Dalai Lama om regjeringens boikott:
- Det er deres business

OSLO LUFTHAVN (VG) Det var en humørfylt Dalai Lama som tok seg tid til å snakke med VG da han ankom Oslo onsdag formiddag.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Maria Mikkelsen
 • Monica Bring Estensen
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

På VGs spørsmål om hva han tenker om at statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen ikke vil møte ham, svarte Dalai Lama, med et vennlig smil:

- Det er deres business.

Den tibetanske lederen sa videre at folk er viktigere enn regjeringer - og at verden tilhører menneskene.

- Norge tilhører nordmenn, ikke de politiske partiene. Akkurat som USA tilhører det amerikanske folk, ikke det demokratiske eller republikanske parti, sa han, etterfulgt av en ny latterkule.

VG DIREKTE: Få med deg siste nytt om Dalai Lama-besøket her!

Den aldrende religiøse lederen virket opplagt og var i strålende humør da han kom utgav VIP-terminalen på Oslo lufthavn. Han virket uanfektet av snøværet og tok seg god tid til å svare på VGs spørsmål.

- Hvor jeg enn reiser, vil jeg alltid unngå å lage ubehageligheter for noen. Så jeg er ikke noe problem.

- Ikke-politisk

Han sa videre at alle hans reiser har som mål å promotere menneskerettigheter og budskapet om indre fred.

- Alle mine reiser er av ikke-politisk natur.

- Mange av våre fundamentale problemer i dag skyldes fokuset på materielle verdier og ikke indre verdier, la han til.

Fra Oslo Lufthavn reiste han direkte til Grand Hotel, hvor han ble mottatt av en jublende folkemengde. Like før klokken 11 holdt han en kort tale fra hotellets balkong.

HYLLET: Til vill jubel fra folkemengden på Karl Johan, kom Dalai Lama ut på balkongen på Grand Hotel i 10.50-tiden onsdag formiddag. Foto: NTB SCANPIX

Han henvendte seg direkte til demonstrantene som hadde møtt opp for å protestere mot det de mener er Dalai Lamas «forfølgelse av mange tusen tibetanske borgere i eksil».

- Jeg er en tilhenger av demokratiet. Jeg ønsker dem velkommen, for alle må få lov til å uttrykke seg, sa Dalai Lama.

Bondevik med appell

Tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik holdt en appell under velkomstarrangemetet som ble holdt før Dalai Lama ankom Oslo sentrum.

- Han er en fredens mann som konsekvent tar avstand fra vold, i Nobelkomiteens ånd. Han fremmer menneskerettigheter som en kilde til forsoning, sier Bondevik til VGTV.

- Jeg gleder meg til å møte ham igjen, noe jeg gjorde én gang som statsminister, og én gang som utenriksminister, sier Bondevik, og beskriver Dalai Lama som et varmt menneske.

Han vil ikke kommentere regjeringens avgjørelse om ikke å møte fredsprisvinneren. KrF-leder Knut Arild Hareide sier imidlertid at beslutningen er trist.

- Det svekker Norge som en fredsnasjon.

Send din velkomsthilsen til Dalai Lama her!

Stor oppmerksomhet

Den tibetanske lederen er i Oslo for å markere at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Han blir i Oslo i tre dager, en paneldebatt med studenter og andre foredragsholdere er en av mange ting som står på programmet.

Besøket har på forhånd fått stor oppmerksomhet på grunn av norske myndigheters avgjørelse om ikke å møte fredsprisvinneren fra 1989.

Både utenriksminister Børge Brende og stortingspresident Olemic Thommessen har begrunnet avgjørelsen med at de ikke ønsker å forverre det allerede anstrengte forholdet til Kina. Kinesiske myndigheter har på sin side i krasse ordelag advart Norge mot å ta imot tibetaneren.

Mer om

 1. Kina
 2. Solberg-regjeringen
 3. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Dalai Lama mener Norge kan gjøre mer for å hjelpe Tibet

 2. Bondevik til VG: - Ingen skal diktere hvem en norsk statsminister gratulerer

 3. Legger Dalai Lama-press på Brende

 4. Erna nekter å treffe Dalai Lama
  - disse Høyre-politikerne møter ham

 5. Lippestad mener regjeringen kryper for Kina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder