SJEF: Generalløytnant Morten Haga Lunde ble utnevnt til ny sjef for Forsvarets operative hovedkvarter av Kongen i statsråd fredag. Foto: FORSVARET

Ny operativ toppsjef i Forsvaret

(VG Nett) Fredag ble det klart at generalløytnant Morten Haga Lunde skal ta over roret som den øverste operative militære sjefen i Norge.

  • Ole N. Olsen

Artikkelen er over seks år gammel


Lunde ble utnevnt av Kongen i statsråd fredag ettermiddag, og skal erstatte viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen som sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø.

Bruun-Hanssen tar over som forsvarssjef etter Harald Sunde i løpet av fjerde kvartal i år.

- Jeg er trygg på at general Lundes brede og varierte tjenesteerfaring vil bidra sterkt til at FOH fortsetter å lede styrkene våre i inn- og utland på en utmerket måte. FOH vil også videreføre det gode og tette samarbeidet opp mot NATO, sier forsvarssjef Harald Sunde om utnevnelsen.

Sunde annonserte i juni at daværende FOH-sjef Bruun-Hanssen ville bli Norges nye forsvarssjef.

Den 52 år gamle tidligere generalmajor ble også utnevnt til generalløytnant. Han har de siste tre årene jobbet som nestkommanderende og stabssjef det det samme hovedkvarteret.

Lunde har også erfaring fra internasjonale operasjoner, som detasjementsjef for det norske lasteflybidraget til FNs IFOR-styrke, senere SFOR, på Balkan.

- Morten Haga Lunde har utdannelse som flyger fra befalsskolen og navigatør på Luftkrigsskolen. I 1999 fullførte han Forsvarets stabsskole II, og i 2002 ble han uteksaminert fra Nato Defence College, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder