PST-BEVIS: Dette bildet ble lagt fram for Oslo tingrett i dag som bevis for familiefaren (30), t. v. sin tilknytning til IS. Lengst til høyre står den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24) og bildet er tatt i Syria. Til venstre for Vasquez står det en nordmann som er drept i kamp i Syria, mens den fjerde på bildet er ukjent. Foto:Politiet,NTB scanpix

Aktor: – Gir et soleklart inntrykk av en fremmedkriger

Påtalemyndigheten tror ikke på at de tiltalte i fremmedkrigerrettssaken drev med humanitært arbeid, slik de hevder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Aktor, førstestatsadvokat Jan Glent, hevdet i sin prosedyre i Oslo tingrett tirsdag at flere eposter fra den ene tiltalte, en 30 år gammel mann, gir tydelige indikasjoner på at han var fremmedkriger, ikke hjelpearbeider.

I en epost 30-åringen sendte til sine kone hjemme i Norge i mai 2013, legger han

blant annet ved fire bilder av seg selv i full kampuniform. Han skriver at han sender med bildene så datteren hans skal ha noen minner av sin far dersom han lider martyrdøden.

– Det er jo veldig merkelig at han ønsker at datteren skal ha disse bildene som et siste minne dersom han drev med humanitært arbeid. Dette gir et soleklart inntrykk av en person som er fremmedkriger, uttalte Glent.

Kommentar:Fremmedkriger eller helsearbeider?

Historisk

De er i utgangspunkt satt av tre dager til prosedyrene i rettssaken som er i historisk i norsk sammenheng. Det er første gang noen er tiltalt etter terrorparagrafen 147 d i straffeloven som sier det er forbud å «danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon». Bestemmelsen har en strafferamme på seks år.

Tre menn er tiltalt i saken. To er brødre på henholdsvis 25 og 28 med norsk-albansk bakgrunn år fra Bærum, den tredje er en 30 år gammel mann fra Skien med norsk-somalisk bakgrunn.

De to eldste er tiltalt for å ha deltatt og kjempet med våpen for IS i Syria, mens den 25 år gamle boren er tiltalt for å ha forsøkt å støtte IS med stridsutstyr og for brudd på våpenloven.

De tre tiltalte nekter straffskyld og hevder de kun har drevet med humanitært arbeid.

Visste ikke navnet

Påtalemyndigheten tror heller ikke på at 28-åringen var medlem i den lovlige opprørsgruppa Ahrar ash-Sham da han var i Syria.

Mens 30-åringen fra Skien har erkjent at han svor troskap til IS i Syria, har 28-åringen hevdet i retten at han var medlem av Ahrar ash-Sham. Denne organisasjonen står ikke på FNs liste over terrororganisasjoner, slik IS gjør.

Han pekte på at 28-åringen i retten ikke kunne redegjøre for hva gruppens navn betød, og kalte det «besynderlig».

– Han hevder at han vært tilsluttet denne gruppen fra høsten 2012 og fremdeles er med, at han har kjempet for dem og nærmest blødd for dem og opplevd masse samme med dem, og så vet han ikke at gruppens navn betyr De frie, påpekte Glent.

Han viste også til at opplysningen om tilknytningen til Ahrar ash-Sham først kom fram i retten, og at politiet tidligere ikke hadde hørt ham omtale denne gruppen, verken i avhør eller i det omfattende avlyttingsmaterialet politiet sitter på knyttet til 28-åringen og de to andre medtiltalte.

– Dette er altså hans tredje forklaring, understreket Glent.

Han sier påtalemyndigheten mener det er mer trolig at han var medlem av opprørsgruppen al-Nusra-fronten og han senere gikk over til IS.

Glent viser til at den medtiltalte 30-åringen i en epost til sine kone i mai 2013 skriver at de fleste fremmedkrigerne i Syria nå har gitt troskapsed til IS.

– Vi konkluderer ikke i dette, men vi kjøper heller ikke den Ahrar ash-Sham-forklaringen, sa Glent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder