PRESSEKONFERANSE: Jens Stoltenberg avslutter fredag sitt norgesbesøk med møte med statsminister Erna Solberg. Foto:ROBERT EIK,

Ønsker Norge inn i NATOs missilforsvar

Erna Solberg bekrefter at regjeringen vurderer mulige bidrag

NATO ønsker at Norge tar del i alliansens felles missilforsvar. Det bekreftet generalsekretær Jens Stoltenberg etter møter med statsminister Erna Solberg (H) og med Stortinget fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er et tema vi drøfter, hvordan flere NATO-land kan bidra, sier Stoltenberg til VG etter møtet.

Erna Solberg bekreftet på deres felles pressekonferanse fredag ettermiddag, at regjeringen vurderer dette akkurat nå:

– Vi går gjennom og ser hva et eventuelt norsk bidrag kan være. Vi er et forpliktende NATO-medlem, og støtter opp om alliansens vedtak, sa Solberg.

VG avslørte i mai at Forsvaret nå knytter seg sterkere til USAs omstridte missilforsvar. I oktober skal en norsk fregatt for første gang øve på å oppdage og skyte ned fiendtlige missiler, sammen med andre NATO-lands fartøyer.

Følsomt i forhold til Russland

Norges mulige plass i NATOs missilforsvar er uhyre følsomt i forholdet til Russland, som hele veien har protestert mot at NATO skaffer seg kapasitet til å beskytte mulige angrepsmål i Europa mot innkomne atomraketter.

Så langt har regjeringen nøyd seg med å gi politisk støtte til at andre land bygger opp et slikt skjold mot raketter. Det var i utgangspunktet designet for å avskjære missiler fra såkalte røverstater som Iran og Nord-Korea, og NATO har hele tiden sagt at det på ingen måte skal true Russland, eller er ment for russiske missiler.

Besøkte missilfartøy

Jens Stoltenberg avslutter fredag sitt Norgesbesøk med møter med statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Bende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Klokken 14 holder han en pressekonferanse sammen med Solberg. Den kan du følge på VGTV.

I forrige uke var han i USA og inspiserte blant annet et av de amerikanske fartøyene som nå skal stasjoneres i Spania, og som er utstyrt med raketter som er en del av missilforsvaret.

MISSILFORSVAR: I forrige uke besøkte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg destroyeren USS Carney som skal seile til sin nye hjemmehavbn i Spania i september, med raketter somkan skyte ned innkomne missiler. Foto:Thomas Nilsson,VG

Har temaet på bordet

I dag bekreftet han at også Norge kan bli en del av dette nettverket:

– Det er mange måter å bidra på. Vi har temaet på bordet. uten at det er konkludert. Noen land har raketter som kan forsvare oss mot innkomne missilangrep. Men det er også mange andre typer kapasiteter, radarer som kan oppdage denne type missiler, og beskyttelse av fartøyene, som også er verdifulle bidrag. Det er et et tema som er på bordet, uten at det er konkludert, sier Stoltenberg.

– Hvordan ønsker du og NATO at Norge skal delta i missilforsvaret?

– Jeg vil nøye meg med å si at dette er blant de temaene vi drøfter, så får vi komme tilbake til hvilke bidrag Norge eventuelt kan gi, sier han til VG.

Veldig aktuelt

Øyvind Halleraker (H), som er nestleder i Stortingets utenriks og forsvarskomite, bekrefter også at temaet ble drøftet på det lukkede møtet:

– Det er et veldig aktuelt spørsmål. Men vi kan ikke si noe konkret om det nå, anent at det er inne i vurderingen av fremtidens forsvar, sier Halleraker til VG.

– Det er svært relevant, sier Kristian Norheim (Frp), komiteens andre nestleder.

Danmark skal bidra

Danmark har bestemt seg for å utstyre sine fregatter med radarer som brukes i NATOs varslingskjede for missilforsvaret, til sterke russiske protester.

Danmark fikk et saftig svar fra Russland i mars i år: Da truet Russlands ambassadør i Danmark med at danske fregatter nå kunne bli bombemål for russiske atomraketter.

I hele NATO er det sterk bekymring over at Russland nå moderniserer sin missil-kapasitet, som er i stand til å bære atomstridshoder.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa til VG i april at han er bekymret over at Russland øver mer med kjernefysiske leveringsmidler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder