Siv Jensen nekter å ta imot 10.000 Syria-flyktninger

Mener hun kan hjelpe 14 ganger flere mennesker i nærområdene

Frp-leder Siv Jensen setter foten ned og nekter å gå med på at Norge skal åpne grensene for flyktningene fra Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Finansministeren startet sin landsmøtetale lørdag med å gjøre det tydelig at det for det ene regjeringspartiet er fullstendig uaktuelt å gå med på forslaget som det nå egentlig er flertall for på Stortinget.

– Er det virkelig det viktigste vi kan bidra med? Og kan norske kommuner bosette så mange? Kostnaden for bosetting av tusen flyktninger er beregnet å være cirka en milliard over fem år. Istedenfor å bosette en flyktning i Norge, så kan vi hjelpe 14 mennesker i leire. Vi kan hjelpe mange, mange ganger flere mennesker ved å sende penger til regionen, sa Jensen.

En oversikt VG utarbeidet på bakgrunn av tall fra Imdi viste at Arbeiderparti-kommunene bosetter færre flyktninger enn Staten ber om. Jensen påpekte i sin tale hvor stor bosettingsutfordringen er.

– Det sitter allerede 5000 i norske mottak, og kommunene er tydelige på at de har utfordringer med å bosette dem. En betydelig økning av kvoteflyktninger vil også gjøre at ventetiden blir lengre for dem som allerede er her, sa Jensen, før hun konkluderte:

– Derfor sier Frp nei til å ta imot 10.000 syriske flyktning, men vi sier ja til å hjelpe til i nærområdene.

Frp-lederen var likevel tydelig på at hun ikke er uberørt av Syria-katastrofen.

– Det er ikke mulig å ikke bli berørt av bildene fra Middelhavet. Derfor stiller vi opp ved den europeiske aksjonen triton, og gjennom EØS-midlene, sa Siv Jensen.

I sin 1. mai-tale fredag sa nestleder Per Sandberg at utgiftene ved å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria ville kunne spise opp store deler av statsbudsjettet.

– Ap har blitt ut utgiftsparti for milliarder, og harselerte over Støres ønske om å ta imot 10.000 syriske flyktninger, sa Sandberg.

Han harselerte med anslagene om at 10.000 syriske flyktninger vil koste ti milliarder de neste fem årene, fordi kostnadene vil fortsette i lang tid fremover:

- De vil koste samfunnet 60–70 milliarder kroner over flere tiår, sa Sandberg til jubel på Jessheim 1. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder