INSTRUERER: Statssekretær Jøran Kallmyr i Justusdepartementet sier UDI nå skal vurdere om asylsøkere kan sendes ut når forholdene i hjemlandet er tryggere. Foto: Trond Solberg , VG

Ny instruks fra regjeringen: Asylsøkere skal sendes ut hvis mulig

Regjering har instruert UDI om å planlegge for at asylsøkere skal sendes ut av Norge etter fem år - dersom hjemlandet er trygt.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– De fleste som kommer nå vil få midlertidig opphold i fem år, før saken vurderes på nytt, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til NRK.

Tre av fire som søker asyl i Norge nå, får innvilget søknaden. Samtidig venter UDI over 30.000 nye asylsøknader til neste år.

Les også: Frp krevde innstramming for å hente hjem asylbarn.

Justisdepartementet sendte 27. mars i år ut et høringsforslag til endringer i utlendingsloven, der gikk regjringeninn for å øke antalle år man må være bosatt i Norge fra tre til fem år før man får permanent opphold.

Sovende paragraf

Den gangen brydde KrF og Venstre seg lite om endringen, fordi den uansett hadde vært en sovende paragraf. Nå reagerer støttepartiet Venstre på regjeringens instruks:

– Dette er fullstendig feil fokus. Regjeringens jobb nå er å få behandlet søknadene til alle som kommer, så de som trenger beskyttelse får det. Så må de jobbe med kommunene for å bosette dem, få folk i arbeid og sørge for nødvendig integreringsarbeid, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

– I asylavtalen ble muligheten til denne innstrammingen utvidet. Har ikke dere vært med på å legge til for dette?

– Nei, klausulene lå der fra før, så det ga ingen grunn til å gjennomføre noen regelendringer nå. Her er det regjeringen som har feil fokus, sier Elvestuen.

Da avtalen ble laget i april i år mente organisasjoner som jobber for asylsøkere at Venstre og KrF hadde blitt lurt av regjeringen.

Nå strammer regjeringen likevel inn, etter avtalen med samarbeidspartiene.

Husker du denne: Erna nekter for å ha slått i bordet om asylbarna.

Strammere asylpolitikk

For mens Venstre og KrF mente de hadde fått myket opp reglene etter bråket rundt utsendte, lengeværende asylbarn, slo Frp opp saken slik på sin hjemmeside:

«Enda strengere asylpolitikk: Frp har fått KrF og Venstre med på ytterligere innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken».

SKEPTISK Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS er skeptisk til at regjeringen bruker tid på hjemsending mange år frem i tid, i stedet for å konsenterere seg om dagens mottak. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) innrømte da at både Nydalen-avtalen og den nye asylavtalen er en innstramming, men avviser at KrF og Venstre er lurt av Frp.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er skeptiske til instruksen:

– Dette har vært en sovende paragraf, og nå gjenstår det å se om dette bare er en symboluttalelse fra Frp for å vise egne velgere at de har en streng asylpolitikk, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå til VG.

Hun mener det vil skape problemer dersom familier hvor barna har slått røtter i Norge skal tvinges ut etter flere år.

– Jeg skulle ønske politisk ledelse i Justis var mer opptatt av å finne gode løsninger for dem som er her nå, som trenger rask saksbehandling, norskopplæring og raskest mulig må få arbeidstillatelse og mulighet til å klare seg selv. Hvor mange Frp og regjeringen vil ha ut av landet om fem år har de god tid til å vurdere. Det er ikke det som haster nå, sier Austenå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder