MONIKA-VARSLER: Robin Schaefer (45) varslet i januar 2014 ledelsen i Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Robin Schaefer og Jan Erik Skog hedret med Fritt Ord-pris: Monika-varsleren om Fritt ord-pris:
Jeg er overveldet

Varsleren Robin Schaefer håper Fritt Ord-prisen bidrar til at andre i en sårbar situasjon blir tatt på alvor.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sammen med Jan Erik Skog ble han tirsdag tildelt prisen for sin innsats for å avdekke kritikkverdige forhold i norsk arbeidsliv - Schaefer for varsling som førte til ny etterforskning og etter hvert en siktelse i Monika-saken, og Skog for varsling om kritikkverdige forhold i Unibuss.

– Jeg er overveldet og svært beæret over å bli tildelt denne prisen som setter søkelys på noe svært viktig i samfunnet. Jeg håper også den bidrar til at mennesker i en sårbar situasjon blir tatt på alvor, og at vi aldri glemmer at denne saken handler om en mor og hennes datters altfor tidlige bortgang, sier Robin Schaefer til VG.

- Viktig rolle

– Fritt Ords håp er at Robin Schaefer og Jan Erik Skogs innsats vil bidra til å løfte fram varslernes viktige rolle i samfunnet, og til at fremtidige varslere blir møtt på en profesjonell måte. Derfor får de Fritt Ords Pris 2015, sier styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

Politietterforsker Robin Schaefer (45) varslet i januar 2014 ledelsen i Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død. Saken var ett og et halvt år tidligere blitt henlagt som selvmord.

Robin Schaefers kritikk av etterforskningen ble avvist av ledelsen. Han tok omsider kontakt med morens bistandsadvokat Stig Nilsen, et valg som er blitt fremholdt som avgjørende for at saken ble gjenåpnet i mai 2014.

UNIBUSS-VARSLER: Tillitsvalgt Jan Erik Skog (69) varslet over en periode på ti år Oslo bystyre og styrene i Sporveisbussene (Unibuss) og Oslo Sporveier (KTP) om en rekke kritikkverdige forhold ved konsernene som driver Oslo kommunes kollektivtrafikk. Foto:Jørgen Braastad,VG

Tillitsvalgt Jan Erik Skog (69) varslet over en periode på ti år Oslo bystyre og styrene i Sporveisbussene (Unibuss) og Oslo Sporveier (KTP) om en rekke kritikkverdige forhold ved konsernene som driver Oslo kommunes kollektivtrafikk. Som de ansattes representant rapporterte han om flere tilfeller av korrupsjon, derunder grove overfaktureringer, betalte smørereiser og innkjøpsavtaler inngått med personer nært knyttet til ledelsen.

– De to har hatt enkelte støttespillere i sitt varslingsarbeid, men har fremfor alt møtt kraftig motstand over lengre tid internt på sine arbeidsplasser. For begge har det derfor krevd mot og vært en stor personlig belastning å bruke ytringsfriheten, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 400 000 kroner, som deles mellom årets to mottakere. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder