UNNGIKK KATTEPINE: Da et av de 20 Hereford-storféene på Krokstad gård ikke kom på beina igjen etter å ha havnet på ryggen, visste katten Odin råd. Han hentet bonden! Foto: Privat

Katt reddet ku fra ku-katastrofe

(VG Nett) Den ett år gamle katten Odin er dagens helt på Krokset gård på Åfarnes i Møre og Romsdal.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

For i morgentimene tirsdag utspant det seg et dyredrama på gården.

- Katten min Odin kom inn til meg på kjøkkenet og laget en forferdelig høy lyd. Jeg har aldri sett han oppføre seg sånn. Han bet tak i buksene mine, forteller Angela Player til VG Nett.

En av de 20 kyrne hun har på Krokset er drektig, og skal kalve i mai i år. I dag tidlig fikk kua problemer.

Lå med beina i været

- Jeg vet ikke hvordan det har skjedd, men den har falt om og lå på ryggen med beina i været. Magen var for stor til at hun kom seg opp, forteller 55-åringen.

Dette hadde gårdskatten Odin fått med seg og har åpenbart meldt fra til sin matmor.

- Han stanget hodet mot utgangsdøren, og da jeg åpnet den, løp han ut. Jeg fulgte etter og han førte meg bort til kua, sier Player og legger til:

- Det kunne fort blitt et dobbeltdødsfall.

Har du en liknende historie?Send en e-post til VG Netts journalist!

- Kvarter fra døden

For ifølge henne lå kua med hodet i nedoverbakke, noe som fører til mye luft i magen og kan føre til såkalt Trommesyke.

INGEN LEK: Angela Player driver gården, som ligger mellom Åndalsnes og Molde i Møre og Romsdal, alene. - Det er hardt, men jeg gjør så godt jeg kan, sier hun. Foto: Privat Foto: Privat


- Det gjør at kua ikke får rapet opp gassen som er i vommen. Det fører til en belastning på kretsløp og hjerte. Det kan føre til kretsløpskollaps og dødsfall, sier professor i fødselshjelp hos store dyr, Olav Reksen ved Norges Veterinærhøgskole til VG Nett.

- Jeg tror kua hadde omkommet hvis den hadde ligget der et kvarter til, sier Angela Player.

Hun fikk hjulpet sitt store dyr på beina igjen, og ved lunsjtid onsdag spiste og drakk kua som normalt, og hadde det tilsynelatende bra etter den rystende hendelsen tidligere på dagen.

- Kan dirigere oppmerksomhet

FYTTE KATTA, FOR EN REDNINGSMANN: - Jeg er veldig glad for at jeg har Odin. Han er en spesiell katt, sier matmor Angela Player til VG Nett. Foto: Privat


- Nå har jeg vært hos naboen og takket. Jeg fikk nemlig Odin (katten) av dem for et år siden. Han er dagens helt, sier matmoren fornøyd.

Forsker ved Veterinærinstituttet, Hans Petter Kjæstad sier katter kan oppføre seg slik som Odin har gjort.

- Katter kan dirigere oppmerksomheten dit de ønsker ved å løpe i forveien. Helt klart. Den bruker blikket og løper, for så å se om man følger etter. Litt sånn som hunder gjør. Men om denne katten var interessert i å få kua på rett kjøl igjen, kan jeg ikke si noe om, sier han.

Les også

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder