RANET: Lars Ole Johansen (48) ble tvunget til å overføre 40.000 kroner da tre menn kom til lokalene til Oslo liftutleie. Nå er mennene dømt før ran. Foto: MERETE GAMST / VG
RANET: Lars Ole Johansen (48) ble tvunget til å overføre 40.000 kroner da tre menn kom til lokalene til Oslo liftutleie. Nå er mennene dømt før ran. Foto: MERETE GAMST / VG

Truet «Rikingen» til å overføre penger - dømt for ran

INNENRIKS

Tre menn må i fengsel for å ha kommet inn på kontoret til Lars Ole «Rikingen» Johansen og tvunget ham til å overføre et stort pengebeløp over nettbanken.

  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
Publisert: Oppdatert: 04.01.14 08:47

Eidsivating lagmannsrett har dømt en 26-åring og to 30-åringer til fengsel i henholdsvis ett år og tre måneder og ett års fengsel for ran. Seks måneder er betinget for alle tre.

Dette er langt strengere enn i tingretten der 26-åringen ble dømt for utpressing og de to andre frikjent.

- Jeg ble sjokkert over å få vite at de to 30-åringene ble frifunnet i tingretten. Jeg er derfor glad for at det hele nå er satt på plass. Jeg er uenig med aktor i at det bare skulle reageres med betinget fengsel i så alvorlig sak, og er tilfreds med at lagmannsretten har reagert strengere, sier Johansens bistandsadvokat, Per Danielsen.

Slo i ansiktet

Mangemillionæren Johansen (48), som driver Oslo liftuteie og er kjent fra VGTV-serien «Rikingen», hadde møte i lokalene da de tre mennene dukket opp 18. august i 2011 og beordret de andre møtedeltakerne til å forlate rommet. Mens én sto vakt utenfor gikk 26-åringen og tredjemann inn på kontoret til Johansen.

26-åringen slo så Johansen i ansiktet, slik at han kuttet opp leppen og blødde. 30-åringen som var med inn på kontoret hadde med seg et jernrør, ifølge dommen fra lagmannsretten.

- Det er godt at de er dømt, mest på vegne av de ansatte som nærmest ble holdt som gisler da dette skjedde. Flere har blitt preget av dette, sier Lars Ole Johansen til VG.

Etter volden og truslene gikk Johansen med på å overføre 40.000 kroner via nettbank til en konto som 26-åringen hadde tilgang til. De tre mennene forlot så lokalene. Basert på videoopptak flere steder på plassen gikk det 12-13 minutter fra mennene kom inn på kontoret til de forlot lokalene.

Erkjente utpressing

Bakgrunnen var, som 26-åringen har forklart, at han hadde jobbet for Johansen og ikke fått lønn. Lagmannsretten kom til at han hadde et krav på rundt 21.000 kroner.

I retten erkjente han at han hadde presset «Rikingen» for penger, men lagmannsretten kom til at de tiltalte skulle dømmes for ran og at de to medvirkende visste hva som skulle skje.

LES PÅ E24: «Rikingen» i arbeidsrettssak etter julebord

De dømte prøver å få prøvd saken sin igjen og skal anke til Høyesterett.

- Han er skuffet over at lagmannsretten har kommet til strengere straff og skal anke saken, sier 26-åringens forsvarer, Ole Petter Drevland.

Påstar at rettens leder var inhabil

De anker fordi de mener lagmann Terje Hoffmann var inhabil fordi han tidligere har hatt et advokat-klientforhold til bistandsadvokaten, Per Danielsen.

Dette ble anført da lagrettsbehandlingen startet, men retten kom til at rettens formann ikke var inhabil.

- Min klient anker også på dette grunnlaget, sier en av 30-åringenes forsvarer, Vidar Lind Iversen.

26-åringen anker også straffeutmålingen. Det er ankeutvalget til Høyesterett som behandler ankene, og som beslutter om saken skal behandles på nytt.