BONDEROMANTIKER: Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne vil redde det norske jordbruket. Foto: Espen Braata/VG

Slik vil Miljøpartiet redde jordbruket: - Gi bøndene det de vil ha

Mens regjeringen og støttepartiene endte i landbruksbrudd over skarve 250 millioner kroner, så vil Miljøpartiet De Grønne gi bøndene 1,4 milliarder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I natt ble det brudd i forhandlingene mellom Venstre og KrF og regjeringen om jordbruksoppgjøret. KrF og Venstre ønsket å legge ytterliggere 250 millioner i potten, og klarte ikke å bli enige med Høyre og Frp om pengebruken. Ap lusker i kulissene og vil kuppe regjeringens støtteparti, mens landbruksminister Sylvi Listhaug ikke viker en tomme.

I dette kaoset, ønsker Miljøpartiet De Grønne (MDG) å rydde opp ved å gi bøndene det de vil ha, i hvert fall nesten:

Mens bøndene ba om 1,5 milliarder i økt budsjettramme, og ble tilbudt en tiendedel av regjeringen, så vil MDG gi bøndene 1,4 milliarder.

- Dette foreslår vi fordi regjeringens forslag er en akselerering av den politikken de rødgrønne førte, og som førte bruksnedleggelser, økt import og økt industrialisering av norsk landbruk, sier MDGs ene representant på Stortinget, Rasmus Hansson.

- Det vi vil er å gjenoppbygge et ressursmessig og bærekraftig jordbruk, som trygger arbeidsplasser i jordbruket, opprettholder bosetting og som sikrer gode norske matvarer til norske forbrukere, fortsetter Hansson.

- Dette jubler sikkert bøndene over, men tror du virkelig at du får noe av dette gjennom i Stortinget?

- Jeg har tro for at dette er en retning som mange i opposisjonen, og i folket, har stor sans for. Så er vi klar over at de andre partiene ikke er villige til å gå like langt som oss. Men for oss er det viktig å si hva vi faktisk mener.

Dette er MDGs tre-punkts plan:

1. Gi 1,4 milliarder til bøndene. De Grønne mener forslaget fra regjeringen bør får en ramme på omkring 1,4 milliarder kroner, tett opp mot næringens eget forslag. Dette er langt høyere enn hva Venstre og KrF forhandler med regjeringen om. Miljøpartiet De Grønne har programfestet at et årsverk i landbruket bør gi minst samme inntekt som et årsverk i andre fagarbeideryrker, og følger opp dette med en betydelig opptrapping av bondeinntekten i sitt forslag.

2. Bedre dyrevelferd og miljø i landbruket. Økt lønnsomhet betyr videre at det blir enklere å ta hensyn til mer miljø- og dyrevennlig produksjon, fordi bonden tjener mer penger som han kan bruke på forbedringer i driften.

3. En rekke konkrete grep som gjør det mer attraktivt å ta i bruk norske beiteressurser fremfor importert kraftfôr, som ifølge De Grønne ofte er basert på importert soya fra Brasil. De Grønne vil snu utviklingen der vi baserer stadig mer av matproduksjonen på utenlandske ressurser, fordi de mener det både svekker norsk matsikkerhet og er uetisk i et globalt perspektiv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder