– DREPT: Musikeren Paul Simmons (25) fra Lillestrøm ble fraktet til Ullevaal sykehus etter at han fikk akutt behov for legehjelp under en fest ved Comfort Hotel Børsparken i Oslo 7. februar i 2015. To dager senere døde 25-åringen. Foto: Erik Burås

Paul Simmons-saken: To kamerater tiltalt for drap

Risikerer forvaringsdom

Politiet mener de to kameratene dopet ned og drepte musikeren Paul Simmons (25) på et hotellrom i Oslo i 2015.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nå er de to kameratene, Marius Groth (35) fra Flekkerøy og Eirik Vad (37) fra Bergen, tiltalt for drap eller medvirkning til drap. Tiltalen skjer på ordre fra Riksadvokaten.

– Riksadvokaten har tatt stilling til en av tiltalepostene, og så må vi ta stilling til flere poster som de to også er siktet for, sier førstestatsadvokat Kristian Jarland ved Oslo statsadvokatembeter til VG.

TILTALT: Marius Groth (35) fra Sørlandet er dømt 14 ganger for bedrageri og tyveri siden 2000 - samt familievold. Foto: Nils Bjåland

7. februar 2015: Musikeren Paul Simmons fra Lillestrøm og Eirik Vad festet på rom 621 ved Comfort Hotel Børsparken i Oslo. I løpet av denne vinterdagen kom også Marius Groth innom rommet, angivelig for å se etter at alt sto bra til med de to mennene.

På et tidspunkt gikk festen fryktelig galt.

Simmons fikk behov for akutt legehjelp og ble etter kort tid fraktet til Ullevål universitetssykehus.

To dager senere døde 25-åringen.

Tiltalen: Planlagt handling

Ifølge VGs opplysninger, var rettsmedisinere tydelig i sin konklusjon om årsaken til det uventede dødsfallet etter obduksjonen:

Musikeren fra Lillestrøm hadde fått i seg en «cocktail» med alkohol – og trolig heroin.

Ifølge tiltalen, skal den 37 år gamle bergenseren, alene eller sammen med kameraten fra Sørlandet, ha forledet eller tvunget Simmons til å innta heroin.

Deretter skal 37-åringen ha nedkjølt musikeren med vann i minst to timer.

«Vad og Groth hadde planlagt disse handlingene i fellesskap. Tilstanden Simmons ble hensatt i medførte hjertestans og sirkulasjonssvikt, og han ble erklært død 9. februar s.å..», står det i tiltalen.

Nekter straffskyld

De to drapstiltalte kameratene risiskerer nå en forvaringsdom dersom de blir dømt.

– Det er på det rene at dette er det mest alvorlige punktet i saken, og jeg er forundret over at Riksadvokaten har beordret tiltale ut fra bevisbildet. Min klient erkjenner over hodet ikke straffskyld, sier Eirik Vads forsvarer, advokat Benedict de Vibe, til VG.

TILTALT: Eirik Vad (37) fra Bergen er dømt to ganger for bedrageri siden 2011. Foto: PRIVAT

Marius Groths forsvarer, advokat Hans Olav Bytingsvik, forteller til VG at klienten stiller seg uforstående til at det er tatt ut en drapstiltale mot ham.

– Han erkjenner ikke straffskyld, og vi mener at det ikke foreligger noen bevis i saken som indikerer at det har skjedd et drap. Han var heller ikke til stede da dette skal ha funnet sted, og vi er forundret over at det tas ut tiltale på et så spinkelt grunnlag, sier Bytingsvik til VG.

Les også: Politiet om siktet: «Merkelig at folk dør av overdose rundt ham»

Politiet mener at Vad og Groth dopet ned musikeren i et svindelforsøk, ved at de i den samme perioden overtok flere hundre tusen kroner av hans formue. Ingen av dem er foreløpig tiltalt for bedrageri i denne forbindelse, men begge er siktet for forholdet.

Påtalespørsmålet vil bli avgjort av statsadvokaten i løpet av høsten.

Les også: Skylder på kameraten i åpent brev til VG

– Lettet over avgjørelsen

Advokat Gunhild Lærum er bistandsadvokat for musikerens mor og familie.

– De er lettet over avgjørelsen. Det var moren som i sin tid mente at det var slik, og nå har hun blitt trodd på av øverste påtalemyndighet, om at det må være slik hun har tenkt hele tiden, sier Lærum til VG.

Bistandsadvokaten forteller videre at ventetiden har vært en stor belastning for moren og familien.

– Man vet aldri hva en etterforskning vil bringe, men nå er det konkludert. Det påtalemessige skrittet er tatt, og det har vært et ønske om at det skulle gå den veien, sier Lærum.

BISTÅR FAMILIEN: Bistandsadvokat Gunhild Lærum. Foto: Roger Neumann

Ifølge bistandsadvokaten, vil moren og familien følge saken tett videre.

– Det er ingen som er dømt ennå, men det er det som ligger i tiltalen, sier hun.

Siktet for drapsforsøk

9. mars 2015: Nøyaktig én måned etter at Lillestrøm-musikeren døde på sykehuset, feiret de to kameratene bursdagen til en bekjent (51) – hjemme hos 51-åringen i Oslo.

Politiet spanet på festen, siden de to kameratene var mistenkt for å ha drept Simmons.

I løpet av feiringen tok politiet seg inn i leiligheten og fant den 51 år gamle mannen tydelig redusert og ruset på soverommet.

Ifølge VGs opplysninger, viste prøver av 51-åringen at han hadde amfetamin, kokain og angstdempende midler i kroppen.

Les også: Polititeori: Ville drep og svindle offer for nesten én mill.

Begge de to kameratene er siktet for drapsforsøk og bedrageri etter denne episoden, men det er opp til statsadvokaten om de også skal tiltales for disse forholdene.

Politiet mener at drapet på musikeren Paul Simmons og drapsforsøket på 51-åringen har to klare likhetstrekk:

* Begge ble dopet ned mot sin vilje.

* Begge ble forsøkt svindlet for penger.

Både Groth og Vad har tidligere vært klar på at de nekter straffskyld etter siktelsen som foreligger mot dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder