Skal ha blitt påført dype sår i hode og ansikt

Skrevet ut fra sykehus

NÆR KOLLEGA: Ghulam Sarwar, verdslig leder i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo, besøkte imamen på sykehuset i natt. Han synes gårsdagens angrep er skremmende. Foto:Nils Bjaaland,VG

Kollega: - Gjerningsmannen ville ta livet av imamen

Ghulam Sarwar, styrelder i moskeen på Grønland, er overbevist om at noen hadde planlagt å drepe imam Nehmat Ali Shah (57). Nå vil Shah trenge livvakt, tror han.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fem år gammel

Ghulam Sarwar, verdslig leder i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo, var sammen med imamen like før han ble angrepet og stukket med en skarp gjenstand av en maskert mann. Dette skjedde i imamens nabolag bare et steinkast fra moskeen mandag kveld. Politiet etterforsker saken som et drapsforsøk.

- Imamen og jeg var sammen til klokken 22. Vi spiste sammen på Kebabish med en gjest fra Pakistan som driver en skole for handikappede barn, forteller Sarwar til VG.

De skiltes etter middagen, og imamen gikk de få meterne til moskeen for å lede kveldsbønnen for de om lag 400 oppmøtte.

- Han pleier å sitte der til nattbønnen, for det er bare en time og et kvarter mellom disse to bønnene. Han leser på biblioteket eller prater med noen han kjenner. Dette er første gang han har dratt hjem, og jeg skjønner ikke hvorfor. Etter det har vi ikke snakket med ham, sier Sarwar.

- Snilleste imamen i Norge

- Var det noen som observerte noe annerledes denne kvelden?

- Nei, kanskje bare ham selv, men jeg tror at hvis han hadde observert noe annerledes, hadde han ikke reist fra moskeen. Han føler seg mye tryggere her enn hjemme. I moskeen hadde ikke gjerningsmannen klart å gjøre dette.

- Hvem tror du står bak?

- Det er vanskelig for meg å si, det er litt tidlig. Vi må vente på politiets etterforskning. Han hadde ingen fiender – aldri. Han har vært den snilleste imamen i Norge, og ledet neste alle imamene, svarer styrelederen i moskeen.

Shah er innlagt på Ullevål sykehus, og tilstanden hans er stabil etter at han i går kveld gjennomgikk en operasjon. Sarwar besøkte imamen på Ullevål sykehus natt til tirsdag sammen med rundt 60 andre muslimer med tilhørighet til moskeen.

Mener det var planlagt

Shah og Sarwar har vært hverandres nærmeste kolleger i lang tid ved det som siden nybyggingen i 2006 har vært Norges største moské. Den muslimske menigheten har blitt utsatt for flere interne stridigheter og ytre trusler i løpet av denne tiden.

Sarwar vil ikke på nåværende tidspunkt trekke noen linjer mellom dette og gårsdagens episode. Han bekrefter imidlertid at moskeen har en pågående konflikt med en familie, der det foreligger en politianmeldelse om trusler.

- Det som har skjedd med imamen, var planlagt. Han tilbringer mesteparten av dagen i moskeen, og går alene her i gaten. Han ble angrepet av gjerningsmannen hjemme bak en port som alltid er låst. Gjerninngsmannen kom seg inn, og tenkte nok at der hadde han god tid.

Ifølge Sarwar fikk imamen låst seg inn og tok heisen til sin etasje. Her ble han møtt av sine to sønner og en svigersønn. De to sønnene kjørte ham til legevakten, og han ble umiddelbart kjørt videre til sykehus i ambulanse.

- Det var tragisk, og de gråter. De var redde, og de er det fortsatt, sier Sarwar.

OVERVÅKET: Politiet besitter en overvåkingsvideo fra inngangen til imamens oppgang på Grønland i Oslo. Det var fremdeles blodspor her tirsdag formiddag. Foto:Ingeborg Huse Amundsen,VG

- Åpne sår i hode og kinn

- Hva tror du gjerningsmannen ville?

- Å ta livet av imamen. Det største såret var i hodet og nedover kinnet. Øksen lagde et stort åpent sår, som måtte sys igjen over hele ansiktet, svarer Sarwar.

Imamen skal ifølge styrelederen også ha en rekke kutt på hender og armer, som kan tyde på at han forsøkte å forsvare seg. Sykehuspersonellet skal også ha oppdaget flere blødende sår på ryggen hans.

Politiet vil hverken avkrefte eller bekrefte dette.

- Vi avventer å si noe om skader til vi har snakket med ham, men det er riktig at han har fått alvorlige skader og kuttskader, sier seksjonssjef Grete Lien Matild ved Seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Sarwar forteller at imamen skal ha kommunisert med familien i dag morges.

- Han var ikke våken i natt, men sa noen få ord i dag tidlig. Han sa til sønnen sin at han hadde bra, og at de måtte holde roen. Sykehuset har bekreftet at skadene går over, og at han er heldig som er i live. Det han mistet, var blod.

Sønnen Jawad Haider (27) sier til NRK at faren nå er i god form, og vil bli utskrevet allerede i dag. Ifølge Haider ble imamen angrepet med kniv bakfra like ved inngangsdøren.

- Han ble knivstukket i venstre arm og høyre hånd, i begge lårene og rett under øyet, sier Haider.

Under formiddagsbønnen i moskeen klokken 15 får VG bekreftet av politiet at imamen skal ha fått lov til å forlate sykehuset.

Kan behøve livvakt

På spørsmål om ledelsen i moskeen vil skjerpe sikkerhetsrutinene sine, svarer styrelederen i moskeen at de gjør alt de kan.

- Moskeen, Allahs hus, skal være en fredelig plass. Her skal du ikke trenge våpen for å gå inn.

- Vil imamen trenger en livvakt fremover?

- Det virker sånn, hvis du ser på gårsdagen. Hva skal man gjøre? Han jobber mye med mennesker, og vi kan ikke stenge ham inne på et rom. Men man blir jo redd.

- Tolker du dette som et angrep på imamen som privatperson, eller som et angrep på moskeen og islam?

- Det er vanskelig å si nå. Vi må vente til svarene kommer.

Les også

 1. Politiet om imam-angrepet: Etterforskes som drapsforsøk

  Imam Nehmat Ali Shah spiste middag og holdt kveldsbønn kort tid før han ble angrepet utenfor sitt hjem på Grønland i…
 2. Naboer hørte noen dra i døren til oppgangen: - Det var spor av blod i bakgården

  Redde naboer tror knivangrepet på imam Nehmat Ali Shah på Grønland i Oslo var planlagt.
 3. Leder Norges største moské: Dette er imamen

  Imam Nehmat Ali Shah (57) har vært omstridt, og hadde private livvakter etter et blodig oppgjør i moskeen i 2006.
 4. Norske muslimer sjokkert: Imam knivstukket av maskert gjerningsmann i Oslo

  Imam Nemat Ali Shah (57) var på vei hjem fra kveldsbønn da han ble angrepet og påført livstruende skader av en mann med…
 5. - Familien har det tøft: Norske muslimer sjokkerte over imam-angrepet

  Norske muslimer reagerer sterkt på angrepet mot imamen i Norges største moske.

Mer om

 1. Imamangrepet i Oslo

Flere artikler

 1. Norske muslimer sjokkert: Imam knivstukket av maskert gjerningsmann i Oslo

 2. Sønnen: - Vi takker Gud for at det gikk bra

 3. Én mann pågrepet etter imam-angrepet

 4. Leder Norges største moské: Dette er imamen

 5. Erkjenner ikke straffskyld etter siktelse i imam-saken

 6. Politiet om imam-angrepet: Etterforskes som drapsforsøk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder