DYREPOLITI: Gruppen som skal etterforske lovbrudd mot dyr var knapt opprettet da de fikk den grove kattesaken på sitt bord. Etterforsker Karine Larsen (t.h.), politiadvokat Tina Marielle Værnes og miljøkoordinator Marius Rønningen. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Ung mann fantaserte om drap og voldtekt - siktet for kattedrap

Retten: Fare for vold mot mennesker

Mannen (19) fra Midt-Norge følte trang til å drepe unge kvinner. Han er nå siktet for å ha drept og flådd en katt.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

19-åringen har forklart seg om dragningen mot å drepe jenter og unge kvinner i samtale med lege. Alle som dreper noen må starte med noe, har han oppgitt i forbindelse med et opphold på psykiatrisk sykehus.

Ifølge politiet skal den fengslede ha utøvd grov og brutal vold mot en katt ved at han tok kvelertak på den og forsøkte å knekke nakken dens, for deretter å ha avlivet den med kniv på en måte som gjorde at den sannsynligvis døde av forblødning eller kvelning.

Gjentagelsesfare

Etter at katten var død skal siktede ha skåret av kattens hode og flådd den. Handlingene skal ha blitt utført i begynnelsen av august i år.

Ungdommen ble først varetekstfengslet i Sør-Trøndelag tingrett i slutten av august, etter at politiet i Sør-Trøndelag hadde fått medhold i at det var stor fare for gjentagelse.

– Det anses som påkrevd å holde siktede videre varetektsfengslet fra til hovedforhandlingene 9. november for å hindre han i å begå alvorlig voldskriminalitet mot mennesker, så vel som dyr, sier politiadvokat i det nyopprettede dyrepolitiet Tina Marielle Værnes.

– Bakgrunnen for dette er den brutale og grove voldsutøvelsen samt avlivingsmåten av katten, bakgrunnen for siktedes handlinger sammenholdt med opplysninger som har fremkommet under etterforskningen, herunder avhør av siktede og vitner i saken, legger hun til.

Mannen har forklart til politiet at han har hatt tanker om å begå drap på kvinner mellom ni og 25 år. Han har i detalj forklart hvordan han forestiller seg at dette skulle gjennomføres, men at har ennå ikke funnet noen å drepe.

Overlegen som har vurdert mannen mener det er «betydelig fare for at pasienten ikke bare vil kunne skade dyr i tiden som kommer, men også reell fare for drap, skade og voldtekt først og fremst av yngre jentebarn/ungdom», ifølge fengslingskjennelsen.

Behandling

Det er igangsatt rettspsykiatrisk undersøkelse av mannen for å kartlegge tilregnelighet og en eventuell personlighetsforstyrrelse.

Mannens forsvarer, advokat Terje Engebretsen, sier at han ba om at hans måtte få behandling på en psykiatriske institusjon i stedet for settes i varetekt.

– Men det var ikke mulig å få garantier for at han skulle få plass på noen institusjon, så retten valgte derfor fengsling, seier Engebretsen.

Han sier hans klient har erkjent de faktiske forhold i saken, men gitt uttrykk for nat han i utgangspunktet ikke var klar over at det var straffbart. Nå erkjenner han straffskyld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder