TENK DEG OM: Røde Kors Hjelpekorrps advarer mot å kaste seg ukritisk i kaldt vårvann, som mange nå oppfordres til via Facebook og andre sosiale medier. Det kan være direkte livsfarlig, mener hjelpekorpset. Bad ihvertfall ikke alene. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen

Frykter badeutfordringer på Facebook kan koste liv

Kreftforeningen har tjent en million kroner på trenden

En ny Facebook-farsott hvor folk oppfordrer hverandre til å hoppe i havet innen 24 timer, kan ifølge eksperter være direkte livsfarlig.

  • Marie Kingsrød
  • Dag Fonbæk
  • Camilla Bergland
Publisert:

- Dette er galskap. Det å hoppe ut i iskaldt vann kan føre til blant annet hjerteinfarkt, hypotermi (nedkjølt kjernetemperatur). Det er alvorlig, og dødelig. Du kan drukne, sier president i Norges Livredningsselskap, Gard A. Bjørnstad, til VG.

Muskulaturen kan svikte

Han har registrert den nye utbredte trenden på sosiale medier, og frykter den. Mange tåler bare sekunder i iskaldt vann før det får fatale konsekvenser.

- Hopper du i så kaldt vann som det er i de fleste steder i Norge på denne tiden, er det nok med ett til tre minutter før muskulaturen blir så kald at du mister alle krefter. Da er det ikke sikkert du klarer å dra deg opp på brygga igjen. Etter tre minutter mister du evnen til å tenke rasjonelt, og da kan det bli enda mer risikabelt, sier Bjørnstad.

Han forklarer er at det er nettopp dette som er så farlig med denne trenden: Folk hopper ut i vannet fra flytebrygger, og muskulaturen kan bli så kald at du ikke makter å komme deg opp igjen. Dersom du imidlertid går ut i vannet - er du mye tryggere. Da forsikrer du deg om at du kan komme deg tilbake til utgangspunktet.

- Det er vikig at folk forstår alvoret bak dette, sier Bjørnstad.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? KONTAKT OSS

Vanligste drukningsårsak

Også Røde Kors Førstehjelp uttrykker sin bekymring for den nye trenden.

- Kaldt vann er den vanligste årsaken til drukning, sier Tommy Nybakk, akuttsykepleier og faglig leder i Røde Kors Førstehjelp til VG.

Han mener det å hive seg ukritisk ut i kaldt vann
kan være risikofylt for enkelte mennesker, fordi kroppen blir utsatt for en påkjenning den ikke er vant med.

400.000 kroner

Facebook-trenden fører også med seg et press mot de som ikke «hopper i havet» etter de har fått utfordringen. Da må de på en eller annen måte «betale» til dem som utfordret dem. I dette ligger et press, mener Røde Kors - som i verste fall kan føre til alvorlige skader og drukning. Mange har gitt et pengebidrag til Kreftforeningen i forbindelse med trenden, uavhengig om de har hoppet i vannet eller ikke.

Da VG pratet med Kreftforeningen onsdag, hadde de på seks dager tjent inn en million kroner på grunn på dette. Det siste døgnet har de fått inn 600.000 kroner.

- Det er jo veldig bra for oss. Det kommer inn penger hvert minutt som følge av trenden. Pengene, bokstaveligtalt, fosser inn, sier Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen.

- Å hoppe i så kaldt vann kan være livsfarlig. Hva tenker dere om det?

- Folk må være forsiktig, og ta hensyn slik at de ikke skader seg selv. For å være på den helt sikre siden kan det være lurt å droppe badet, men likevel gi penger til veldedighet.

Flere drukningsulykker

Årets fire første måneder har krevd 26 drukningsofre - 23 menn og tre kvinner. I april druknet åtte personer, ifølge Norsk Folkehjelp.

I fjor på samme tid hadde 21 personer mistet livet ved drukning. Årets fire første måneder viser derfor urovekkende tall, mener Norsk Folkehjelp.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder