PÅ NETT: Justisminister Anders Anundsen kan konstatere at de nye nettingtaktene over de to luftegårdene gir økt sikkerhet i Oslo fengsel. Foto:Jan Petter Lynau,

Nytt nett stopper fengselsnarko

Nettingtaket over den vandrende justisministeren løser et 30 år gammelt problem: Nå er det ikke lenger mulig for kriminelle venner å kaste narkotika, skytevåpen og mobiltelefoner over muren og inn til fangene i luftegården.

Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Justismininster Anders Anundsen er på besøk i Oslo fengsel hvor mange av de mest hardbarkede lovbryterne sitter bak lås og slå. Men av og til må de ut for å trekke frisk luft. Det har ikke alltid vært uproblematisk.

Men nå er det et nytt syn som møter Anundsen denne forblåste januardagen:

Etter 30 års kamp har nemlig Oslo fengsel endelig fått et finmasket nettingtak over sine to luftegårder. Dermed er det, forhåpentligvis, slutt på tiden da folk utenfor murene kan kommunisere med innsatte.

I årevis har kriminelle venner og bekjente forsynt fangene med alt fra narkotika, skytevåpen og mobiltelefoner som har blitt kastet over den fire meter høya muren som vender ut mot den sterkt trafikkerte Åkebergveien.

46 tilfeller

– I 2013 registrerte vi 46 tilfeller hvor det ble kastet narkotika og andre gjenstander over muren og inn i den ubeskyttede luftegården, forteller sikkerhetsinspektør Per Toresen og vaktleder Arne Martinsen mens de viser statsråden og VG rundt i fengselsgården.

De har mange historier om hva som har skjedd i alle de årene det nærmest var fritt-frem å kaste gjenstander over muren. Noen klatret opp i høye trær, andre brukte stemmen på å rope at nå kom det nye forsyninger til de innsatte.

PÅ BESØK: Justisminister Anders Anundsen og direktør i Kriminalsomsorgsdirektoratet Marianne Vollan blir vist rundt av sikkerhetsinspektør Per Toresen. Foto:Jan Petter Lynau,

Arne Martinsen husker godt en episode fra julestria i 1983: Da kom det en forsyning med vodka, inntullet i ullsokker, flygende nærmest som flaskepost over muren. Men verken han eller noen av de innsatte fikk den gang gleden av de edle dråpene som straks ble beslaglagt til fordel for Staten.

Justiskomiteen på besøk

I mai 2010 besøkte en samlet justiskomite Oslo fengsel. En av dem som var sjokkert over hvor tett kontakt de innsatte kunne holde med omverdenen var nestlederen, Aps Jan Bøhler. Likevel skulle det gå fire år før nettingtakene var på plass.

– Jeg forsto straks at noe måtte gjøres. Vi kan ikke ha det slik at det kan kastes narkotika og våpen inn i et fengsel. Med disse nettingtaktene håper vi at denne forsyningslinjen nå er brutt, en gang for alle, sier Anders Anundsen.

Han er opptatt av sikkerheten til alle de 412 innsatte og 360 ansatte og at våpen som kommer inn i fengslet ikke skal kunne utløse en alvorlig risikosituasjon, for eksempel i form av en gisselaksjon.

Bygninger fra 1800-tallet

Den eldste delen av Oslo fengsel har bygninger helt tilbake til 1851. Den gang lå fengselet «på landet». I dag ligger det midt i tettbebygde Oslo, bare et steinkast fra Politihuset, med de utfordringer det gir.

Mens de øvrige fengslene i Norge har en avstand på minst 20 til 30 meter til der folk ferdes, går fortauene og parkanlegget som brukes flittig sommerstid helt inn til fengselsmurene.

Derfra ropes det inn og ut beskjeder på opptil 50 forskjellige språk som de ansatte ikke forstår. Det kan være alt fra bestillinger om nye narkotikapartier til våpen og hva som skal sies i politiavhør eller i retten.

– Nå er det forhåpentligvis slutt på denne tiden, håper landets justis- og beredskapsminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder