at personer blir nektet adgang til stedet av diskriminerende grunner», heter det i avgjørelsen.

Les også: Hellbillies dropper «Neger på Ål stasjon»

Politiførstebetjent Lasse Johnsen i Utelivsgruppa på Sentrum politistasjon bekrefter overfor VG at flere utesteder ble advart mot at personer fra et kriminelt miljø var på vei til det aktuelle området i fjor. Han er ikke kjent med om beskjeden tok for seg etnisiteten til de aktuelle personene.

– Det er ingen unnskyldning for å ha avvist feil folk, men kanskje en forklaring på at man har gjort det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder