UKLART OM GJELDSREGISTER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) er bekymret, men har ikke svar på om det kommer et gjeldsregister eller ikke. Stoltenberg-regjeringen hadde lagt pengene på bordet rett før regjeringensskiftet, men Horne stoppet registeret da hun inntok ministerposten. Foto:Roger Neumann,VG

Solveig Horne om gjeldskrisen: Veldig bekymringsfullt

Både bankene, finansieringsselskapene og fagfolk krever gjeldsregister for å oppdage søkeres forbruksgjeld. Horne lover ingenting.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nordmenn har 72 milliarder i kredittkortgjeld. Banknæringen har ingen virkemidler for å fange opp kredittkortgjeld som er tatt opp nylig. Derfor kreves et gjeldsregister hvor all forbruksgjeld blir oppført og vil være søkbart for finansieringsselskaper.

– Det er veldig bekymringsfullt å se økningen i folk som ikke klarer å håndtere økonomien sin. Den økende kredittkortgjelden vitner om jag og press. Men den enkelte har også ansvar for sin personlige økonomi, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Solveig Horne.

– Vi må heller ikke glemme at i mange tilfeller blir forbrukerne oppfordret til å bruke kredittkort, som for eksempel på reise, og at de aller fleste klarer å håndtere kredittkortgjelden sin.

– Gjeldsregister ikke løsning på alt

Både forbrukerrådet, forbrukerombudet og bransjen selv mener gjeldsregister er nødvendig for å hindre at flere havner i økonomisk uføre.

– Vi lurer oss selv om vi tror at et gjeldsregister er løsningen på alt. Denne regjeringen trakk saken om gjeldsregister for å se på hele innretningen på nytt. Vi har ennå ikke konkludert, sier Horne.

– Kommer det et gjeldsregister eller ikke?

– Jeg kan ikke si noe om det nå.

Utfordrer bransjen

Horne utfordrer banknæringen til å ta et større ansvar.

– Store banker står ofte bak kredittkortinstitusjoner. Og så er det viktig å huske at den enkelte også jo har et ansvar. Det er ikke slik at staten ordner opp, Vi tar vare på dem som får skikkelig problemer blant annet gjennom gjeldsordningsloven, sier Solveig Horne.

Det finnes over 300 kredittkortselskaper i Norge i dag. De fleste av disse eies av storbankene. Blant annet DNB og Nordea.– Vi er vårt ansvar bevisst. Det er for eksempel ikke slik at du må ha kredittkort for å være en del av et kundeprogram. Kreditt er kjernevirksomhet i bank, og vi kredittsjekker alle kundene for å være sikker på at de kan betjene gjelden, sier Johannes Stenwig, assisterende informasjonssjef i Nordea Norge.

Strenge med kredittkort

Både Nordea og DNB krever et gjeldsregister slik at de kan luke ut kunder som allerede har tatt opp forbruksgjeld kort tid i forveien.

– Vi er nøye med hvem som får lån og kredittkort og ikke. Over halvparten av de unge som søker om kredittkort i DNB får avslag. Når det gjelder forbrukslån sier vi nei til åtte av ti. En restriktiv holdning til hvem som får lån gjør også at vi har svært lave tap på både kredittkort og forbrukslån, sier Even Westerveld, Informasjonsdirektør i DNB.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder