TIDLIGERE KUNNSKAPSMINISTER: Kristin Halvorsen. Her på SVs valgvake i september. Foto: Nils Bjåland

Kristin Halvorsen skuffet over PISA-resultater

Kristin Halvorsen (SV) mener tydeligere tilbakemeldinger fra lærerne og økt fokus på læringsutbyttet vil øke mattenivået.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
Den norske PISA-rapporten 2012

Den tidligere kunnskapsministeren har en klar oppfordring til den nye regjeringen:

- Avblås alle privatiseringsplaner.

- Parallelt med privatisering av skolene i Sverige, har prestasjonene blitt oppsiktsvekkende dårlig. De svenske resultatene er svært nedslående, og svenske elever har hatt en dramatisk tilbakegang over tid.

Landets 10.-klassinger har blitt dårligere i matematikk og naturfag siden 2009. Resultatene fra siste PISA-undersøkelse viser utviklingen i fagene matematikk, naturfag og lesing for norske elever mellom årene 2009 og 2012.

Kristin Halvorsen mener det ikke er grunn til å svartmale situasjonen i norsk skole.

- Norske lærere og elever hadde fortjent å se fremgang, norsk skole er på rett vei. Det var en klar fremgang fra 2006 til 2009 i både lesing og naturfag og matematikk. Vi holder på fremgangen i naturfag og lesing i 2012, men dessverre går vi litt tilbake i matematikk. Andre OECD-undersøkelser viser klar fremgang blant de yngre elevene i dette faget.

- Godt grunnlag

På spørsmål fra avisen om den rødgrønne skolepolitikken har slått feil, mener hun den tidligere regjeringen gjorde mye riktig.

- Vi har gitt en milliard til tidlig innsats og satset på etter- og videreutdanning av lærere. Dette bør være et godt grunnlag for videre skolesatsing, sier Halvorsen til Aftenposten.

HER KAN DU LESE ÅRETS PISA-RAPPORT

Halvorsen mener tiltak som tydeligere tilbakemeldinger fra lærere til elever, bedre oppfølging og større oppmerksomhet på læringsutbytte vil føre til økte prestasjoner i fremtiden.

- Det jobbes mye mer systematisk i norsk nå enn tidligere, Før var mange av den oppfatning at man skulle vente og se hvis elevene hadde lærevansker. Nå er alle enige om tidlig innsats og rask hjelp hvis elevene strever med noe.

Av landene i Norden holder Finland seg på topp med 519 poeng. Norge ligger 30 poeng bak med totalt 489, noe som tilsvarer nesten et helt skoleår.

Hva synes du om norske elevers prestasjoner?Diskutér med andre lesere nederst i saken?

- Bekymret

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier han er bekymret.

- Den nye PISA-undersøkelsen viser at vi har et realfagsproblem i Norge. Det bekymret meg sterkt. Resultatene er rett og slett ikke gode nok.

Pisa 2012 viser at resultatene i matte og naturfag ligger under gjennomsnittet. Kunnskapsministeren mener det er slående.

- Kunnskapsløftet, som ble vedtatt i 2004, startet en snuoperasjon i norsk skole, men gjennomføringen har ikke vært god nok. Derfor vil vi prioritere det viktigste først, og det er mer kunnskap, sier Røe Isaksen videre.

Han mener vi er tilbake på 2006-nivå.

- Da mente alle at resultatene ikke var gode nok. Det er store forskjeller mellom elevene. Nesten én av fem elever ligger under kritisk nivå i matematikk. De vil få problemer senere i livet dersom vi ikke setter inn tiltak. Vi har så få på toppen og så mange under kritisk nivå. Det er alvorlig, legger kunnskapsministeren til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder