FORKLARTE SEG: Mulla Krekar på vei inn i det første fengslingsmøtet i Oslo tingrett etter at han ble pågrepet for uttalelsene han kom med i et NRK-intervju i februar i år. Han har siden blitt fremstilt for varetektsfengsling en rekke ganger.

FORKLARTE SEG: Mulla Krekar på vei inn i det første fengslingsmøtet i Oslo tingrett etter at han ble pågrepet for uttalelsene han kom med i et NRK-intervju i februar i år. Han har siden blitt fremstilt for varetektsfengsling en rekke ganger. Foto:CORNELIUS POPPE,NTB scanpix

Mulla Krekar tiltalt for trusler

Mulla Krekar må møte i Oslo tingrett i høst tiltalt for trusler mot kurderen Halmat Goran under NRK-intervjuet i februar.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Som ventet er mullaen også tiltalt for oppfordring til straffbar handling under det samme intervjuet, slik Riksadvokaten beordret for to uker siden.

Det går frem av tiltalen fra statsadvokaten. Politiadvokat Vegard Rødås sier til VG at han ikke har noen kommentarer til den.

Bakgrunnen for tiltalen er intervjuet Krekar gjorde med NRK 25. februar i år og med en kurdisk TV-kanal noen dager tidligere.

– Skal sende en gave til den som dreper ham

I NRK-intervjuet ble han spurt om kurderen Halmat Goran, som sammen med en kamerat brente deler av Koranen i et klipp som ble lastet opp på YouTube for noen år siden. Krekar er tidligere dømt for trusler mot Goran, to andre kurdere og statsminister Erna Solberg.

– Jeg skal sende en gave til den som dreper ham. Hvorfor skulle jeg ikke være glad for det? spør Krekar retorisk i NRK-intervjuet.

«Utsagnet kom etter at han rett forut i intervjuet hadde presisert at enhver som kjenner dødsstraffen Halmat skal ha, står fritt til å drepe ham, og må videre ses i sammenheng med at han over lengre tid og ved flere anledninger (...) har uttalt at Halmat Goran og andre «frafalne» må dø,» heter det i tiltalepunktet som omhandler oppfordring til straffbar handling.

«Særdeles skjerpende»

Til det andre tiltalepunktet, som omhandler trusler, skriver statsadvokaten at mullaens uttalelser var egnet til å fremkalle alvorlig frykt blant annet hos Goran.

«Det er særdeles skjerpende at det trues med drap og at dette gjøres i riksdekkende TV-sending, overfor en svært stor krets av personer,» heter det videre.

I det nevnte intervjuet kom det også frem at Krekar mente at de som angrep Charlie Hebdo var helter og at personer som tegner Muhammed-karikaturer i Norge fortjener å dø.

Uttalelsene var grunnlaget for at politiet pågrep mullaen dagen etter intervjuet, og siktet ham for oppfordring til straffbar handling. Kort tid senere ble siktelsen utvidet til også å omfatte trusler.

Tidlig i saken vurderte politiet også en terrorsiktelse, men den tanken ble senere lagt død.

Krekar har hele veien nektet straffskyld. I det første fengslingsmøtet kom han også med oppsiktsvekkende uttalelser om omstendighetene rundt NRK-intervjuet.

Ba om ytterligere etterforskning

Veien frem til en tiltalte har imidlertid vært betydelig lenger og mer omfattende enn først forespeilet av politiet. I vår ble det uttalt at en tiltale ville være klar før sommeren, noe som politiet brukte som argument for å holde Krekar i varetekt.

30. april i år var saken ferdig etterforsket, og politiadvokat Vegard Rødås sendte den over til statsadvokaten for påtalemessig avgjørelse. Saken gikk etter hvert videre til Riksadvokaten, som 5. juni sendte den i retur med ordre om ytterligere etterforskning.

Krekar hadde frem til da samtykket til fengsling, men etter den nye utviklingen i saken snudde han i fengslingsmøtet 19. juni. Oslo tingrett ila ham imidlertid åtte nye uker i varetekt, slik politiet ba om, på grunn av betydelig gjentagelsesfare.

Senest 14. august ble Krekar varetektsfengslet i syv nye uker. I kjennelsen fikk Krekar refs for en uttalelse han kom med i retten samme dag.

Ville ha ekspertvurdering

Etter at saken kom tilbake på Riksadvokatens bord i sommer ble det besluttet å be Magnus Ranstorp, forsker ved den svenske Forsvarshögskolan og ekspert på ekstrem islamisme, om å vurdere Krekars utsagn i intervjuene før tiltalespørsmålet ble avgjort.

Riksadvokaten ønsket en ekspertvurdering for å avklare om det var grunnlag for å beordre tiltale for oppfordring til straffbar handling eller ikke.

– Jeg registrerer at Riksadvokaten måtte ha inn en sakkyndig for å vurdere dette med oppfordring til straffbare handlinger. Så får vi se hvordan retten ser på det, sa Krekars forsvarer Brynjar Meling til VG da Riksadvokaten beordret tiltale for to uker siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder