SØKK VEKK: Politiet frykter at de to norsk-somaliske søstrene på 16 og 19 år allerede befinner seg i Syria - hvor de har opplyst til faren at de skal delta i Jihad. Foto: PRIVAT

Syria-søstrene var aktive i Islam Net

Leder i Islam Net til VG: - Det er feil å dra til Syria

CILVEGÓZÜ/OSLO (VG) De to norsk-somaliske søstrene som har dratt på Jihad-reise til Syria, var medlemmer av den omstridte organisasjonen Islam Net.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG får fra flere kilder opplyst at både 19-åringen og hennes tre år yngre søster var medlemmer i den konservative islamske ungdomsorganisasjonen Islam Net.

- Jeg kjenner ikke navnet på den yngste søsteren, men den eldste er jeg kjent med at har deltatt som frivillig på ett av våre arrangementer, sier leder i Islam Net, Fahad Qureshi til VG.

- Hun utpekte seg ikke på noe vis, uttrykte ikke noen ekstreme synspunkter, eller sa til oss at hun ville til Syria. Det jeg har hørt om henne er at hun var en rolig og god person som tok seg veldig nær av regimets terror mot sivilbefolkningen hvor kvinner og barn ble massakrert, fortsetter han.

Bidra med klær og penger

Islam Net står for en konservativ tolkning av islamsk tro og mener at muslimer fra Vesten ikke bør reise til Syria.

ADVARER: Leder i Islam Net, Fahad Qureshi, sier lærde innen islam har fastslått at det er galt for norsk ungdom å dra til Syria for Jihad. Foto: Marte Vike Arnesen/VG

- Vi kan forstå at folk ønsker å dra dit etter å ha sett bilder av de grusomme overgrepene regimet begår i Syria. Men de islamske lærde i Vesten som vi har vært i kontakt med, sier at vi som muslimer i Vesten ikke skal dra dit, men at vi kan bidra med å sende klær og penger til humanitær bistand, forklarer Qureshi.

- Det er altså en god tanke å ville hjelpe Syria, men det må ikke gå ut over våre forpliktelser overfor familien og samfunnet i Norge, fortsetter han.

LES OGSÅ: Savnede søstre sier de er villige til å dø i Syria

Familien til de to norsk-somaliske søstrene frykter at et annet mer ekstremt islamistisk miljø kan ha bidratt i radikaliseringen av de to søstrene.

Halvannen uke har gått siden de to søstrene fra Akershus dro med rutefly fra Norge til Tyrkia for så å ta seg videre mot grensa til Syria.

Tilbake lå et avskjedsbrev til faren hvor de forklarte at de hadde reist til det krigsherjede landet for å hjelpe muslimene i deres lidelser.

Noen dager senere dro faren etter døtrene for å hindre dem i å krysse grensa og ta dem med hjem til Norge - så langt uten hell.

- Han er tydelig på at han, som alle andre fedre i en slik situasjon, ikke gir seg før han finner dem, sier advokat Geir Lippestad til VG.

Anbefalte faren å komme hjem til Norge

Advokaten ble engasjert av familien i helga og bistår dem med å undersøke hva norske myndigheter gjør i saken og at de gjør det de kan for å bidra til at de to jentene kan komme trygt hjem.
Politiet i Asker og Bærum har frarådet faren i å etterforske saken på egenhånd - blant annet fordi grenseområdene mellom Tyrkia og Syria er kjent for kidnapping, gisseltaking og pengeutpressing, får VG opplyst.

- Vi har rådet faren til å komme hjem til Norge. Han setter seg selv i en meget vanskelig situasjon der nede. Vi har nå anbefalt ham om å komme hjem til Norge, sier kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt til VG.

Faren på sin side er imidlertid fast bestemt på å finne barna sine - til tross for at han beveger seg i et utrygt område.

- Han tenker ikke på sin egen sikkerhet, men på å finne døtrene sine. Den verst tenkelige utgangen er at to norske jenter blir borte og en norsk far, sier Lippestad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder