FRA HUS TIL HUS: Noe gikk fryktelig galt da soldatene skulle storme huset under militærøvelsen Joint Viking i Finnmark. De stormet nemlig inn i feil hus. Dette bildet er fra tidligere i øvelsen. Foto:Forsvaret,

Soldater stormet feil hus - braste inn i stue med hund og våpen

Huseieren: De sendte inn mannebisk kjøter

Forsvaret: Skjønte på reaksjonen at det var feil hus

Utstyrt med våpen og hund stormet soldatene inn i stuen. Problemet: Det var feil hus.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For første gang siden 1967 øver Forsvaret med store styrker i Finnmark. Og det er tydelig at de trenger kjentmannstreningen:

Da soldatene øvde på strid i bebygde områder natt til fredag, klarte de kunststykket å storme feil hus, skriver iFinnmark.

Kvinnen som befant seg i stuen på huset fikk seg en real støkk da Forsvarets hund kom stormende inn i huset, ifølge avisen.

Tett bak fulgte flere fullt utrustede soldater med hevede gevær.

– Det kom fem fra bataljonen inn i natt. Men først sendte dem inn en mannbisk kjøter, skriver mannen fra Kokelv i Kvalsund kommune på Facebook.

Forsvaret bekrefter tabben overfor VG.

- Skjønte feilen

- De gjorde rett og slett den feilen at de gikk inn i feil hus, sier oberstløytnant Aleksander Jankov.

Soldatene var en del av storøvelsen Joint Viking, og hadde på forhånd avtalt at de kunne ta seg inn i et bolighus i øvingsområdet. Men så var det det med å finne rett hus, da.

- De skjønte ganske raskt på reaksjonene de fikk at dette var feil. Da ga de seg til kjenne, og forklarte hva som hadde skjedd, sier Jankov.

Store styrker i området

Et det VG får opplyst, hadde en rekke soldater sikret områdene rundt huset, mens det fem mann store laget gjorde seg klare for å storme boligen.

- Det var så å si nabohuset, så de var i riktig område. Men en menneskelig svikt og en del uheldige omstendigheter gjorde at øvingsapparatet ikke fanget opp at soldatene var på vei inn i feil hus, sier Jankov.

Styrken skal ha bestått både av vernepliktige og befal, men oberstløytnanten vil ikke si hvilken avdeling det var som gikk på kjempesmellen.

- Men det er en fryktelig beklagelig feil, som vi legger oss langflate for, sier Jankov.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder