IKKE FØRSTE GANG: Høyremann Kåre Willoch har også tidligere blitt kritisert for å fremme jøde-fiendtlige holdninger. Foto:Roger Neumann,VG

Stortingspolitiker beskylder Kåre Willoch for jødehat

Stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) mener tidligere statsminister Kåre Willoch må ta sin del av ansvaret for det han kaller det nye jødehatet.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag spurte en journalist fra NRKs debattsending Dagsnytt 18 på Twitter, om noen kunne si noe fornuftig om hvor det nye jødehatet blant jihadistene kommer fra, og hvordan det spres.

Erlend Wiborg, FrPs talsmann på Stortinget, svarte at blant annet mennesker som Kåre Willoch må ta sin del av ansvaret, fordi han har bidratt til og gitt legitimitet for jødehat.

– Jeg mener at Willoch har bygget oppunder antisemittisme i Norge, og da tenker jeg ikke på at han er kritisk til Israel, men jeg reagerer blant annet på hans uttalelser om at Obamas stabssjef ikke kunne bidra til fred fordi han var jøde. Da sa han i praksis at jødedom er mindre egnet. Den type uttalelser bidrar til å stigmatisere jøder og bidrar til antisemittisme, spesielt når det kommer fra en tidligere statsminister, sier Wiborg til VG.

Kritiserte USA for jødisk stabssjef

Det var i 2008 at Willoch i samme radioprogram i NRK ble spurt om han så noe håp om at USAs påtroppende president, Barack Obama, ville føre en annen politikk overfor Midtøsten.

– Det ser ikke lyst ut, for han har jo valgt en stabssjef som er jøde, og det er jo sånn at mange amerikanske velgere ser mye mer på Bibelen enn på dagens virkelighet – og en meningsløst feil fortolkning av Bibelen, svarte Willoch.

STORTINGSREPRESENTANT: Erlend Wiborg (Frp) Foto:Trond Solberg,VG

Obamas tidligere stabssjef Rahm «Rahmbo» Emanuel er ortodoks jøde.

– Jeg synes det var en mildt sagt graverende uttalelser han kom med da. Dette bidrar til stigmatisering av jøder, sprer falske fordommer og antisemittisme i store deler av verden, også i Europa og Norge.

– Dessverre er antisemittismen i fremmarsj i Norge, og da er det viktig at vi alle har et særlig ansvar for å verne om en liten gruppe som har krav på å bli behandlet som enkeltindivider.

– Kåre Willoch er rasist og antisemitt

Etter en sending av programmet Tabloid i 2009, hvor antisemittisme i Norge ble diskutert, trakk forfatter Mona Levin frem Willochs uttalelser om stabssjefen.

– Kåre Willoch er rasist og antisemitt, uttalte Levin til TV2.

Willoch sa den gang til VG at Levin forvrengte totalt på hans utsagn.

Både Inga Marte Thorkildsen, Abid Q. Raja og Torstein Dahle tok Willoch i forsvar, men Levin ville ikke trekke tilbake uttalelsene.

– Han har holdt på i 20–30 år, og det har bare blitt mer og mer. Hatet lyser ut av øynene hans når han snakker om Israel, sa hun.

Willoch har ved flere anledninger blitt beskyldt for å spre jødehat. I 2012 reagerte Israelsvenner kraftig på at Willoch skulle tale under minnemarkering for holocaust i Bergen, skrev Bergens Tidende.

Tilbakeviser kritikken

Den tidligere statsministeren sier tirsdag kveld til NRK at Wiborg har tatt det hele feil.

– Det er en nokså grov feilfremstilling av det jeg sa. Poenget var at de valgte en person til å lede en meglingssituasjon som hadde meldt seg frivillig på Israels side i en krig mot palestinere. Å fremstille dette som om jeg skulle hatt noe generell uvilje mot jøder er fullstendig feilaktig, sier Willoch.

Han mener det også er helt uriktig at han har bidratt til jødehat.

– Jeg er alvorlig redd for at deler av Israels politikk er til alvorlig skade for jøder, fordi mange nesten bevisstløst setter likhetstegn mellom Israel og enkeltpersoner. Men det er mange jøder i Israel som er uenig i den politikken som mange, blant jeg, kritiserer.

Willoch svarte ikke på VGs henvendelser tirsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder