TIDLIGERE OBSERVASJON: Det var russiske BEAR-bombefly (til høyre) som ble observert nært norsk luftrom i morgentimene onsdag. Foto:,Forsvarets Operative Hovedkvarter

Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

To norske F-16-fly var onsdag på vingene og holdt øye med åtte russiske militærfly som fløy over Norskehavet og Nordsjøen nær norsk luftrom.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var fire Tupolev-95 bombefly, som i NATO har kallenavnet Bear, og fire tankfly av typen Iljusjin Il-78 som fløy fra Kola og over Norskehavet i internasjonalt luftrom, opplyser NATO. Det var TV 2 som først omtalte saken.

Seks av flyene snudde etter toktet over Norskehavet, mens to av bombeflyene fortsatte mot sør over Nordsjøen, parallelt med den norske grensen. Britiske og portugisiske jagerfly tok over observasjonsjobben.

– Vi har identifisert russiske fly på sørlig kurs i internasjonalt luftrom. Vi observerte tankfly og såkalte BEAR-bombefly, sier presse- og informasjonsoffiser Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG.

Det var i firetiden onsdag morgen at to norske F-16 fly ble sendt opp fra Bodø, som er operasjonsbase for NATOs såkalte QRA-beredskap, for å følge de russiske flyene.

Det var ikke sendt ut noen plan for det russiske toktet, flyene sendte ikke posisjonssignaler og hadde ikke radiokontakt med sivile flygeledere.

Også over Østersjøen har det vært omfattende russisk aktivitet de siste dagene. Det latviske forsvaret melder om til sammen tolv russiske fly, blant dem det avanserte jagerflyet MiG-31.

Dagens F-16 utflukt er ikke den første. Nesten én gang i uken må norske jagerfly på vingene utenfor kysten av Nord-Norge. Oppdrag: Finne, følge og fotografere russiske krigsfly.

– Vi ser at russerne holder høyt aktivitets- og treningsnivå. De gjennomfører til dels kompliserte flyoperasjoner over store avstander. For eksempel har vi registrert strategiske flyvninger fra Engels-basen ved Saratov på grensen til Kasakhstan, opp gjennom Nordvestrussland til Kolahalvøya, langs norskekysten og sørover i Nordsjøen, sa daværende kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) John Espen Lien, til VG.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder