POLITIET SKAL ETTERFORSKES: Monika Sviglinskaja ble bare åtte år gammel. Her i Bergen sammen med sin mor. Nå skal politiet i Hordaland etterforskes for mulig straffbar uforstand under etterforskningen.

POLITIET SKAL ETTERFORSKES: Monika Sviglinskaja ble bare åtte år gammel. Her i Bergen sammen med sin mor. Nå skal politiet i Hordaland etterforskes for mulig straffbar uforstand under etterforskningen. Foto:Privat,Privat

Spesialenheten: Full etterforskning av Hordaland-politiet på grunn av Monika-saken

Både Hordaland politidistrikt og enkeltpersoner som etterforsket Monika-dødsfallet må nå finne seg i selv å bli etterforsket for mulig straffbar uforstand i tjenesten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Spesialenheten for politisaker har nå besluttet å igangsette full etterforskning av det nå skandaliserte etterforskningsarbeidet.

- Spesialenheten for politisaker har besluttet etterforskning om hvorvidt Hordaland politidistrikt eller enkeltpersoner som etterforsket saken begikk noe straffbart under etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011.

Dette opplyser leder for etterforskningsavdelingen ved Spesialenheten for politisaker i Midt- og Nord-Norge, Halvor Hjelm-Hansen overfor VG.

Det var i juni at bistandsadvokaten til avdøde Monikas mamma, Kristina Sviglinskaja, gikk til det skritt å anmelde den han mente var et helt uholdbart etterforskningsarbeid. Han anmeldte dette til Spesialenheten for politisaker.

FUNNET DREPT I KJELLEREN: Det var i underetasjen i dette huset Monika (8) ble funnet død for tre år siden. Saken ble henlagt etter ni mnd. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Grove feil

Han mente at det var begått flere graverende feil, og påpekte også at han som bistandsadvokat på en rekke punkter ble feilinformert om forhold i etterforskningen.

I september leverte han så en ny anmeldelse – denne gang for at etterforskningen skal ha unndratt, utelatt eller skjult etterforskningsdokumenter for ham og klienten. Dette punktet ble umiddelbart besluttet etterforsket av spesialenheten.

Etter det VG får opplyst, ville spesialenheten vente og anse utviklingen av selv Monika-saken: Denne ble besluttet gjenopptatt i mai, etter at flere erfarne etterforskere hadde påtalt store mangler.

Forrige mandag skjedde så et gjennombrudd: Den nå 32 år gamle ekssamboeren til mamma Kristina Sviglinskaja ble pågrepet etter DNA-treff, og siktet for å ha kvalt og drept Monika.

Prioritet

Etter dette ble beslutningen tatt i spesialenheten: Hele etterforskningen skal bli gjenstand for etterforskning.

– Det har vært en løpende vurdering av denne saken. Status i dag er at vi har igangsatt etterforskning både mot politidistriktet og mot personer som har deltatt i etterforskningen, som kan ha begått mulig straffbare uforstand i tjenesten, sier Hjelm-Hansen til VG.

Han sier at saken nå er gitt prioritet, og at det er satt av ressurser til dette, og at de første ukene vil gå med til avhør av de involverte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder