Tapte sivilsaken mot Advokatbevillingsnemnda i Oslo tingrett i forrige uke

NEKTET Å VEDTA BOT: Sigurd Klomsæt ble i november ilagt et forelegg på 20 000 kroner for grov uforstand i tjenesten, noe eks-advokaten har nektet. Han satt derfor på tiltalebenken i Oslo tingrett i forrige uke. Foto: NTB scanpix

Sigurd Klomsæt frifunnet for 22. juli-lekkasjer

(VG Nett) Advokat Sigurd Klomsæt er frifunnet i Oslo tingrett for å ha lekket bilder av Anders Behring Breivik 3. februar i fjor.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Dommen som kom onsdag ettermiddag er enstemmig.

- Det er en stor lettelse at det finnes en domstol som klarer å vurdere bevisene på en god måte. Bevis som har vært der hele tiden, men som Advokatbevillingsnemden og Oslo Tingrett tidligere ikke har villet se, skriver Klomsæt i en e-post til VG.

- De forhold som er avdekket om Oslo-politiets håndtering av såkalte bevis i denne saken, gjør meg skremt med tanke på folks muligheter til å vinne frem i kampen mot falske anklager i dette landet, skriver eks-advokaten videre.

Klomsæt satt på tiltalebenken i Oslo i tingrett i forrige uke fordi han har nektet å vedta et forelegg på 20.000 kroner, for grov uforstand i tjenesten.

Kritiserer politiets arbeid

I dommen går tingrettsdommer Hans Bloech-Hoell og de to meddommerne langt i å antyde at politiet ikke har arbeidet grundig nok med saken mot Klomsæt.

«Alt i alt synes politiet å ha trodd så intenst på at de hadde rett i sin egen oppfatning av fakta, at det i denne saken kan virke som om oppfatningen mer er basert på det som tidvis må kunne betegnes som "troens skråsikkerhet" og ikke som et resultat av objektiv innhenting av og aktiv søking etter bevismidler uaktet om disse var i disfavør eller favør av mistenkte Klomsæt,» heter det i dommen.

Videre står det i dommen at det billedlig talt kan synes som om denne sterke troen kan ha kastet skygger over og svekket viljen til en mer faktabasert, nøktern, uavhengig og rask innhenting av beviser i saken.

«Det hadde vært en fordel, sakens alvor for tiltalte Klomsæt og hans firma med ansatte særlig tatt i betraktning, om forelegget hadde vært søkt noe bedre forankret i reelle bevismidler etter en bredere etterforsking,» heter det videre.

- Helt jævlig

Påtalemyndigheten mener Klomsæt lekket bilder av Anders Behring Brevik til media fra en CD som alle de 171 bistandsadvokatene i 22. juli-saken fikk tilgang på 3. februar 2012, og som senere samme ettermiddag dukket opp på en rekke nettaviser.

Bakgrunnen for at påtalemyndigheten mener Klomsæt står bak lekkasjene, er et vannmerke som ble lagt inn i bildeinformasjonen til tre av bildene som lå på CD-en som Klomsæt fikk tilgang til 3. februar i fjor.

- Det siste året har vært helt jævlig. Det har preget hverdagen min, både privat og yrkesmessig, sa Klomsæt til VG etter at rettsforhandlingene i straffesaken var avsluttet onsdag i forrige uke.

Mener Klomsæt har handlet bevisst

Da aktor Knut Skavang onsdag i forrige uke holdt sin sluttprosedyre, la han stor vekt på funnet av vannmerket på bildene som ble publisert i media. Han mente også at retten skulle legge til grunn at politioverbetjenten som plantet vannmerket var troverdig da han forklarte seg.

- Å lekke dokumenter og bilder fra 22. juli-saken til pressen er krenkende overfor alle de andre fornærmede i saken. I tillegg får en slik lekkasje betydning for andre som skal inn til avhør i andre straffesaker, fordi de vil vegre seg for å forklare seg i frykt for at det de sier blir brettet ut i media, argumenterte han i retten.

Videre sa han at Klomsæt bevisst har stått bak lekkasjen, enten ved å gjøre det selv, eller gjennom å oppfordre andre ansatte på kontoret sitt til å gjennomføre lekkasjen. Deretter kom han med sin påstand om straff.

- Tiltalte dømmes til en bot på kroner 24 000, subsidiært fengsel i tolv dager. I tillegg har han påført politiet så mye arbeid at han også bør dømmes til å betale saksomkostninger på 50 000 kroner, sa Skavang.

- Ikke nok bevis

Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin mente på sin side at Klomsæt «under enhver omstendighet» ikke kan ilegges denne boten, ettersom han selv ikke kan ha rukket å lekke bildene til fem av landets største nyhetsredaksjoner.

Eks-advokaten ble fanget opp av en bomstasjon like ved Sjølyst klokken 16.37. Klokken 16.45 var NRK først ute med å publisere bildene av Breivik fra Utøya, rett etter han ble pågrepet.

- Det er åpenbart at det ikke er ført nok bevis for det som aktor hevder. Jeg legger ned påstand om full frifinnelse, sa Sjødin.

- Jeg er uskyldig dømt

29. februar i fjor ble Klomsæt fratatt oppnevningen som bistandsadvokat for en overlevende gutt fra Utøya, og 15. august samme år ble han fratatt advokatbevillingen av Advokatbevillingsnemnden.

Torsdag i forrige uke slo Oslo tingrett fast at Klomsæt ikke får bevillingen tilbake, etter at eks-advokaten hadde gått til sivilsak mot Advokatbevillingsnemnden.

Han fikk ikke medhold på noen av punktene i søksmålet, og ble samtidig dømt til å betale sakskostnadene til motparten på 340.000 kroner.

- Det er interessant at to domsinstanser på kort tid ikke bare har ulik bevisvurdering, men også legger til grunn ulike faktum. Når dette får som konsekvens at jeg blir frikjent for en bot på 20.000 kroner, men fradømt mitt levebrød i den sivile saken, så kan en stille spørsmål med enkeltindividets rettsikkerhet i Norge, sier Klomsæt til VG.

- Min virksomhet er nå under sterkt press, men jeg har ingen annen mulighet enn å kjempe videre.

Beviskravet i en sivilsak, som den Klomsæt ble dømt i i forrige uke, er mye svakere enn i straffesaken han nå er frifunnet i. Mens det i sivilsaker kreves en sannsynlighetsovervekt, det vil si mer enn 50 prosent sannsynlighet, skal det i straffesaker være tilnærmet ingen tvil om det utfallet retten kommer til.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Politiet får flengende kritikk for sitt arbeid i Klomsæt-saken

 2. Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

 3. Klomsæt til aktor: - Du lyver

 4. Klomsæt: - Har mistet mange illusjoner om rettsstaten

 5. Klomsæt: - Jeg har hatt et år med helvete

Fra andre aviser

 1. Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

  Fædrelandsvennen
 2. Klomsæt frikjent

  Aftenposten
 3. Krever 24.000 i bot for Klomsæt

  Bergens Tidende
 4. Klomsæt frikjent

  Bergens Tidende
 5. Klomsæt tapte sak mot Staten

  Aftenposten
 6. Spesialenheten etterforsker politiet i Klomsæt-saken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder