OFFENTLIGGJØRES I DAG: Leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lunde kunngjør vinneren av årets fredspris klokken 11 fredag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Dette er fredspris-favorittene

Blant favorittene til å vinne Nobels fredspris finnes blant annet en pave, en varsler og Putin-kritiske menneskerettighetsaktivister.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

President Putins brutale framferd i Ukraina og jerngrep i eget land, har ført til spekulasjoner på høygang om at fredsprisen i år går til russiske freds- og menneskerettighetsaktivister.

Blant favorittene til å vinne er den regimekritiske avisen Novaja Gazeta, som tidligere president Mikhail Gorbatsjov bidro til stifte i 1993 ved hjelp av prispengene som fulgte med hans egen nobelpris.

Avisen har rettet et sterkt kritisk søkelys mot president Vladimir Putins styre – både hva gjelder den den restritive innenrikspolitikken, men også det mange mener er en brutal politikk overfor nabolandene, som Tsjetsjenia og nå Ukraina.

VGTV sender direkte fra kunngjøringen av årets fredspris klokken 11!

Miljø og menneskerettighetsaktivisten Ljudmila Aleksejeva (86) – ansett som mennesrettighetsbevegelsens gudmor i Russland – framheves av TV 2 som en av de heteste kandidatene.

Hun har spilt en uredd rolle overfor Putin, og har blant annet kritisert ham en rekke ganger for hans homokritiske holdninger.

Pris til paven?

Flere bettingselskap har pave Frans som sin favoritt, mens de som gir høyest odds er Facebook, president Putin og U2-vokalisten Bono.

HET KANDIDAT: Pave Frans. Foto:Filippo Monteforte,Afp

I forrige uke lanserte Norges Fredsråd sine tips, en liste med sju kandidater, der flere organisasjoner trekkes frem.

Leder Hedda Langemyhr nevner blant annet Campaign against arms trade (CAAT), som jobber mot internasjonal våpenhandel som en het kandidat til årets fredspris.

Kampanjen Stop Killer Robots, som ønsker å forby selvstyrte våpensystemer er også blant Langemyhrs favoritter. Hun mener det ikke har noe å si at organisasjoner også har vunnet prisen to år på rad, (EU i 2012 og OPCW i 2013).

– Nobelkomiteen har ikke hatt for vane å balansere mellom personer og organisasjoner, så jeg tror ikke det behøver å bety så mye i år heller, uttalte hun i forrige uke.

Snowden eller Malala?

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken har flere kjente navn på sin liste. I år tror han blant annet varsleren Edward Snowden, utdanningsforkjemperen Malala Yousafzai, Pave Frans eller den kongolesiske Denis Mukwege kan stikke av med prisen.

Svært mange har nevnt Snowden som en mulig vinner, men det virker imidlertid samtidig som det er en bred enighet om at en tildeling av fredsprisen til ham ville være for kontroversiell, slik at det neppe er aktuelt.

Harpviken nevner som mange andre den Putin-kritiske avisen Novaja Gazeta.

– Avisen har vært på min liste i mange år. Det som skjer i Russland er veldig alvorlig når det kommer til menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati, og ikke minst situasjonen i Ukraina, sier Harpviken til NRK.

VINNER?: Edward Snowden. Foto:Ho,Afp

Øverst på Prio-direktørens liste ligger flere japanske aktivister som har kjempet for paragraf 9 i landets grunnlov, som sikrer en pasifistisk linje i forsvarspolitikken.

Japanske militære styrker har ikke kunnet delta i utenlandske operasjoner på 60 år, men nå er paragrafen gjenstand for heftige diskusjoner.

Et vedtak i sommer åpnet for at landet blant annet kan delta i militæroperasjoner med USA på utenlandsk jord.

Til sammen er 278 kandidater nominert i år, og Nobelkomiteens medlemmer skal ha hatt så store vanskeligheter med å bli enige at vinneren ikke var klar før så sent som i forrige uke.

Hvem av dem som får Nobels fredspris blir offentliggjort klokka 11 fredag.

(VG/NTB)

FAVORITTER: De russiske menneskerettighetsforkjemperne Ljudmila Aleksejeva (83) (t.h) og Svetlana Gannusjkina (68) er blant de nominerte til årets fredspris. Aleksejeva er ifølge TV2 en av de heteste kandidatene til å vinne i år. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder