HOPER SEG OPP: Avdelingsleder Stein Kristian Hansen ved Storskog grenseovergangssted slo oppgitt ut med armene da han viste frem de etterlatte syklene for VG i begynnelsen av september. FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG Foto: Mattis Sandblad , VG

Politiet vil destruere flyktningenes sykler

Mottaksleder: – De hadde kommet til god bruk her

UDI vil bygge 1000 mottaksplasser i Kirkenes

Flyktningstrømmen i nord har også gitt politiet et praktisk problem: Flere hundre sykler hoper seg opp på Storskog grensestasjon.

 • Eirik Linaker Berglund
 • Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Syklene kunne kommet flyktningene til gode også etter ankomst i Norge, men nå ser ikke politiet noen annen utvei enn å destruere dem.

Årsaken? De fleste av tohjulingene er ikke godkjent for bruk i Norge. De har bare én brems, og det er ifølge politiet på grunn av syklenes utforming heller ikke mulig å ettermontere en ekstra brems på doningene.

Asylmottak ville ha dem

Derfor vil ikke politiet gi bort syklene til noen som kunne trenge dem. Flyktninger, for eksempel.

– Vi har bestemt oss for at dette er den beste løsningen, sier avdelingsleder Stein Kristian Hansen ved grensekontrollstasjonen i Storskog til NRK Finnmark.

De første bildene: Her sykler flyktningene over grensen

Asylmottak har meldt sin interesse for syklene, men politiet ser ingen annen utvei. Det synes leder Per Yngve Christensen ved Oscarsgata mottak i Vadsø er synd.

– Jeg skjønner vurderinga til politiet, men på den annen side så var det jo kjempesynd at vi ikke kunne få en god del av de syklene over hit. De hadde kommet til god bruk her, sier han til NRK.

Sherihan (29): Mine beste integreringsråd

KORTVARIG BRUK: Flyktninger kommer på sykkel over grensen fra Russland. Foto: Mattis Sandblad , VG

Ny rekord mandag

Det at asylsøkerne kommer på to hjul over grensen skyldes russiske grenseregler, ikke desperasjon.

– På russisk side er det ikke lov å passere grensen til fots. Du må enten være kjørende eller syklende. De fleste av syklene er helt nye, på noen av dem henger plasten fortsatt på skruene. En fortalte at han hadde betalt 190 dollar for sin, sa politistasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon da VG besøkte grensestasjonen forrige måned.

Sykkeltrafikken har økt etter at politiet advarte norske og russiske bilister mot å frakte personer uten gyldige reisedokumenter til grensen. Minst én russisk statsborger, som driver et lite transportselskap, er bøtelagt for å ha fraktet asylsøkere til grensen uten å sjekke om de hadde gyldige papirer.

Dermed blir flyktningene, store som små, fraktet til den russiske grensestasjonen, før de setter seg på sykler og trør de siste rundt 150–200 meterne til Norge.

Mandag ble det satt ny rekord i grensepasseringer på den lille grensestasjonen helt øst i Norge da det ble registrert 111 flyktninger. Den forrige rekorden, fra fredag, var på 100 personer.

Bakgrunn: Derfor kommer det så mange flyktninger

VIL BYGGE: UDI-direktør Frode Forfang fortalte mandag sammen med sjef i Politiets Utlendingsenhet Kristin Ottesen Kvigne om planer for å etablere 1000 nye mottaksplasser i Sør-Varanger. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Trond Solberg , VG

Vil bygge gigantmottak

Fredag til mandag ankom det til sammen 321 flyktninger over den lille grensestasjonen. Den internasjonale flyktningkrisen, som nå er estimert til å koste Norge 284 millioner ekstra i år, skaper skaper derfor hodebry også i Øst-Finnmark. I Kirkenes er kapasiteten sprengt, og i helgen måtte 144 flyktninger sendes helt til Sulitjelma i Nordland for innkvartering.

Mandag var UDI i møter med kommuner i Finnmark for å få fortgang i etableringen av mottaksplasser.

– Vi jobber med å bygge kapasitet, men det har vært vanskelig. Kommunene bruker lang tid på å vurdere bruksendring, til tross for at vi spør om bygninger som opgså tidligere har vært brukt til innkvartering, blant annet for arbeidere, uttalte regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI Region Nord til VG søndag.

UDI vil bygge et gigantmottak på 1.000 plasser i Kirkenes for å ta unna den store flyktningstrømmen, skriver Nordlys. Sør-Varanger kommune har i underkant av 10.000 innbyggere.

Kommuner i Finnmark ber nå Stortinget om å bevilge ekstra midler for å gi flyktningene et verdig tilbud, skriver iFinnmark.

Ønsker du å hjelpe flyktningene? VG gir deg landsoversikten

STOR PÅGANG: Politistasjonssjef Hans Møllebakken (t.v.) ved Kirkenes politistasjon og avdelingsleder Stein Kristian Hansen ved Storskog grenseovergangssted har hendene fulle om dagen. Aldri har det komme så mange flyktninger på én dag, som det gjorde mandag. Foto: Mattis Sandblad , VG

Politiet: – Fasttrack til Schengen

Den nye flyktningruten fra krigsherjede Syria via Russland til Sør-Varanger har fått oppmerksomhet, også internasjonalt.

Stasjonssjef Møllebakken tror det henger sammen med syklene som blir brukt på den siste del av ruten, og vrangforestillinger om at Nordvest-Russland og Øst-Finnmark er et øde og ugjestmildt sted også på denne tiden av året.

– Faktum er: Hvis du har penger, kommer du deg fra Damaskus til Storskog på under 48 timer. Dette er en fasttrack til Schengen, sier politistasjonssjefen.

Politiet: – Organisert

Mange tar fly enten fra Syria direkte, eller via Tyrkia eller Libanon, til Moskva. Deretter går turen med fly til Murmansk. Derfra går det jevnlig buss til Nikel.

VG snakket forrige måned med et par fra Sør-Varanger som passerte grensen samtidig som den syriske familien. De ønsket ikke å stå frem med navn, men fortalte om hva de så:

– Det stoppet to varebiler like ved den russiske grensestasjonen og slapp av minst seks personer med nye, fine sykler. De to som nettopp passerte har bare syklet 150 meter. Vi kan ikke forstå noe annet enn at denne trafikken er organisert, sier kvinnen til VG.

Politiet mistenker også at trafikken organiseres av bakmenn.

– Det er ingen tvil om at dette er organisert. Det handler om penger, sier Møllebakken.

Les også

 1. Syriske Moayed (27) drømmer om opphold i Norge

  TRANDUM (VG) Moayed (27) flyktet gjennom Europa…
 2. Flyktningene har fått mottaksplass i fjellheimen

  HEMSEDAL (VG) I fjellbygda Hemsedal er skihotellet blitt asylmottak. Nå er hver femte innbygger i kommunen en flyktning.
 3. Syria-flyktningene Sherihan og Hannans guide til Norge

  HASLE (VG) For ett år siden kom familien Karajoul til Norge. Nå snakker de norsk, har egen leilighet i…
 4. Hjelpeorganisasjoner: - Uverdig situasjon for flyktninger i Norge

  Flere hjelpeorganisasjoner og Barneombudet krever at regjeringen rydder opp i det de mener er en uverdig behandling av…
 5. Hans Roslings Syria-tale fikk Twitter til å koke

  Hans Roslings tale om Syria-krisen skapte en bølge av støttemeldinger blant svenske Twitter-brukere.
 6. Barneombudet slår alarm om asylbarnas helse: – En akutt krise

  Barneombud Anne Lindboe er bekymret for at asylbarn i Norge ikke får god nok helsehjelp.
 7. Venstre-Trine vil sette Syria-flyktningene i arbeid

  Strømmen av asylsøkere til Norge koster dyrt. La flyktningen jobbe mens de venter på svar, mener Venstre-leder Trine…
 8. Rekordmange asylsøkere kommer over russer-grensen

  Over 200 asylsøkere har kommet syklende over grensen fra Russland bare denne i helgen.
 9. Vi klarer ikke å hjelpe alle

  Flere asylsøkere må sendes ut. Kommuner må tvinges til å ta i mot flyktninger.
 10. Varsler «stormende kamp» mot ny asyl-innstramming

  Abid Q. Raja (V) varsler knallhard kamp mot regjeringens nye instruks for asylsøkere.
 11. FN advarte mot Anundsens flyktningkrav

  FNs høykommissær for flyktninger advarte Norge mot å vurdere kvoteflyktninger ut fra hvordan de vil integreres i det…
 12. Egeland ber Erna Solberg
  doble støtten til folk på flukt

  STAVANGER (VG) Jan Egeland ber Norge doble flyktninghjelpen til tre milliarder kroner.
 13. Flertall for å la asylsøkere få jobbe

  Et flertall på Stortinget ber regjeringen legge til rette for at flyktninger kan jobbe mens de søker asyl.
 14. Så dyr blir flyktningstrømmen til Norge: 40-50 milliarder

  Tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40–50 milliarder kroner de neste fem årene, anslår statsminister…
 15. Ny instruks fra regjeringen: Asylsøkere skal sendes ut hvis mulig

  Regjering har instruert UDI om å planlegge for at asylsøkere skal sendes ut av Norge etter fem år - dersom hjemlandet er…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder