HELERITILTALT: Imran Saber (36) avbildet under en Pushwagner-utstilling i 2010. Han er kjent som svært kunstinteressert, og eide da bildet ble tatt flere malerier av den kjente kunstneren. Foto:Markus Aaarstad,VG

Mener «Onkel Skrue» bevisst gjemmer seg for politiet

Politiet vurderer begjæring om pågripelse dersom rettssak blir utsatt

Politiet har gjennomført resultatløse søk etter Imran Saber (36) for forkynning av tiltalen mot ham. I romjulen dukket 36-åringen opp på festbilder fra Dubai.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

36-åringen, også kjent som «Onkel Skrue», er tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner. Han er også tiltalt for å ha inngått en rekke låneavtaler som påtalemyndigheten mener er en bevisst utnyttelse av enkeltpersoners nød.

Tirsdag morgen skal rettssaken mot Imran Saber etter planen starte i Oslo tingrett. Men politiet har fortsatt ikke fått tak i ham for forkynning av tiltalen.

– Vårt klare inntrykk er at han ikke ønsker å la seg stevne eller å ha kontakt med politiet, for å unndra seg stevningen, sier politiadvokat Asmund Riegels i Oslo politidistrikt til VG.

Imran Saber har vært internt etterlyst i politiet og de har også søkt etter 36-åringen.

– Vi har oppsøkt alle kjente adresser for å finne ut hvor han er, men vi har ikke klart å komme i posisjon eller fått tak i ham, sier Riegels.

– Festet i Dubai

Politiet har ingen formening om hvor 36-åringen oppholder seg.

– Vi vet kun det VG har fortalt oss om hvor han er, sier Riegels.

Ifølge VGs opplysninger skal Imran Saber oppholde seg i Dubai. VG har blant annet sett en video der 36-åringen fester med en norsk kvinne på en fasjonabel nattklubb i emiratet. Opptaket skal ha blitt gjort i romjulen.

NOKAS-RETTSSAKEN: Her er Imran Saber avbildet da han vitnet i rettssaken etter NOKAS-ranet i Stavanger. Foto:VG,

VG har gjentatte ganger forsøkt å kontakte 36-åringen på hans mobil, men det er ingen som svarer.

VG har også kontaktet hotellet The Address Dubai Marina, som bekrefter at de har en gjest ved navn Imran Saber. Men det er ingen som svarer når VG blir satt over til det aktuelle rommet.

VG har så vidt oppnådd kontakt med den norske kvinnen som er avbildet på videoen sammen med 36-åringen, men hun la på da VG presenterte seg.

På sosiale medier legger kvinnen mandag ut bilder som tyder på at hun fortsatt er i Dubai. Imran Saber er ikke med på noen av bildene.

Selv har 36-åringen vært unormalt lite aktiv på sosiale medier de siste ukene. Sent mandag kveld la han imidlertid ut et bilde av seg selv sammen med to store kattedyr. Det er ikke mulig utfra bildet å stadfeste når eller hvor det er tatt.

Kan bli utsatt

Tiltalen mot «Onkel Skrue» ble tatt ut i februar i 2014. Politiet opplyser at de i relativt god tid før hovedforhandlingen forsøkte å komme i kontakt med 36-åringen.

– Under normale omstendigheter, med en tiltalt som ikke har noe imot å bli stevnet, så ville det ha vært god margin, sier Riegels.

Lørdag gikk fristen ut for å forkynne tiltalen. Det betyr at Imran Saber nå ikke er lovlig stevnet før hovedforhandlingen.

Spørsmålet om saken skal utsettes vil bli behandlet i Oslo tingrett tirsdag morgen. Tingretten vil avvente avgjørelsen i tilfelle 36-åringen møter frivillig.

FOTBALLEGENDE: Imran Saber avbildet sammen med Pelé på en luksusrestaurant i Natal i Brasil. Bildet dukket opp i forbindelse med etterforskningen av helerisaken mot B-gjengen i 2007. Foto:Privat,

– Han kan møte i morgen når saken begynner og samtykke til at saken går likevel. Hvis han ikke samtykker, så må rettssaken berammes på nytt, sier politiadvokaten.

Vurderer pågripelse

Politiet vil vurdere å pågripe Saber for å få forkynt tiltalen, og det vil da også bli vurdert om han eventuelt skal holdes i varetekt frem til en ny hovedforhandling – dersom saken utsettes.

Disse vurderingene har det foreløpig ikke blitt tatt stilling til.

– Vi registrerer at han, etter vår oppfatning, har vært kjent med at saken er berammet og at politiet har forsøkt å få kontakt, sier Riegels.

Det er ikke straffbart å unndra seg forkynning av en tiltale.

Advokat Øystein Storrvik er forsvarer til Saber.

– Saber har vært tilgjengelig for stevning i lang tid. Det er uforståelig at dette ikke er blitt ordnet tidligere i en så gammel sak hvor tiltalen har foreligget så lenge, sier Storrvik.

Politiet har også hatt problemer med å oppnå kontakt med to sentrale vitner i kretsen rundt Imran Saber og det gamle Aker Brygge-miljøet. De to kjente finansakrobatene har tidligere vært knyttet til straffesaker.

Begge vitnene har ifølge Folkeregisteret utvandret fra Norge, den ene til De forente arabiske emirater, den andre til Krypos.

– Skandale

Også 36-åringens mor og bror er tiltalt i saken som etter planen starter i Oslo tingrett tirsdag.

– Det er en skandale, og det er svært beklagelig. De burde ha stevnet ham. Politiet har hatt anledning til det i flere måneder, sier forsvareren til Imran Sabers bror, advokat Vidar Lind Iversen.

– Han hadde håpet å bli ferdig med saken, som har ligget som en tvungen lenke rundt foten hans i ti år nå. Vi ønsker at saken skal avgjøres nå, men vi tror retten vile ha utsatt saken uansett nå. Ikke godt nok opplyst uten Imran Saber til stede, sier Lind Iversen.

Morens forsvarer, Ole Petter Drevland, hadde ikke anledning til å kommentere saken overfor VG.

Saber er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i den kriminelle underverden. Han har også blitt omtalt som «Toskas finansminister».

21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo. Han overlevde så vidt, og ingen er tatt for drapsforsøket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder