BOMTUR: Slik tolket VGs tegner Roar Hagen daværende statsminister Jens Stoltenberg i 2008. Nå er fullskalarensingen skrinlagt og Stolenberg må svare kontrollkomiteen om fiaskoen. TEGNING: ROAR HAGEN/VG

I dag skal Jens grilles på gass

Zero mener Stoltenbergs unnfallenhet bidro til fiaskoen

To milliarder kroner ble pumpet inn i Jens Stoltenbergs (Ap) månelandingsprosjekt - fullskala CO2-rensing. I dag må han svare for hvorfor det gikk skeis.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Med skyhøye ambisjoner lanserte tidligere statsminister Jens Stoltenberg fullskala CO2-rensing av eksosgassen fra Mongstad innen 2014 som vårt lands «månelanding».

Men mens milliardene har strømmet inn til prosjektet har resultatene blir fjernere og fjernere. I høst ble prosjektet skrinlagt, og bare testsenteret for CO2-rensing blir videreført.

Miljøorganisasjonen Zero mener en amatørmessig avtale mellom staten og Statoil er hovedårsaken til havariet, men tror mer engasjement fra Jens Stoltenberg kunne reddet prestisjeprosjektet.

- Avtalen var et hastverksarbeid der staten skulle dekke utgiftene, og Statoil overskridelsene. Det førte til at Statoil hadde all interesse i å budsjettere skyhøyt for å sikre seg mot overskridelser, og ingen interesse i rask fremdrift, sier daglig leder Marius Holm i Zero.

Sviktet babyen

Han mener også at Jens Stoltenberg sviktet sin egen politiske baby:

- Da han holdt månelandingstalen så vi for oss at han ville ligge tett på dette. Hvis han hadde tatt opp dette jevnlig med Statoilledelsen ville det gått veien, sier Holm.

Store ambisjoner

Ap og de tidligere regjeringspartnerne har forsøkt å forklare fiaskoen med altfor store ambisjoner. Det avviser Holm:

- Jeg vil korrigere bildet om at det var for vanskelig. Det var en realistisk ambisjon, men med altfor dårlig oppfølging fra statsministeren og energiministeren. Hvis vi ser rundt i verden lykkes lignende prosjekter. Kompleksiteten på Mongstad kan gjøre det dyrere, men det visste vi da vi startet, sier Holm.

Også Venstres Abid Raja er skeptisk til den rødgrønne regjeringens innsats for sitt eget prestisjeprosjekt.

KRITISK: Venste Abid Raja mener Mongstad-fiaskoen kan skade verdens kamp mot klimaendringer. Foto: KRISTER SØRBØ

- Jeg vil ikke konkludere før høringen, men det er ingen tvil om det Riksrevisjonen sier: Avtalen var for dårlig, mens kostnadskontrollen og oppfølgingen var for dårlig, sier Raja.

Han er saksordfører for høringssaken i Stortinget mandag. Nå frykter han at Stoltenberg-fiaskoen ødelegger for verdens klimainnsats:

- Vi har brukt ni milliarder kroner på dette. Vi hadde et stort ansvar for å vise verden at det går an å rense gasskraftverk. Men når Norge mislykkes i å få til fullskalaanlegg er det også demotiverende for andre land. Høringen er også viktig for å finne ut hvordan Norge IKKE skal gjøre slike ting, sier Raja.

En pussighet i høringen mandag er at Jens Stoltenberg skal forklare seg til komiteen først, deretter kommer alle kritikerne.

- Vi hadde opprinnelig tenkt å få ham inn mot slutten, men han skulle på reise derfor har vi tilrettelagt det slik at han skal komme inn først, sier Raja.

Også Miljøpartiet De Grønne er skeptiske til innsatsen fra Jens & co i forsøket på CO2-rensing.

- Mongstad-prosjektet har ikke fanget et eneste CO2-molekyl, men har fungert som støtfanger for kritikk mot klimagassutslippene fra norsk petro-sektor, sier partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Han mener det ikke var teknologien som var problemet, men regjeringens uvilje mot å sette klimainteresser foran Statoils interesser.

- Regjeringen abdiserte fra styringen av sitt eget prestisjeprosjekt og sørget ikke for at Statoil hadde egeninteresse av at anlegget ble fullført, sier Hansson.

Jens Stoltenberg er ikke forberedt på selvkritikk før høringen mandag.

- Først og fremst vil jeg si at vi har oppnådd mye på Mongstad. Den viktigste satsingen har vært teknologisenteret, som vi åpnet i 2012. Det er verdens største anlegg for utvikling av karbonfangst, og det er stor interesse blant mange selskaper for det som foregår der, sier Jens Stoltenberg til VG.

25 milliarder

Han forsvarer at det aldri ble noen fullskalarensing på anlegget:

- Utslippene er allerede halvert. Kostnadene ved et fullskalaanlegg ville blitt vesentlig høyere, og miljøeffektene vesentlig lavere enn forutsatt. Min vurdering var at det var et dårlig klimaprosjekt å bruke 25 milliarder kroner på å rense en halv million tonn CO2, sier Stoltenberg.

- Hvorfor laget dere en avtale med Statoil som gir selskapet så få incentiver for å lykkes?

- Dette var den avtalen det var mulig for staten å komme frem til med Statoil for å få på plass en organisasjon. Staten var opptatt av teknologisenteret og renseanlegget, mens Statoil er et kommersielt og børsnotert selskap som ikke kan ta på seg ulønnsomme prosjekter, sier Stoltenberg.

- Kunne du fulgt opp Statoil bedre?

- Jeg opplever at Statoil er sterkt engasjert i å få til dette. De har bidratt til det viktigste, å få et fantastisk teknologisenter. Statoil driver også allerede med karbonfangst og lagring, blant annet på Sleipner, sier Stoltenberg.

Les også

 1. Riksrevisjonen: Mongstad-prosjektet ble undervurdert

  Da Jens Stoltenberg lanserte CO2-rensing som «vår tids månelanding» i 2007, undervurderte han hvor vanskelig…
 2. Rekorddyr månelanding på Mongstad

  Norge kommer til å bruke 14 milliarder kroner på å teste ut ulike måter å rense CO2 på, før det bygges fullskala…
 3. Mot ny utsettelse av månelandingen på Mongstad

  Beslutningen om fullskala CO2-rensing på Mongstad kan bli utsatt til 2016.
 4. Mongstad-utsettelsen kan lede til mistillit

  Alle de fire opposisjonspartiene åpner for å fremme mistillitsforslag mot regjeringen etter utsettelsen av rensing…
 5. Tiet i ett år om månelandings-sprekken

  Allerede for ett år siden fikk regjeringen det første varselet om at tidsplanen for «månelandingen» på Mongstad ikke var…
 6. Venstre og KrF slakter Stoltenbergs månelanding

  Venstre og KrF mener beslutningen om å stanse arbeidet med fullskalarensing på Mongstad viser at den rødgrønne…
 7. Jens tar null selvkritikk for månelandingsfiasko

  Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tar ikke et fnugg selvkritikk for at han bryter løftet om vår tids…
 8. Stoltenbergs Mongstad-månelanding legges ned

  REGJERINGSKVARTALET (VG) Stoltenberg-regjeringen varsler i dag at de vil legge bort planene for fullskala…
 9. Stoltenberg må svare Stortinget om «månelandingen»

  Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er én av flere politikere som blir kalt inn på Stortinget for å svare…
 10. Frp vil støtte fullskala renseanlegg på Mongstad

  Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen åpner for å støtte byggingen av et fullskala CO2-renseanlegg, men mener…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder