VALGTE VEKK VAKSINER: Ingerid Forbergs døtre Siri Viola (9) og Frida Linnea (7) er friske og raske til tross for ikke å ha fått vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet. Foto:ALF ØYSTEIN STØTVIG,VG

To norske foreldre: Derfor vaksinerte vi ikke barna våre

Da en Ingerid Forberg (35) kjenner mistet barnet sitt i krybbedød natten etter barnets første vaksine, var hun sikker: Hennes barn skulle ikke vaksineres.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Alf Øystein Støtvig
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forberg bor i Nome kommune i Telemark sammen med barna på henholdsvis 7, 9 og 14 år. Ingen av dem har fått noen av vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet, som blant annet omfatter MMR- og flere doser av DTP-polio-HiB-vaksinen. Totalt skal programmet beskytte mot elleve ulike sykdommer.

– De har ikke hatt noen av sykdommene det vaksineres mot, og har generelt vært veldig lite syke. Hun eldste kan bare huske at hun har vært syk én gang, sier Forberg.

Så lenge de ikke er vaksinert, er de likevel mer utsatt for å få sykdommer som kusma, røde hunder, kikhoste, stivkrampe og meslinger enn mange andre norske barn.

Sistnevnte sykdom har de siste ukene spredd seg raskt i USA, og bare den siste uken ble det rapportert om smittetilfeller i tre nye delstater.

LES OGSÅ:Dette er den nye vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet

Blusset opp

Mandag skriver Fox News at over 150 amerikanere nå har fått konstatert meslinger, etter at utbruddet startet i fornøyelsesparken Disneyland før jul. 17 delstater skal være berørt. Seks av de første syv som fikk påvist sykdommen var ikke vaksinert. Meslinger var utryddet i USA rundt år 2000.

Bakgrunn:Slik sprer meslingsmitten seg fra stat til stat

Forberg forteller at en hun kjenner mistet barnet sitt i krybbedød for mange år tilbake. Få timer tidligere hadde den tre måneder gamle babyen ifølge Forberg fått sin første vaksine, kjent som trippelvaksinen mot difteri, stivkrampe og kikhoste.

I dag vaksineres det samtidig mot polio, infeksjon med Haemophilus influenzae type b og pneumokokksykdom.

35-åringen understreker at det aldri ble fastslått at vaksinen hadde noe med dødsfallet å gjøre.

– Men det får en til å tenke, sier Forberg.

OPPFORDRER: Helsemyndighetene i USA er på alerten etter meslingutbruddet i Disneyland i California i desember. Her gir Jeffrey Gunzenhauser ved Los Angeles County Department of Public Health pressen en oppdatering på spredningen av meslingsmitte i California tidligere i februar. Foto:Frederic J. Brown,AFP

Har du barn som ikke kan vaksineres på grunn av alvorlig sykdom?Kontakt VGs journalist her

– Vet ikke nok

– Jeg tror ikke jeg hadde latt barna mine få vaksine selv om det ikke hadde skjedd, men det er selvfølgelig litt vanskelig å vite nå. Man vet ikke nok om hvordan små barnekropper reagerer på slike kjemiske stoffer.

Hun forteller at hun også er skeptisk til legemiddelindustrien.

– Man får ikke nok informasjon. Jeg har inntrykk av at de hemmeligholder det som ikke fungerer så bra. Men det kan godt hende at noen vaksiner kan være bra.

Leder:Dette mener VG om vaksinemotstand

Forberg synes det er flott at foreldre i Norge kan ta stilling til om barna skal vaksineres selv.

– Men mange går nok likevel på «autopilot» og bare gjør som myndighetene anbefaler, uten å tenke seg om en ekstra gang.

GOD STEMNING: Ingerid Forberg og døtrene ved middagsbordet hjemme på Lunde i Nome kommune i Telemark. Foto:ALF ØYSTEIN STØTVIG,VG

Men norske helsemyndigheter er ikke i tvil: Alle norske barn som kan vaksineres, bør følge barnevaksinasjonsprogrammet.

– Det er veldig viktig, sier overlege Øystein Riise ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Han sier at Folkehelseinstituttet ikke kjenner til en sikker årsakssammenheng mellom krybbedød og femkomponentvaksinen som gis første gang når barn er tre måneder gamle.

Skulle vært utryddet i år

Målet er å utrydde flest mulig av barnesykdommene, i første omgang polio, meslinger og røde hunder, i tråd med Verdens helseorganisasjons (WHO) uttalte mål.

– For meslinger var målet at det ikke skulle eksistere i Europa i 2015, men det er urealistisk at vi oppnår det nå. Det er en del land som sliter, og mange steder blir en god del unge voksne syke fordi de ikke ble vaksinert som barn, sier Riise.

Kronikk:Marerittet fra Disneyland

I 2005 og 2006 ble ingen nordmenn smittet av meslinger, men hvert år siden har flere fått sykdommen.

Det siste større utbruddet kom i Oslo i 2011, da flere titalls personer knyttet til et miljø med lav vaksinasjonsdekning ble smittet.

– Dersom minst 95 prosent av alle barn i alderen null til 16 år i Norge hadde vært meslingvaksinert, ville vi ikke forventet syke barn eller at barn smittet andre barn. Men dersom enkelte skoler, kommuner eller bydeler likevel hadde hatt lav vaksinasjonsdekning kunne vi fortsatt fått utbrudd blant disse, sier Riise.

Lavere vaksinedekning enn ønsket

I MORS ARMER: Liam Nathaniel ble født i uke 24 av Annelin Knudsens svangerskap, og er i dag en frisk åtte måneder gammel gutt. Foto:Privat,

Den siste landsdekkende oversikten over vaksinasjonsdekningen stammer fra 2013. Den gangen var det i kun to av 19 fylker at 95 prosent eller mer av toåringene hadde fått MMR-vaksinen, som beskytter mot røde hunder, meslinger og kusma. Nordland hadde en dekning på kun 90 prosent.

Annelin Knudsen (34) var aldri i tvil om at sønnen Liam Nathaniel (8 md.) skulle ha vaksine da han var tre måneder gammel. Han ble født så tidlig som i uke 24 av svangerskapet, og ble dermed vaksinert to uker før han ifølge terminen skulle vært født.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn som er født for tidlig følger vanlig vaksinasjonsprogram med start til samme kronologiske alder som fullbårne barn.

Knudsen mener det det viktigste argumentet for å vaksinere er å opprettholde flokkimmuniteten.

– Vi har et felles ansvar for å vaksinere ungene våre og må tenke lengre enn egne barn. Selv om mitt barn hadde taklet å ikke bli vaksinert, så er det ikke sikkert at naboens barn hadde tålt det. Jeg vil ikke ha livet til naboens barn på samvittigheten.

SPØRSMÅL OG SVAR:Hva inneholder rotarusvaksinen?

– Utsetter ungene for livsfare

Hun vedgår likevel at det å beskytte egne barn også er viktig, og understreker at meslinger kan være dødelig.

– Faren for alvorlige bivirkninger og senskader av disse sykdommene er så mye større enn for det barna kan få av vaksinene. For meg er det «hull i hodet» hvis du heller vil utsette ungene dine for livsfare, enn å få dem vaksinert.

34-åringen har også en datter på tolv og en sønn på syv år, som begge har gått gjennom hele barnevaksinasjonsprogrammet.

– Det er nettopp på grunn av vaksinasjonene at det er ingen eller få tilfeller av sykdommer som polio, tuberkulose og meslinger. Dersom større grupper dropper vaksiner så kommer det til å komme utbrudd, sier Knudsen.

Skremt

TREBARNSMOR: Lisa Amy Gjølstad (48). Foto:PRIVAT,

For Lisa Amy Gjølstad (48) var det en traumatisk opplevelse med sin førstefødte som gjorde at hun fikk betenkeligheter med MMR-vaksinen. Alle tre barna har imidlertid fått alle de andre vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet.

En uke etter at datteren, som da var 16 måneder, hadde fått MMR-vaksinen hadde hun ifølge Gjølstad fortsatt feber og «var grinete», uten at 48-åringen reagerte noe særlig på det.

– Men etter to uker ble det bare verre. Hun var slappere, klarte ikke å reise seg og begynte å miste følelsen i bein og armer.

– Ville ikke ta sjansen igjen

Da hun etter hvert kom til fastlegen med datteren, bar det rett på sykehuset. Til slutt fikk datteren konstatert Guillain-Barré syndrom, en såkalt autoimmun sykdom som fører til nerveskade og lammelser i bein og underkropp, sjeldnere i armene.

– Det var prekært for henne. Det kunne lammet hjertet og lungene. – Det tok to til tre måneder før hun var så godt som frisk, og vi så aldri noen ettervirkninger. I dag er hun 20 år og er frisk og rask.

– Legene kunne ikke si at det var vaksinen som forårsaket at hun fikk syndromet, men de kunne heller ikke utelukke det.

– Hva tenkte du da det var tid for MMR-vaksine for dine to yngre barn?

– Det var ikke vanskelig å si nei. Jeg ville ikke ta sjansen på at det kunne skje igjen.

Forstår negative reaksjoner

– Angrer du på at de to yngste ikke ble vaksinert?

– Jeg må innrømme at jeg er litt betenkt etter å ha sett at det har vært utbrudd i det som betegnes som i-land. Jeg tok et valg den gangen, men jeg tenkte å snakke med legen neste uke og med ungene, om det kan være fornuftig at de vaksineres nå.

Hun forstår at det å ikke vaksinere sine barn skaper negative reaksjoner hos andre foreldre.

– Men jeg ville ikke ha den opplevelsen jeg hadde med min eldste datter igjen. Jeg tror enhver forelder ville ofret alt for en av sine unger.

Overlege Øystein Riise sier at Folkehelseinstituttet ikke kjenner til en sikker årsakssammenheng mellom Guillain-Barré syndrom og MMR-vaksinasjon.

LES PÅ VG+:De mest omstridte vaksinene

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder