MILLIONSALG: I 2012 ble det solgt over ti millioner liter energidrikk i Norge. En ny undersøkelse fra EUs mattrygghetsorgan viser at forbruket øker blant unge i Europa. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

MILLIONSALG: I 2012 ble det solgt over ti millioner liter energidrikk i Norge. En ny undersøkelse fra EUs mattrygghetsorgan viser at forbruket øker blant unge i Europa. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

EU slår energidrikk-alarm

Forbruket rett til værs ** Ungdom drikker mest ** Norsk ekspert: - Blir avhengig

Red Bull, Monster og andre energidrikker skyller inn over Europa. Nå er EU-landene bekymret.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

* Seks prosent av europeisk ungdom drikker mer enn 20 bokser energidrikk i måneden.

* Tre prosent drikker energidrikk hver eneste dag.

Disse tallene kommer frem i en undersøkelse den europeiske mattrygghetsmyndigheten EFSA har fått utført.

52 000 mennesker i 16 EU-land har svart på undersøkelsen. Norge er naturlig nok ikke med, men Sverige er.

Aller mest glad i energidrikk er ungdom i aldersgruppen 10-18 år, ifølge undersøkelsen.

Men også blant barn i alderen 3-10 år er forbruket betydelig: Tre prosent av barna svarer at de har drukket energidrikk mer enn tre ganger den siste uken.

- Jeg er overrasket over at det er et så stort forbruk av energidrikk i yngre aldersgrupper, sier Jan Alexander, leder for Hovedkomiteen i den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

- Er det uheldig at barn drikker energidrikk?

- Vi har tidligere pekt på at energidrikkene inneholder koffein. Det er et stoff man blir avhengig av, og som dessuten har en farmakologisk effekt. Vanligvis gir vi ikke koffein til barn og unge, sier Alexander.

- Er energidrikk bra for noe?

- Godt spørsmål. Jeg har ikke sett noe dokumentasjon på det, sier Alexander.

Ifølge Mattilsynet bør voksne ikke få i seg mer enn 400 mg koffein per dag.

For barn og ungdom er den anbefalte grensen 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For et barn på 30 kg tilsvarer dette 75 mg koffein per dag.

- Dette er en type drikke som folk etterspør - og mange mener det gir ekstra energi. Det jobbes mye med produktutvikling, blant annet er det utviklet energidrikker med mindre sukker og mindre emballasjestørrelser, sier leder Petter Nome i Bryggeriforeningen.

Han minner om at energidrikkene som selges i Norge inneholder mindre koffein enn en vanlig kopp kaffe:

- Heller ikke sukkerinnholdet er vesentlig høyere enn i brus. Det er viktig at dette sees i perspektiv. Det er ikke gift, men et produkt som må drikkes ansvarlig. Dette er ikke produkter som anbefales til barn under 15 år.

«For barn og ungdom vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer», skriver Mattilsynet på sin informasjonsside om energidrikker.

Tallene viser for øvrig at energidrikk er mer populært blant gutter enn jenter. Og påfallende mer populært blant røykere enn ikke-røykere.

Studien ble satt i gang fordi flere EU-medlemsland uttrykte bekymring over den økende populariteten til energidrikker, særlig blant barn og ungdom.

Resultatene fra undersøkelsen skal legges til grunn når EFSA senere skal gjøre en risikovurdering av koffein.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Kristian Kjelman i Redbull Norge ligger Norge på et gjennomsnittlig forbruk i Europa - cirka 2 liter per person.

I 2012 ble det solgt cirka 10 millioner liter energidrikk i Norge.

- Det tilsvarer et inntak av koffein på under 1000 mg per person. Til sammenligning drikkes det omtrent 1 milliard liter kaffe, som tilsvarer 72 000 mg koffein per person, sier Kjelman.

- Bør barn drikke energidrikk?

- Nei. Barn har ikke behov for energidrikk og skal ikke innta koffein. De har stort sett nok energi, og hvis det motsatte skulle være tilfelle bør man se på å endre kostholdet deres fremfor å gi koffein, sier Kjelman.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder