KRONIKK: Frp-nestleder Per Sandberg har skrevet kronikk om islam.

KRONIKK: Frp-nestleder Per Sandberg har skrevet kronikk om islam. Foto:Jørgen Braastad,VG

Sandberg vil granske tankegodset i moskeene

Det er «meningsløst» å frikoble islam fra vold, hevder Frp-nestleder Per Sandberg. Han krever en ideologisk kartlegging av alle norske moskeer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Terrorister har et sympatiserende omland i moskeer og islamske bevegelser som vi ikke aner omfanget av i Norge, skriver Sandberg i en kronikk på NRKs nettsider.

– Ingen religion vokser hurtigere i Europa enn islam, og ingen voldelig ideologi vokser raskere i verden. Det er viktig å merke seg at islam aldri har gått gjennom en humaniserende opplysningstid, framholder Frp-nestlederen.

Sandberg går i rette med argumentet om at ideologien til ekstreme islamister ikke har noe med religionen å gjøre.

– Når en eventuelt troende kristen begår terror, kan man verken rope på Jesus eller sitere vers i Det nye testamentet. Jesus ble drept av sine fiender, Muhammed drepte sine fiender, skriver Sandberg.

Åtte tiltak

Frp-nestlederen måtte i forrige uke beklage sine oppsiktsvekkende anklager mot KrF om at partiet hadde et medansvar for rekruttering til voldelig ekstremisme.

I torsdagens kronikk beskylder han imidlertid politikere fra andre partier for «skruppelløs optimisme og benektelse» og tar til orde for å forsterke handlingsplanen mot ekstremisme med åtte konkrete tiltak.

– Politikere og andre sentrale myndighetspersoner må ta innover seg hva de bokstavtro muslimene faktisk står for, skriver Sandberg.

Først og fremst mener han det er nødvendig å foreta det han kaller en ideologisk kartlegging av moskeer.

– De som fremmer klassisk islamsk lov sharia, som underordning av kvinner og dødsstraff for homofile, eller fremmer hat mot jøder, skal miste statstilskudd, skriver han.

Nei til bønnerom

Sandberg sier kategorisk nei til bønnerom og organisert bønn på skolene, fordi han mener dette gir «de bokstavtro» makt.

Frp-toppen tar også til orde for undervisning i demokratibygging og felles verdigrunnlag, noe han mener gikk dukken på 1930- og 1970-tallet.

– Den gang var det nazismen, og senere kommunismen og marxismen, som var en trussel. I dag og i tiden som kommer er det religiøs fanatisme som seiler opp som den nye faren, anfører Sandberg, som også vil sikre barn og unge «en sterkere norsk identitet og god nasjonalfølelse».

Frp-nestlederen vil også «frigjøre jenter fra slørpress i skolen» og ber om at det vurderes – eventuelt kreves – forkynnelse på norsk i norske moskeer.

– Fiendebilde

Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener Sandberg tegner et bredt og opphisset fiendebilde av islam og muslimer i kronikken.

– All moderasjon fra tiden etter 22. juli er borte. Det er en både trist og skremmende utvikling, sier Steen.

Han mener Frp gjør en elendig jobb hvis partiet ønsker å bekjempe ekstremisme.

– Retorikk som dette er mest egnet til å oppildne ekstremister på begge fløyer, sier Steen.

Hans tanker går til muslimske barn som vokser opp under en «kanonade av mistenkeliggjøring», som han uttrykker det.

– Dette ligner mobbing, og det kommer fra regjeringen, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder