BARE DUMT: Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik mener Ap og Martin Kolberg bør gå i seg selv etter tirsdagens monarkiutspill.
BARE DUMT: Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik mener Ap og Martin Kolberg bør gå i seg selv etter tirsdagens monarkiutspill. Foto:Simen Grytøyr,VG

Høyre og Frp latterliggjør Konge-Kolberg: - Historiens største politiske selvmål

INNENRIKS

Regjeringspartiene mener Ap bør oppsøke nærmeste speilsal etter Martin Kolbergs utspill om kronprinsbarnas privatskoler.

Publisert: Oppdatert: 18.06.14 14:53

- Å hevde at det vil sette Kongehuset i fare om kronprinsparet sender barna sine på privatskoler blir rett og slett bare for dumt.

Det sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til VG sent tirsdag kveld.

Han reagerer sylskarpt etter Ap-topp Martin Kolbergs uttalelser om at vi er et skritt nærmere avvikling av monarkiet etter at det tirsdag ble kjent at kronprinsparet tar barna sine ut av den offentlige skolen.

- I disse VM-tider er det fristende å si at vi er vitne til Norgeshistoriens største politiske selvmål. Jeg håper Kolberg er klar over at han selv har en nyvalgt partileder i Jonas Gahr Støre som sender sine barn på privatskoler og en nylig avgått partileder i Jens Stoltenberg som selv gikk på privatskole, sier Nesvik.

Ap-leder Jonas Gahr Støres valg om å sende barna på den private Steinerskolen har vært omtalt i VG en rekke ganger tidligere. Støres kone, Marit Slagsvold, skrev i 2008 en lengre kronikk til forsvar for Steinerskolen etter at skolen hadde fått negativ oppmerksomhet i media.

- Bør oppsøke nærmeste speilsal

Fremskrittspartiets fremste mann i Stortinget har en klar oppfordring til Kolberg og hans partifeller.

- Arbeiderpartiet må ta med seg hele ledelsen inn i et speilvendt rom snarest mulig. Speilsalen på Grand Hotel kan anbefales. Der har man mulighet til å se seg selv før man går ut og dømmer andre, sier Nesvik.

KOMMENTAR: Folkekongen og hans barnebarn

Høyres medlem av utdanningskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim, sier seg enig:

- Kolberg går alt for langt. Det er trist at han vil sette i gang avviklingen av monarkiet basert på at kronprinsparet velger de skolene de mener er best for sine barn. Han fremstår som personifiseringen av Ap på sitt verste med en fordømmende og nedlatende tone overfor de som velger noe annet enn Aps egne A4-løsninger.

Asheim mener det kunne være fristende å spørre om Kolberg mener Ap selv har abdisert fra den sosialdemokratiske tronen som følge av Støres og Stoltenbergs privatskolevalg.

Høyre og Frp ser ingen problemer

VG skrev tirsdag om leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè, Martin Kolberg, kraftige reaksjon på kronprinsfamiliens avgjørelse.

– Inntil nå har jeg alltid uttalt meg veldig positivt om kongehuset og kronprinsparet. Grunnen til det er at de har opptrådt ryddig og folkelig. Men det jeg nå får vite om at de skal ha barna på privatskole er et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet, sier Kolberg til VG.

Han legger til at han reagerte spontant på egne vegne, og sier Trond Giske skal formidle Aps offisielle syn.– At kronprinsparet benytter dette skoletilbudet for sine barn er deres beslutning som foreldre, sier Giske.

Både Giske og den nye Ap-lederen Jonas Gahr Støre er personlige venner av kongefamilien. Støre vil ikke uttale seg om at kongefamiliens barn blir trukket ut av det Ap ofte omtaler som den viktigste fellesarenaen i det norske samfunnet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ikke villet kommentere saken tirsdag, men sjefen hans, statsminister Erna Solberg sier følgende til VG:

- Som alle andre foreldre i Norge står kronprinsparet fritt til å velge den skolegangen de mener er best for sine barn.

Verken Nesvik i Frp eller Asheim i Høyre vil være med på at kronprinsparet med sin avgjørelse sender ut et signal om at den offentlige skolen ikke holder mål.

- Akkurat som Stoltenberg lærte matte av steinerpedagogikk er det helt fint at kronprinsparet velger en skole med ekstra fokus på språk til sin datter, sier Henrik Asheim.

- Det er klart at det å være en del av et internasjonalt og språklig miljø gjør at du lærer språk på en helt annen måte. Det ser jeg selv på mine egne barn. Når vi er i Spania og de leker med spanske barn plukker de også med seg noen spanske gloser, sier Harald Tom Nesvik.

Og oppsummerer:

- Dette er på ingen måte noen trussel mot Kongehuset. Det må være slik at de enkelte foreldre gjør sine valg for sine barn. Noen vil sikkert si at signaleffekten er så som så, men vi som politikere trenger ikke gjøre oss til dommer over alt og alle. Vi må respektere at foreldre tar sine valg for sine barn.

Kjøper skoleplass for å lære «skikkelig» engelsk

Tirsdag offentliggjorde Det Kongelige Hoff at kronprinsparet har bestemt seg for å ta prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre ut av den offentlige skolen til fordel for dyre privatskoler.

Prinsesse Ingrid Alexandra blir fra høsten av elev ved Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus skal starte på Oslo Montessoriskole.

Begge barna har til nå gått på Jansløkka barneskole i Asker, men vil fra høsten av få en ny skolehverdag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit understreker at skolebyttene er valg de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

- For kronprinsparet er det viktig at prinsesse Ingrid Alexandra får et grunnleggende nivå for å tenke, snakke og skrive på engelsk, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til VG.

- Betyr det at kronprinsparet mener kvaliteten på utdanningen i den offentlige skolen ikke har vært god nok?

- Kronprinsparet er veldig takknemlig for de mange fine årene de har hatt på Jansløkka skole.

Ifølge skolen selv koster det i underkant av 100.000 kroner i året for en norsk statsborger å være elev ved skolen Ingrid Alexandra begynner på. For utenlandske elever er prisen nesten dobbelt så høy.

Til VG sier rektor Janecke Aarnæs ved Oslo Internasjonale Skole at det er åpenbart at hennes elever blir flinkere i engelsk.

- Jeg ser at norske elever generelt snakker bra engelsk. Men det er stor forskjell på å gå på en fullintegrert, engelskspråklig skole og det å gå på en skole hvor engelsk er ett av flere fag, sier Aarnæs.

Totland: - Foreldrene kjenner dem best

Norges mest kjente kongehusekspert, TV 2s Kjell Arne Totland, mener vi må akseptere at kongelige barn kan ha spesielle behov.

- Det er foreldrene som best kjenner barnas behov og ønsker, og som ut fra dette velger det som er best for dem. De er åpenbart overbevist om at den internasjonale skolen vil være best for Ingrid i hennes spesielle situasjon som arveprinsesse – og at Montessoriskolens spesielle pedagogikk og læreplan vil være det rette for Sverre Magnus, sier Totland til VG.

Han understreker at i resten av Europa er det mer regelen enn unntaket at kongelige barn i går på privatskoler, selv om tradisjonen i Norge har vært annerledes.