ERNAS MANN: Som tidligere Røde Kors-general skal Børge Brende nå ut i verden for den norske regjeringen. Her fra et besøk i Nord-Korea i 2010. Foto: Røde Kors

Kilder til VG: Børge Brende har sagt ja til å bli utenriksminister

Folkets favoritt ** Kutter ut bistandsministeren

Høyre-leder Erna Solberg vil hente hjem Børge Brende (48) som utenriksminister, etter fem år ute av norsk politikk.

Søndag takket Brende også ja til å bli utenriksminister. Det får VG bekreftet fra flere kilder med innsikt i den nye regjeringskabalen.

Brende vil i så fall også bli den eneste statsråden i Utenriksdepartementet, ettersom Høyre-Frp-regjeringen angivelig ikke skal ha en egen bistandsminister, etter det VG får opplyst.

NYTT LAG: Påtroppende statsminister Erna Solberg (H). Foto: Trond Solberg

Børge Brende er en av Høyres mest erfarne politikere, og var både miljøvernminister og næringsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Han ble svært populær i miljøbevegelsen som miljøvernminister, etter at han vernet flere naturområder.

Men de siste åtte årene har han, med unntak av en kort periode, vært lite innenriks:

I 2007 ble han utpekt som direktør i Verdens økonomiske forum i Genève, med særlig ansvar for regionale samlinger og regjeringer. I 2009 kom han imidlertid tilbake til Norge igjen, for å bli generalsekretær i Norges Røde Kors. Dette er den samme jobben som Jonas Gahr Støre (Ap) hadde før han ble utenriksminister i 2005.

I 2011 vendte Brende tilbake til jobben som administrerende direktør for Verdens økonomiske forum, denne gangen helt i toppen av ledergruppen.

Brende gift med tingrettsdommer Torild Margrethe Brende, som han har pendlet hjem til fra Genève siden 2009.

Samtidig som Erna Solberg i disse dager legger sin regjeringskabal sammen med Frp-leder Siv Jensen, gjør også VGs lesere det samme på VG.no. Også blant leserne er Brende favoritt til å bli utenriksminister med 29 prosent.

På andreplass kommer den som mange peker på som hans utfordrer til jobben, Ine Eriksen Søreide med 17 prosent av stemmene.

VG skrev også fredag at det er klart at Frp-leder Siv Jensen blir finansminister, mens Høyres nestleder Bent Høie blir helseminister.

VG har søkt Erna Solberg og Børge Brende for en kommentar, uten å lykkes.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder