ULLEVÅL SYKEHUS: To pasienter er fortsatt innlagt her med lammelser etter å ha fått påvist entroviruset D68. Foto:Simen Grytøyr,VG

Flere titalls barn innlagt med D68-virus i løpet av høsten

Ullevål sykehus har de siste månedene hatt flere titalls innleggelser med den mystiske formen for enterovirus. Flere av dem har vært astmatikere.

Artikkelen er over fem år gammel

Ellers er den eneste fellesnevneren at de D68-syke på Ullevål er barn. Det er kun to av barna som har blitt innlagt i løpet av høsten, som fortsatt ligger på sykehus. De behandles for lammelser og får hjelp til å puste.

– Hvis det hadde vært barn med slappe lammelser andre steder i Norge, ville vi visst det. Det må sykehuset rapportere om, sier Trude Arnesen, overlege ved Folkehelseinstituttets (FHI) avdeling for infeksjonsovervåkning.

TETT PÅ NETT:Folkehelseinstituttet svarte på lesernes spørsmål

Flesteparten av de andre som fått alvorlige symptomer av viruset, har fått pustebesvær siden de allerede har astma. Alle de rammede astmatikerne er nå utskrevet fra Ullevål sykehus.

Se stor grafikk på viruset D68 lenger ned i saken!

– Nedgang

Det foreligger etter det VG kjenner til ingen nasjonal oversikt over hvor mange som har blitt syke av enterovirus D68, ettersom sykehusene ikke har meldeplikt såfremt det ikke forekommer alvorlige symptomer som lammelser. Folkehelseinstituttet hadde onsdag ikke registrert flere alvorlige tilfeller enn de på Ullevål.

– Er det rimelig å anta at mange voksne er smittet uten å bli alvorlig syke?

–De fleste som blir smittet får lite eller ingen symptomer. Noen vil kunne ha viruset uten å merke mye til det og kan videreføre viruset. Det er viktig å få frem at de aller færreste blir syke av viruset. Det er et unntak at man blir alvorlig syk, sier Arnesen.

Hun forteller at inkubasjonstiden generelt er ganske kort. Gjennomsnittet er cirka to døgn, men det kan variere.

For overlege Astrid Rojahn ved infeksjonsavdelingen på barnesenteret ved Ullevål sykehus er det viktig å understreke at viruset ikke smitter like mye som det gjorde i sommer og høst.

SLEKTER PÅ: Enterovirus D68 er i virusgruppen Picornaviridae, hvor man blant annet også finner polio og vanlig forkjølelse. Polio er utryddet i Norge på grunn av et omfattende vaksineprogram. Foto:Yiting Zhang Cdc/ Cynthia S. Goldsmith,CDC/ Cynthia S. Goldsmith, Yiti

– Det virker som det er en nedgang. Viruset forekommer mest i sommer- og høstmånedene, sier hun.

BAKGRUNN:Frykter viruset har mutert

I høst oppdaget de D68-formen av viruset, som ellers bare har vært rapportert om i USA og Canada. De amerikanske smittevernsmyndighetene CDC har i 2014 registrert 1121 tilfeller i 47 ulike delstater med luftveissykdom. 12 pasienter som døde, testet også positivt på viruset. I Norge er det ikke rapportert om noen dødsfall.

Første gang de undersøker

For legene som jobber med viruset, er det ikke sikkert hvorfor det først og fremst rammer barn.

– Det har sikkert å gjøre med at immunsystemet ikke er like utviklet hos barn, sier Rojahn, som legger til at de smittede mest sannsynlig har blitt eksponert via luften eller kontakt med andre smittede.

VG+:Amerikanske Eli (4) døde av mystisk virus

Hun forteller at det aller fleste vil kunne takle viruset uten problemer.

– Det er først og fremst astmatikere som må på sykehus, resten vil vanligvis oppleve det som en ordinær forkjølelse.

I går opplyste hun at de hadde sett en endring i viruset siden det nå også ga symptomet lammelse i noen av pasientene.

– Vi har ikke sett denne typen enterovirus tidligere, men vi har heller ikke undersøkt for det tidligere, sier Rojahn.

Ingen behandling eller vaksine

Vanligvis vil enterovirus (ikke D68) gi en mild form for hjernehinnebetennelse som vanligvis går over etter en ukes tid.

– D68 gir andre symptomer, først og fremst forkjølelse og forverring av astmasymptomer.

Det finnes ingen helbredende behandling for de alvorlige symptomene utover generell støttebehandling inkludert fysioterapi. Forebyggende tiltak er god hånd- og hostehygiene. Det finnes heller ingen vaksine, ifølge FHI.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder