TRENGER SONINGSPLASSER: Justisminister Anders Anundsen her sammen med politi-toppene - PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.v.) skal forhandle med Nederland om å leie fengselsplasser. Foto:Trond Solberg,VG

Anundsen vil sende fanger til Nederland

Justisministeren til VG: Vil komme i gang neste år

Norge er i ferd med å kjøpe flere hundre fengselsplasser i Nederland. Regjeringen håper å legge frem en sak for Stortinget før jul.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For å løse soningskøen har Norge i hemmelighet forhandlet med Nederland om kjøp av fengselsplasser, melder TV2 mandag kveld.

- Sprengt kapasitet og voksende fengselskøer er årsaken til at vi nå starter konkrete forhandlinger om dette etter flere måneder med undersøkelser og forarbeid, sier Anders Anundsen til VG.

Han legger ikke skjul på at det er en viktig forutsetning at det skal tilrettelegges for norske soningsforhold i de aktuelle hollandske fengselsanstaltene.

– I samtalene vi har hatt med Nederland så langt er håpet at vi får til en avtale hvor vi rett og slett kan leie fengselsplasser i Nederland, men på norske premisser med norsk direktør og straffegjennomføring etter norsk lovgivning, sier Anundsen til TV2.

Flere hundre fanger

Etter det TV 2 får opplyst kan det dreie seg om så mye som 300 fengselsplasser hvor fanger fra Norge blir sendt til Nederland for å sone.

Til VG sier Anundsen at tallet på soningsplasser ennå ikke er fastlagt, men at det kan bli flere hundre - avhengig av forhandlingene.

Justis-statsråden håper at det skal gå ganske raskt og at man kan ha dette på plass i løpet av første halvår i 2015.

Han er oppriktig bekymret over at det pr. i dag ikke er et eneste nytt fengsel under bygging i Norge.

- Jeg må understreke at leie av nederlandsk kapasitet ikke er permanent, men et kortsiktig tiltak. Men det er en alvorlig konsekvens av at det ikke er planlagt økt fengselskapasitet i løpet av forrige regjeringsperiode, sier Anundsen til VG.

Han forutsetter at det primært blir personer med lange dommer som blir skysset til Nederland for å sone.

Vanskelig arv

Anundsen mener regjeringen arvet en utfordrende situasjon etter den rødgrønne regjeringen med for få soningsplasser. For å få til en sårt tiltrengt utvidelse av soningskapasiteten på kort sikt, skal norske fanger sendes til Nederland i hundretall.

– Kriminalomsorgen er den største proppen i straffesaksystemet. Folk som skulle vært varetektsfengslet, og som politiet mener må varetektsfengsles, blir ikke satt i varetekt fordi varetektsplasser ikke er å oppdrive, sier Anundsen til VG.

- Hva blir prisen på de nederlandske soningsplassene?

- Det kan jeg ikke si noe om ettersom vi først nå går i konkrete forhandlinger, svarer Anundsen.

- Blir det egne fangefly fra Norge?

- Det er også ting som ikke er klart ennå, svarer Anundsen. Han legger til at det kan både bli egne fangetransporter og rutefly.

Stor nyhet i Nederland

Nyheten om de norske fangene vakte også interesse i Nederland mandag, da saken ble kjent der. Fra tidligere har Nederland erfaring med å stille 550 soningsplasser til disposisjon for Belgia.

Ifølge meldingen som den nederlandske regjeringen sendte ut, så er statssekretær Teeven svært fornøyd med å kunne gjøre nytte av ledig fengselskapasitet. Regjeringen skriver at en norsk delegasjon har vært på flere befaringer i nederlandske fengsler sist somer. Og at det er enighet om en foreløpig avtale om leie av soningsplasser.

Til slutt i pressemeldingen skriver Nederlands regjering at norske fanger ikke vil bli løslatt på nederlandsk territorium, men transportert tilbake til Norge for å starte sin resosialisering til samfunnet der.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder