ETTERFORSKERE MISTENKT: Fire politiansatte som håndterte etterforskningen av Monika-dødsfallet, risikerer bøter. Monika Sviglinskaja (8) ble kvalt og drept 14. november 2011. Her i Bergen sammen med mamma Kristina Sviglinskaja (32) Foto: Privat Foto: ,

Monika-saken: Politi-mistenkte risikerer bøter

Fire ansatte ved Hordaland politidistrikt risikerer bøter
etter sin håndtering av den såkalte Monika-saken – etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette bekrefter sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus overfor VG.

Spesialenheten var i forrige uke ferdig med sin etterforskning av politiet i Hordaland etter Monika-saken. Dødsfallet ble henlagt i 2012 som intet straffbart forhold – og antatt selvmord. I fjor ble saken gjenåpnet etter at en drapsetterforsker slo alarm om dårlig etterforskning. En 32-åring er nå siktet for drap på åtteåringen.

Kan få forelegg

– De forholdene vi undersøker, er om det kan ha skjedd forsømmelser eller utøvd grov uforstand i forbindelse med etterforskningsarbeidet. Dette er forhold som eventuelt blir avgjort med et forelegg. Det vil da være slik at den enkelte som er gitt status og dermed visse rettigheter som mistenkt, ikke går veien om å være siktet, men blir ilagt et forelegg, sier Presthus.

Han mener at etterforskningen av de fire kan være påtalemessig avgjort innen neste uke.

– Det er et nokså omfattende materiale, slik at vurderingen vil ta noe tid, sier han.

Flere granskinger

Monika-saken har utløst en rekke granskinger av politiet i Hordaland: Arbeidstilsynet gransker behandlingen av drapsetterforskeren som slo alarm, og Politidirektoratet oppretter en uavhengig ekstern gransking av samme forhold. I tillegg har Riksadvokaten igangsatt en faglig gransking av den første Monika-etterforskningen.

32-åringen som er siktet for drapet, sitter fortsatt fengslet, men nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder